Een expressierimpel wordt tegenwoordig beschouwd als een teken van karakter en levenslust. Maar een doffe, vale teint is uit den boze. Producten die een jeugdige gloed beogen en de huid laten stralen, zijn de nieuwe rage.

Coco Chanel was een trendsetter, in de mode, maar ook als schoonheidsideaal. Door bruingebrand van vakantie terug te keren, schopte ze schandaal in de betere kringen, waar een bleke teint tot dan als teken van goede komaf gold. Het betekende dat je behoorde tot de hogere klasse, die niet in de zon hoefde te werken. Maar blijkbaar reikte haar invloed niet tot in Azië, waar een lichte, smetteloze huid nog altijd het schoonheidsideaal is. Wit staat er voor gezondheid, zuiverheid en status.

Het aandeel van witmakende producten in de cosmetica is er dan ook aanzienlijk : één verkocht product op drie is een whitener. Elk groot cosmeticamerk heeft er dus een uitgebreide lijn. Bestseller is Shiseido’s White Lucentgamma, dat vorig jaar ook in Europa werd gelanceerd onder de naam White Lucency. Geen ‘witmakers’, maar producten die een egale teint beogen door pigmentvlekken aan te pakken, en ook zorgen voor een jeugdige gloed, dankzij een gladde huid die het licht beter weerspiegelt. In Azië telt het gamma een twintigtal producten, in Europa beperkt het merk zich tot een beknopt basisaanbod van voorlopig vier producten. De concurrenten lijken nog altijd beducht voor de westerse afkeer van ‘witmakende producten’ en lanceren hun gamma’s – die groot succes kennen in Azië (Clinique Derma White, Dior Snow, Lancôme Bright Expert) – voorlopig nog niet in Europa. Al brengen ze in hun antiverouderingslijnen wel gelijkaardige producten uit die specifiek op pigmentvlekken of éclat werken.

Egale teint wordt prioriteit

Maar Europa lijkt langzamerhand bij te draaien : stilaan wordt afgestapt van het gebronsde ideaal, onder meer door de stijgende bezorgdheid over huidkanker. Daarnaast wordt de druk om er jeugdig te blijven uitzien steeds groter, en een vlekkeloze, stralende huid dus onontbeerlijk. Volgens het Truth in beauty-onderzoek van Clinique uit 2006 is een egale teint belangrijk voor steeds meer vrouwen. Hij wordt in toenemende mate beschouwd als symbool voor een jeugdige huid. In Duitsland, Noord-Amerika en Zuid-Afrika is hij zelfs een prioriteit, net na lijntjes en rimpels. Mensen die van nature meer melanine hebben, zijn doorgaans gevoeliger voor pigmentstoornissen. Al kunnen de vlekjes verschillende oorzaken hebben : hormonale veranderingen (bijvoorbeeld zwangerschap, pilgebruik, menopauze), stress, veroudering, zon, verkeerde of agressieve verzorgingsproducten, (acne) littekens of irritaties. Je kan ze behandelen met zacht exfoliërende producten, ‘blekende’ crèmes met ingrediënten die de melanineproductie regelen en uiteraard een goede UV-bescherming om te voorkomen dat de vlekken donkerder worden.

Levenslust en gezondheid

Naast een smetteloze huid is ook een jeugdige gloed belangrijk. Met het ouder worden, gaat de huid er doffer en minder rozig uitzien, de poriën worden groter en de huid ruwer. Daardoor wordt het licht minder goed weerkaatst en lijkt de teint valer. De zoektocht naar een stralende huid is volgens marketingverantwoordelijken van de meeste cosmeticamerken dan ook de nieuwe grote trend. Christiane Montastier, directrice van Helena Rubinsteins wetenschappelijke communicatie, bevestigt dat : “We werken nauw samen met het International Longevity Center aan een sociologisch onderzoek. Daaruit blijkt dat vrouwen zich beginnen te storen aan het antirimpelbetoog. Rimpels zijn voor hen niet langer taboe, maar een teken van levendigheid en karakter.” Vrouwen zouden zich volgens haar tegenwoordig minder blind staren op de onvermijdelijke rimpels. Maar ze willen wel levenslust en gezondheid uitstralen. “Dat kan door op drie parameters in te werken : kleur, reliëf en transparantie. Een licht rozige teint zonder vlekken lijkt gezond en jeugdig. Bescherming tegen zon en pollutie is dan ook belangrijk om een gelige huid met pigmentvlekken te vermijden. Door goed te hydrateren en te exfoliëren wordt de huidstructuur fijner en gladder en weerkaatst ze beter het licht, waardoor ze gaat stralen.”

Door Valentina Gatti m.m.v. Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content