Onderzoekers in de cosmeticasector gaan almaar verder neuzen. Vooral in Azië, waar producten op de markt komen met, om maar iets te noemen, vogelpoep of koeienvlaai. Bizar hoeft niet eens scabreus te zijn, wat dacht u van diamantgruis of slangengif op uw gezicht ?

Slangengif, goed voor elk

Goddank, er zit geen echt slangengif in de crèmes die beloven de huid rimpelloos en glad te maken. Syn-ake heet het ingrediënt gebaseerd op slangengif dat botox naar de troon probeert te steken. Het actieve ingrediënt blokkeert net als botox het seintje van het zenuwuiteinde naar de gezichtsspier, zodat die niet samentrekt en dus geen mimiekrimpel kan veroorzaken. Syn-ake is geen extract van slangengif, maar een synthetische lookalike van walgerlin-1, de peptide in het gif van de zwarte adder. In heel kleine concentratie vermindert Syn-ake de spiercontractie en dat zorgt voor een gladdere huid. Op internet is een levendige handel in ‘slangengifcrèmes’ van onduidelijke merken, zoals het Botu Vipp van Ericson laboratoire. Goedkoper dan botox is zo’n potje echter wel.

www.ericosn-laboratoire.nl

Verzorg uw huid met… urine

Urinetherapievolgers waren wat tevreden toen Beiersdorf met het merk Eucerin een crème ging maken met een hoge concentratie ureaten. Aan urine en ureaten schrijven zij namelijk allerlei positieve eigenschappen toe. Zo beschrijft Coen van der Kroon in zijn boek The Golden Fountain, the complete guide to urine therapy dat het drinken van de eigen ochtendurine een fantastisch medicijn is. En dat urine, als het in de huid gemasseerd wordt, lichte huidproblemen zoals jeuk kan verbeteren, maar ook ergere, zoals eczeem of psoriasis. Maar zijn urine en ureaten dan niet giftig ? Nee, meent van der Kroon, urine bestaat voor 95 % uit water, voor 2,5 % uit ureaten en de rest is een mix van mineralen, zouten, hormonen en enzymen. Pas bij een hoog ureatengehalte in het bloed is het opletten geblazen. Vandaar misschien dat Beiersdorf in Eucerin maar 3, 5 of 10 % ureaten aan de verzachtende crèmes voor de extreem droge huid heeft toegevoegd. Die, nee, niet zuur maar frisjes ruiken.

www.eucerin.com

Eeuwig jong,eeuwig stoned ?

Cannabis of hennep mag dan in België verboden zijn te nuttigen, in cosmetica wordt het rijkelijk gebruikt. Hempseedoil, koudgeperst van organische hennepzaadjes, is zo goed voor haar, nagels en huid omdat het een uitstekende bron van essentiële vetzuren is, zoals Omega-3 en -6. De olie is inzetbaar tegen een droge huid en tegen huidveroudering. De stof die rokers van cannabis stoned maakt, THC (kort voor tetrahydrocannabinol) is ook in cosmetica terug te vinden. Cannabis mag in Canada sinds 1998 legaal verbouwd worden voor gebruik in etenswaren of cosmetica. Maar volgens de wet mag een cosmeticaproduct maar 10 ppm (10 parts per million) bevatten. Van het smeren van een crème met THC verlies je dus je hoofd niet. THC moet bovendien verhit worden om psychoactief te worden, vandaar dat de stof in de koudgeperste olie heel onschuldig is zonder neveneffecten. Het lichaam zelf maakt overigens ook een soort THC aan, cannabioids genaamd, die ontstekingen tegengaan. Onderzoek wees uit dat marihuanaplanten dezelfde ontstekingsremmende werking hebben en dus goed inzetbaar zijn tegen huidproblemen, van wondjes tot psoriasis. Wij kwamen al een gezichtsserum tegen met THC van de Zweedse firma Ole Henriksen (het Enlighten Me Pigment Serum).

www.olehenriksen.com

Ik smeer mij in met slakkenslijm

Slakkenslijm op je gezicht smeren, wie wordt daar nu vrolijk van ? Het idee alleen al ! Toch is er op internet en de tellsell-kanalen een flinke omzet in slakkenslijmcrèmes van zeer diverse, zij het vage aanbieders. Het idee achter het wondermiddel is : de slak kan zijn eigen huis repareren en dat doet hij met behulp van zijn slijm. De stof alantonine in dat slijm zou ook reparaties aan de mensenhuid kunnen verrichten, luidt de theorie op internet. De eerste slakkencrème kwam uit Chili, waar de familie Bascananslakken kweekte voor de (Franse) fijnproeversmarkt. De mensen die met de slakken werkten, merkten op dat hun handen zo zacht aanvoelden en dat wondjes snel genazen. Er werd onderzoek gedaan naar de afscheiding van de Chileense slak Helix Aspersa Muller en er was reden te geloven dat dit slijm ook heilzaam kon zijn voor de mensenhuid. “Tegen wondjes” werd “tegen rimpels”, en rimpels zijn nu eenmaal een goudmijn. Zo is er nu een enorme slakkenindustrie ontstaan. Niet voor de fijnproevers, maar voor de ijdele wederhelften.

