De kern vatten met enkele rake woorden, je moet er geen filosofie voor gestudeerd hebben. Kinderen aan het woord.

Ik hou niet van oorlog ik wil dat de mensen van elkaar houden en niet vechten met elkaar.

Ik vind dat echte vrienden elkaar niet uitlachen als ze problemen hebben.

Wat is vriendschap is een kleine vraag maar met een groot antwoord. Soms zijn er leuke verhalen over vriendschap, maar dit is helemaaaal niet leuk. In de kleuterklas was iedereen bevriend met mekaar. Maar toen ik naar het eerste leerjaar ging, begon het slecht te gaan met de vriendschap. Vanaf de eerste stap die ik nog maar zette op de speelplaats grepen de jongens van onze klas mij vast. In het tweede leerjaar ging het ietske beter. Toen zijn we eens gaan praten met de juf. De jongens zegden dat ze het deden omdat ze zich verveelden en dan zochten ze iemand om te pesten en dan namen ze mij. In het derde leerjaar kreeg iedereen een meter en een peter uit het vierde leerjaar. Ik had Lotte gekregen, zij was de leukste van heel de klas. Als iemand mij begon te pesten kwam zij ertussen. Zo is het veel beter beginnen gaan. Iedereen kreeg bang van Lotte, dus deden ze mij niets meer. In het vierde leerjaar werd ik niet meer gepest door de jongens. Maar nu gaan we naar de meisjes van mijn klas kijken. Zij sluiten mij nog altijd uit. Als we een spel aan het spelen zijn, zeggen ze altijd : wij moeten effe onder vier ogen praten. Ik mag nooit maar ook nooit iets horen. Ik hoop dat alles goed komt in het vijfde leerjaar.

Vriendschap is iets speciaals, iets aparts, iets bijzonders, een groot wonder. Vriendschap is samen lachen, samen fietsen, samen noten kraken, en weinig ruzie maken. Vriendschap is elkaar troosten, elkaar opbeuren, elkaar plagen, samen lekker zagen. Vriendschap is verschillend van persoon tot persoon, maar eigenlijk is het heel gewoon.

Als je vrienden hebt, kan je spelen en leuke dingen doen, maar anders niet. Dan is de wereld saai.

Een vriend is iemand die je 100 % kunt vertrouwen, iemand waar je al je geheimen aan kunt vertellen. Een vriend betekent voor mij een deel van het leven. Als ik aan vriendschap denk, denk ik aan : gelukkig.

De vriendschap tussen Nona en mij is zo leuk en mooi als een elf. Wij zijn voor elkaar heel lief, vind ik. Ik weet nog hoe het was in het begin met Nona en mij op de eerste dag met ons twee. Toen ik Nona en Izra en Marieke allemaal kende was het leven veel leuker.

Vriendschap is liefde met je vriend of vriendin hebben. Al is zij of hij knap of lelijk, al is zij of hij dom of slim, groot of klein. Wat maakt dat nu uit ? Je kan er alles tegen vertellen. Al is hij of zij de leider, als je hem of haar maar liefhebt. Dan komt het allemaal goed. In goed en kwade dagen beschermt hij je. Hij is bijna je zus of broer.

Neem hem of haar zoals hij of zij is. Vrienden heb je nodig. Altijd.

Voor mij is M. een goede vriendin. Ik vertel er alles tegen. Zij staat altijd open voor mij en ik altijd voor haar. Vriendschap moet er zijn en iedereen heeft het nodig. Altijd.

Vriendschap betekent heel veel voor mij. Je vrienden geven je steun, hulp en moed. Ik kreeg veel steun toen mijn huis was uitgebrand. Ik had niets meer. Zelfs mijn geboorteknuffel dikke beer niet.

Als je op de speelplaats valt, lopen je vrienden je niet voorbij. Ze proberen je te troosten en laten je lachen. Ik wil me niet kunnen voorstellen hoe het is om geen vrienden te hebben.

:: Met o.a. dank aan de kinderen van klas Bart, Appeltuin, Leuven.

:: Nona, 8 jaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content