Een vals gevoel van zekerheid

Wim Denolf, journalist © KAREL DUERINCKX

Deze zomer met de auto naar de Costa Dorada? Onverantwoord, reageerden vrienden toen ze van mijn plannen hoorden. Een van hen vroeg me vermanend of ik mijn levensstijl dan niet wilde aanpassen – en toen had ik haar nog niet eens verteld van het vakantiehuisje dat ik met het oog op een plan B elders in Europa reserveerde.

Een gewone vakantie zit er niet in: het wordt er een met minder bewegingsvrijheid en vertier dan gewoonlijk, en ook geen zorgeloze. Gereserveerde, met touwtjes afgespannen strandplekken en geamputeerde terrassen zijn dan snel geregeld, social distancing op de promenade en in de winkelstraten van een populaire badplaats is andere koek. Op reis gaan zal een kwestie zijn van wikken en wegen en je verstand gebruiken, benadrukt Marc Van Ranst.

Wat dan ook niet helpt, zijn overheden, toeristische diensten en touroperators die ons een vals gevoel van zekerheid aanpraten. “We zullen garanderen dat toeristen geen risico lopen”, zei de Spaanse premier Pedro Sánchez onlangs, terwijl Portugal het Clean & Safe-keurmerk bedacht voor hotels en andere toeristische ondernemingen die de voorschriften van het nationale instituut voor de volksgezondheid toepassen. Alsof iemand welke garanties dan ook kan geven, en vakantiegangers hier en elders niet voortdurend herinnerd zullen moeten worden aan de regels. Laat de waarschuwingen dus maar komen – een beetje vakantieromanticus kan daartegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content