Ze doen aan moeders stoofpotjes denken, aan huiselijke gezelligheid, heerlijke geuren en trage uren : de onverslijtbare cocottes van Le Creuset. Vreemd genoeg begon het verhaal van dit Franse icoon bij twee Belgen.

Het begon in 1925 toen twee Bel- gische industriëlen, Armand Desaegher, specialist in gietijzer, en Octave Aubecq, specialist in email, besloten om samen een fabriek op te richten voor het maken van geëmailleerde gietijzeren producten. Om strategische redenen kozen ze als locatie het Noord-Franse Fresnoy-le-Grand omdat dit een kruispunt was voor het transport van benodigde grondstoffen, zoals steenkool, ijzer en zand. Bijna negentig jaar later gebeurt de productie van alle gietijzeren producten nog steeds in de fabriek in Picardië. Tot na de Tweede Wereldoorlog werden er fornuizen, kachels, elektrische kookplaten en kookgerei geproduceerd. Na 1945 richtte Le Creuset zich volledig op het assortiment geëmailleerd gietijzeren kookgerei.

De oorspronkelijke lava-oranje ‘oercocotte’ is nog altijd hét icoonproduct van het bedrijf, maar van meet af is ook altijd geïnvesteerd in innovatie. Met nieuwe emailkleuren, revolutionaire producten en modellen, zoals de Coquelle uit 1958 van de befaamde designer Raymond Loewy, de eerste fondueset uit 1962, de Mama-reeks van Enzo Mari, enz. Er werd (te veel) gediversifieerd en aan internationale expansie gewerkt. Tot de bikkelharde concurrentie Le Creuset in nauwe schoentjes bracht. In 1988 werd het bedrijf overgenomen door de Britse industrieel van Zuid-Afrikaanse origine, Paul Van Zuydam. Sinds begin de jaren negentig gaat het Le Creuset weer voor de wind, dankzij een gericht exportbeleid (nu ruim 85 % van de productie), nieuwe dochterondernemingen over de hele wereld, betere marketing, modernisering van de installaties en doordachte diversificatie. Er wordt ingespeeld op lokale kookmethoden met specifiek kookgerei zoals de wok, tajine, de Japanse sukiyaki-pan, de Franse tatin-vorm… En sinds begin deze eeuw zijn er ook potten in ceramiek (waaronder de schattige minicocotjes), in inox, en zelfs in geanodiseerd aluminium.

Tot op vandaag wordt Le Creuset geassocieerd met degelijkheid en met de ‘echte’ keuken. Vandaar wellicht dat de vertrouwde potten weer helemaal passen in het tijdsbeeld. Nog steeds worden alle stappen van het productieproces manueel gecontroleerd en wordt een levenslange garantie gegeven op de geëmailleerde gietijzeren producten. Die zijn overigens geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Dat de modellen tijdloos mooi en duurzaam (100 % recycleerbaar) zijn, is in deze milieubewuste tijden niet onbelangrijk. Ze laten ook toe om gezond en zuinig te koken omdat ze de warmte evenwichtig verdelen en langzaam afgeven.

Wij kozen zes recepten voor u uit : zeebaars in zoutkorst, een lekker stoofpotje zonder vlees, ribbetjes in een exotische marinade, een pittig dessert en twee bereidingen voor de schattige minicocottes : aardappelgratin met ganzenlever en gebakken venusschelpen op een bedje van quinoa.

Vier van de voorgestelde gerechten komen uit de kookboekjes uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts. Meer recepten, waaronder de twee voor ministoofpotjes, vindt u op de website www.lecreuset.nl.

In samenwerking met Le Creuset kunt u via Knack Weekend een set van 4 ceramieken minicocottes van Le Creuset bestellen tegen een voordeelprijs.

Zie lezersactie p. 57.

DOOR SABINE LAMIROY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content