Doe mij nog een likje diamant

Diamantgruis werd al eerder in cosmetica gebruikt door Creme de la Mer, dat jaren geleden een exfoliërende scrub lanceerde op basis van diamantgruis. Maar de Spaanse firma Natura Bissé gaat een stapje verder. Het combineert diamant met magneettherapie ofwel magnotherapie, een alternatieve geneeswijze waarbij gebruikgemaakt wordt van statische magnetische velden. De ingezette magneten zouden een gunstig effect hebben op de gezondheid. De Black Diamond Magnetic cream claimt een gunstig effect te hebben op de schoonheid. De makers beweren dat de crème met magnetische diamantstof de effecten van elektromagnetische vervuiling in het milieu teniet- doet. Bij de crème wordt een magneet geleverd. Nadat de crème is opgesmeerd worden de ingrediënten ‘geactiveerd’ door de magneet. Wij raden u sterk aan met deze crème, die dik 230 euro kost, niet te reizen via vliegvelden.

www.naturabisse.es

Kikkerhuid tegen rimpels

De kikkerbil verdwijnt langzamerhand van de menukaart, maar nog is de kikker niet veilig. De eerste studies die beweren dat de huid van Kermit antiverouderingselementen bevat, komt uit Zuid-Korea. De echte dierenvrienden aldaar ontdekten dat de kikkerhuid en -spiertjes vol zitten met peptiden (eiwitten). Die peptiden zouden een goedkoper alternatief kunnen zijn voor de antioxidant vitamine E, die nu rijkelijk wordt gebruikt in antirimpelcrèmes. Het extract dat dokter Kim Se-Kwon van de Pukyong Universiteit won uit het kikkervel zou ook nog eens 10 % efficiënter zijn in het uitschakelen van vrije radicalen dan vitamine E. Ren Kermit, ren !

Koeienvlaai in uw favoriete parfum

Een paar jaar geleden ontdekte een wandelend echtpaar op een Australisch strand een bonk grijze amber, een geurige substantie die voor veel geld werd verkocht aan de parfumindustrie. Die grijze amber is niets anders dan de gal van de potvis, die eenmaal uitgespuugd, in zee blijft drijven en aan land spoelt. Een dergelijk ingrediënt, koeienpoep, werd onlangs door Japanse wetenschappers aangeprezen als alternatief voor vanille-extract, een kostbaar ingrediënt in de geurindustrie. Koeienvlaai werd door de onderzoekers net zolang verhit tot er vanillin vrijkwam, een stof die ook in de vanilleboon zit. Koeienvlaai wordt in Azië dus veelvuldig gebruikt in parfums en voor het parfumeren van crèmes en lo-tions. Want ga maar na, dat is veel goedkoper dan echte vanille.

Spabehandeling met vogeldrek

We zijn er bijna, maar deze willen we u niet onthouden. Een spa in New York, gespecialiseerd in oude beautybehandelingen voor geisha’s, verwerkt vogelpoep in een gezichtsbehandeling. Gedroogd en fijngemalen weliswaar, maar toch. De kracht van nachtegaalspoep (helaas iets moeilijker te vinden dan duivenmest) zou ooit het geheim geweest zijn van Kabuki-acteurs en geisha’s. Uguisu no fun (ofwel nachtegaalsmestpoeder) verzachtte de huid van de geisha’s die hun witte teint te danken hadden aan een gemeen poeder vol lood en zink. Het vogelmestpoeder werd gebruikt om af te schminken en had schijnbaar een kalmerend en verhelderend effect op de huid. Uguisu no fun is volkomen veilig voor de huid, zeggen de mensen van Shizuka Spa, omdat het voor gebruik met ultraviolet licht behandeld wordt. De gezichtsbehandeling, die een dikke 180 dollar kost, schijnt gelukkig niet te geuren naar vogeldrek.

www.shizukany.com

Door Karen Van Ede Illustratie Tina Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content