Op de benedenverdieping van een statig oud appartementsgebouw aan de Vlaamsesteenweg in Brussel opende eind juni Royal. De ruimte stond al twaalf jaar lang leeg. De nieuwe Brusselse brasserie genoot vanaf de eerste dag massale belangstelling van een bont allegaartje van feestvierders. Echte Brusselaars, fervente Vlamingen, afgevaardigden van de Waalse jetset en zelfs royals voelen zich hi...

Op de benedenverdieping van een statig oud appartementsgebouw aan de Vlaamsesteenweg in Brussel opende eind juni Royal. De ruimte stond al twaalf jaar lang leeg. De nieuwe Brusselse brasserie genoot vanaf de eerste dag massale belangstelling van een bont allegaartje van feestvierders. Echte Brusselaars, fervente Vlamingen, afgevaardigden van de Waalse jetset en zelfs royals voelen zich hier thuis. Daar zijn diverse redenen voor. De investering werd gedaan door een consortium, waarbij vennoten met uitgebreide Brusselse horeca-ervaring (Skievelat, Le Guignol), een bekende lokale vishandelaar (Noordzee) en iemand uit de kledingsector. Samen hebben ze veel ervaring en veel relaties. Maar er is meer. De inrichting vertoont typische brasseriekenmerken die op een geslaagde manier verenigd werden met moderne clubaccenten, zoals een rood uitgelichte bar, een zwart plafond met rode, pastillevormige lounge-lichtarmatuur, en bijbehorende wiggelwaggelloungemuziek. Karasteristiek voor de brasseriesfeer zijn : veel lawaai uit een open keuken en uit de eetzaal, tafels bekleed met zinkplaat, garçons met radde tong, de snelheid waarmee het eten op tafel komt en een druk va-et-vient vanaf 10 uur 's ochtends tot na middernacht. Bij mooi weer geven de schuiframen en het terras onder de zwarte luifels - waar de wankele ijzeren tafeltjes op de kasseien heen en weer dansen - en een buiten- comptoir vol flessen en glazen het geheel een zuiders karakter. Aan de buitentoog serveert men ook tapa-achtige hapjes (6 euro) zoals moules parquées, garnaal-kroket, gehaktballetje met geuze, een kommetje wulken en oesters. Het repertoire op de gewone spijskaart is uitgebreider en samengesteld uit culinaire evergreens, waaronder paling in 't groen, ossenstaart, balletjes in geuze, kalfskop enz. De meeste hoofdgerechten kosten 12,50 euro, waarbij een accompagnement naar keuze komt (aardappelpuree, sla of groenten, saus : telkens 2,50 euro). 's Namiddags is er een gereduceerde kaart met kleine gerechtjes. Het terras onder de luifels blijft in de winter staan en is dan verwarmd. ROYAL BRASSERIE BRUSSELSVlaamsesteenweg 103 1000 Brussel. 02 217 85 00 www.royalbrasseriebrussels.be Dagelijks openDoor Pieter van Doveren Foto's Jan Caudron