U wilt minder stress in 2006 ? Verzegel dan uw auto. Uit een internet-gezondheidsenquête van Weekend Knack bij 2799 Vlamingen blijkt verkeer, na werk, de belangrijkste stressoorzaak. Er is ook goed nieuws : dat man en vrouw over relaties dan toch vaak hetzelfde denken bijvoorbeeld. Stress. Het is er om te blijven. In onze enquête bevestigen meer dan 8 op de 10 Vlamingen last te hebben van stress, 1 op de 10 zelfs constant. Een andere 1 op de 10 weet dan wel weer helemaal niet wat het woord betekent. Opvallend : twee derden van die gelukkigen zijn mannen. Hoe dan ook blijft amper 1 op de 10 stressvrij.

Dat we zogoed als allemaal geregeld af te rekenen hebben met stress, daar kijken we niet echt meer van op. Dat doen we wel van het nummer twee in het lijstje stressoorzaken : verkeer. Op één staat onze werksituatie, op drie onze relatie : twee min of meer voorspelbare domeinen in de top drie van stress. Dat verkeer zo hoog eindigt is dan wel vrij nieuw, maar valt natuurlijk ook weer niet helemaal uit de lucht. Tenslotte hebben we jaarlijks samen iets van een monsterachtige 8 tot 9 miljoen uur fileleed te verteren. Het studiebureau Transport & Mobility berekende zelfs dat in 2002 op de Brusselse ring ter hoogte van Strombeek-Bever per dag gemiddeld 4 uur en 42 minuten gebumperd werd. Bovendien bleek uit een recent onderzoek van de socialistische mutualiteiten van de provincie Antwerpen dat 6 op de 10 Vlaamse automobilisten zich wel eens bezondigen aan verkeersagressie. Verkeersstress in actie.

Eensgezindheid

Beter nieuws is er binnenskamers : evenveel vrouwen als mannen – en dat zijn er een stevige 9 op de 10 – stippen in de enquête een stabiele relatie en gezinsleven aan als een belangrijk tot heel belangrijk element in ons dagelijkse leven. Bovendien is zowat de helft van de mannen en de vrouwen het er over eens dat de mens van nature geen monogaam wezen is. Op zich misschien geen romantische vaststelling, maar wel handig dat ze er allebei min of meer hetzelfde over denken. De overtuiging is dan wel geen vrijbrief, ze kan hoe dan ook misverstanden voorkomen. Vrij eensgezind zijn man en vrouw het ook over de opvang van de kinderen na een echtscheiding : zowel bij mannen als bij vrouwen is zowat de helft (grote helft bij de mannen, kleine helft bij de vrouwen) het erover eens dat co-ouderschap de beste oplossing is.

Een veel kleinere eensgezindheid blijkt dan weer uit de manier waarop mannen en vrouwen een ‘slecht gevoel’ counteren. De meeste mannen zoeken hun heil in sport, vrouwen vinden dan weer, jawel, dat eten nog altijd meer troost biedt. Dat mannen een harde tegenwind liever in hun eentje doorstaan en dat vrouwen makkelijker hulp zoeken, wordt overigens ook door deze enquête bevestigd : 1 op de 4 vrouwen grijpt in moeilijke tijden naar de telefoon, van de mannen hebben amper 7 op de 100 dezelfde reflex. Te trots ? Misschien. Het feit dat dubbel zoveel mannen als vrouwen níét akkoord gaan met de stelling ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ laat het alvast vermoeden.

Oorzaken van stress

58,7 % Situatie op het Werk

23,5 % Het verkeer

19,7 % Mijn relatie

18,7 % Financiële REDEN

17,5 % situatie Kinderen

14,7 % Het huishouden

13,9 % Mijn gezondheidstoestand

13,1 % De combinatie werk/kinderen

11,8 %Familie/buren

9,3 % Andere dingen / situaties die u stress bezorgen

7,2 % Ik heb nooit last van stress

4,8 % Bouwplannen

Guinevere Claeys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content