:: Info : bart.bomans@mys-bomans.be of www.mys-bomans.be
...

:: Info : bart.bomans@mys-bomans.be of www.mys-bomans.beDit huis ligt in de Antwerpse Aalmoezenierstraat, nabij de Nationalestraat, op een perceel van amper zestig vierkante meter groot. "Er had wel een pand gestaan, maar dat was tot bijna op de gelijkvloerse verdieping gesloopt. Alleen de kelder zat er nog in en die hebben we bewaard. Toch heeft het heel wat moeite gekost om dit terrein te verwerven", vertelt architect Bart Bomans die het huis met Katlijn Vanderveken en hun twee kinderen bewoont. Katlijn had er haar oog op laten vallen en vroeg een winkelier in de buurt wie de eigenaar was, en dat bleek de man zelf te zijn. Maar het duurde jaren vooraleer hij hen het terrein verkocht. Blijkbaar had hij er zelf andere bouwplannen mee. Die gingen uiteindelijk niet door. Dat lag ook wat voor de hand, want wat kan je nu aanvangen met een klein perceel van zes meter breed en tien meter diep ? Bovendien stond er achteraan een torenhoge muur, zodat er niet eens plaats was voor een venster. Bart Bomans dokterde een vernuftige en verbazend simpele oplossing uit. Hij vatte het pand op als een eeuwenoude stadswoning, met alle woonniveaus boven elkaar en achteraan een trap. "Maar geen gewone trap, het trappenhuis is tevens de lichtkoker die tot drie verdiepingen diep doorschijnt. Hij is gemaakt uit een halftransparant materiaal, een soort polyester die voor diepvriezers in de voedingsindustrie wordt gebruikt. Ik heb lang naar dat materiaal gezocht. Ik wou geen glas of ijzer gebruiken omdat je daarmee een hightechsfeer schept en dat wilde ik vermijden."Zoals bij heel oude stadspanden zijn er ook hier amper binnenmuren en geen gangen, het huis bestaat uit een stapel dozen. De constructie is opgebouwd uit weinig meer dan vloerniveaus, die ondersteund worden door de gemene muren met de buren. Bomans koos ook voor een lichte constructie. "Van de bovenste verdiepingen zijn de vloerniveaus van hout, maar ze zijn op een bijna industriële manier vertimmerd. We hebben voornamelijk industriële materialen en technieken gebruikt, zoals voor de trap en de parketvloeren van eikenhouten lamellen."Om op zo'n krappe oppervlakte een comfortabele gezinswoning te creëren, moeten alle functies over de verschillende verdiepingen worden verdeeld, wat niet voor de hand ligt. De gelijkvloerse verdieping springt het meest in het oog. Van op straat zien we een grote ruimte met glazen poort, waarin je een wagen kan parkeren. "Maar daarvoor gebruiken we ze niet", zegt Bart. "Deze ruimte met een gekleurde vloer, aangebracht om een ontspannen en leuke sfeer te scheppen, is het speelplein van de kinderen. Soms werk ik daar ook aan mijn zeilboot." Daarboven vinden we de slaapkamer van de ouders met de bijbehorende natte cel. "We hebben de kamers waar het minste licht nodig is beneden ondergebracht en wonen boven." Op de verdieping boven de ouders slapen de kinderen en daarboven is de woonkamer. Helemaal boven is de meest gebruikte leefruimte : een combinatie van keuken, eethoek en terras. De brede vensters staan er bij het minste straaltje zon open, dan versmelten eetkamer en terras tot één ruimte, waarvan de groengeborstelde wand trouwens doorloopt. In dit huis bepalen de kleuren van de wanden, de designmeubels en de verlichting de optimistische sfeer. Normaal is een pand van tien meter diep en zonder achtergevel bijzonder somber, maar hier is overdadig licht en een gevoel van ruimte. "Het maakt de woning ontzettend leefbaar", vertelt Katlijn enthousiast. Zelfs de verdeling per niveau is geen probleem, de bewoners nemen moeiteloos de trap naar een onderliggende verdieping. Voor wie hoogtevrees heeft is de trap steil, maar wie daar geen probleem mee heeft, vindt het op- en afgaan een spannende ervaring. Voor Katlijn liggen de troeven van dit huis niet alleen binnen de muren van het pand. "Met deze woning leven we ook echt in de stad en dat is aangenaam en handig. We kunnen fietsen naar het werk, we zijn in een minimum van tijd bij winkels, het theater en de school. Daardoor hebben we meer tijd voor elkaar. En we genieten ook van het volkse karakter van de buurt. Hier wonen maakt ons leven in de stad echt een belevenis."Dit is al de vierde woning die Bart Bomans voor zijn gezin heeft ontworpen. Telkens boog hij een nadeel om tot een voordeel. Professioneel werkt hij samen met architect Chris Mys. Tekst Piet Swimberghe I Foto's Jan VerlindeHet interieur is speels opgevat met felle kleuren en leuk design.