De ruime woning ligt op een glooiing in het landschap, waardoor de bewoners vrijwel in het hele pand genieten van het uitzicht en de zon. In een vierkante woning zou er minder licht binnenvallen. Daarom sneed architect Pascal François het volume middendoor en verschoof de daaruit ontstane balken naast elkaar, waardoor de gevel aan de zuidzijde, tevens tuinkant, nu extra breed is.
...

De ruime woning ligt op een glooiing in het landschap, waardoor de bewoners vrijwel in het hele pand genieten van het uitzicht en de zon. In een vierkante woning zou er minder licht binnenvallen. Daarom sneed architect Pascal François het volume middendoor en verschoof de daaruit ontstane balken naast elkaar, waardoor de gevel aan de zuidzijde, tevens tuinkant, nu extra breed is. "Bij het ontwerpen volg ik drie rode draden," legt de architect uit, "vooreerst maak ik een zuiver rationeel plan, waar geen lijn te veel op staat. Het plan werd dus heel functioneel opgevat. Ten tweede hecht ik veel belang aan het licht. Door de verschoven balken kan ik op verschillende plaatsen licht laten binnenvallen. De materialen en de afwerking vormen mijn derde leidraad." François ontwerpt een woning ook van binnen naar buiten. "Ik ga niet eerst een gevel bedenken met mooie volumen. Het gaat mij om het interieur, dat beschouw ik als een soort meubel met laden, deuren en allerlei vakken. Als ook de circulatie klopt, dan pas komt er een voorgevel." Centraal in de woning vinden we woonkamer, eetkamer en keuken. Ze zijn met elkaar verbonden, zonder deuren, waardoor je overal oogcontact kunt houden. Maar het hart van de keuken, met de toestellen, zit wel verborgen achter een hoge houten wand. Voor het interieur werd trouwens heel veel hout aangewend. Pascal François koos voor afrormosiahout dat qua coloriet past bij de roodbruine baksteen. "Ik werk graag met hout. Ook voor de ramen. Een aluminium raam vind ik heel banaal. Het komt uit een profielenboek en je kunt het verzagen en verlijmen, maar je kunt het weinig extra vorm geven. Met een houten raam ben je veel vrijer, daarvan kan de sectie zo dik zijn als een boom. Hout is ook mooi en zorgt voor eenheid. Je hebt natuurlijk wel een uitstekende schrijnwerker nodig die alles op maat maakt. Voor zo'n woning is maatwerk essentieel." De detaillering van de architectuur is inderdaad verfijnd. Kijk maar hoe mooi hout en steen op elkaar aansluiten. Het metselwerk is ook met grote zorg uitgevoerd. Zelfs de steunbalken boven de ramen en de daklijst zijn onzichtbaar. Door de gevel iets hoger op te trekken, wordt de dakbedekking aan het oog onttrokken. "Binnen is er geen baksteen, maar je ziet de stenen wel overal door de ramen. De bakstenen mantel geeft de woning een beschermend gevoel", aldus de ontwerper. www.pascalfrancois.be DOOR PIET SWIMBERGHE - FOTO'S GRAZIA BRANCO