Arancini: een loeihard balletje

Arancini zijn Italiaanse gefrituurde risottoballetjes. En dat is net zo lekker als het klinkt. Een bros korstje vanbuiten, smeuïge, kazige risotto binnenin. De Italianen maken ook grotere versies van deze balletjes en vullen ze dan met extra kaas of vlees. Wij kiezen voor het bitterbalformaat: perfecte balletjes bij het aperitief.

Een loeihard balletje
© DIANE HENDRIKX

Arancini

Voor ongeveer 25 balletjes

1 ui, in fijne brunoise

3 tenen look, geperst of fijngehakt

1 wortel, in fijne brunoise

2 stengels selder, in fijne brunoise

Optioneel: een handvol seizoensgroenten in fijne brunoise, zoals witte of groene asperges

Olijfolie

Peper en zout

300 g risottorijst

200 ml witte wijn

1 à 1,5 l groente- of kippenbouillon

100 g geraspte parmezaan

Eventueel 50 g taleggio in kleine blokjes gesneden, als je houdt van een intens kazig eindresultaat

Zeste van 1 citroen

om te paneren:

Bloem

Eiwit van 3 eieren, losgeklopt

Paneermeel

1. Stoof de ui, look, wortel en selder zacht in flink wat olijfolie. Voeg de rijst toe, kruid met peper en zout en bak mee tot glazig. Draai het vuur even hoog, blijf roeren en blus met witte wijn.

2. Als de wijn verdampt is, draai het vuur lager en voeg dan lepel per lepel de bouillon toe, terwijl je regelmatig roert. Dit blijf je herhalen tot de rijst zacht is. Het mengsel mag in deze fase iets droger zijn dan een gewone risotto, zodat je er in de volgende fase goed balletjes van kunt rollen.

3. Haal van het vuur, meng de geraspte kaas en citroenzeste en eventueel de taleggio eronder. Proef en kruid bij met peper en zout indien nodig. Laat afkoelen en zet een nacht in de ijskast om op te stijven.

4. Draai de volgende dag met de hand balletjes ter grootte van een pingpongbal van dit mengsel. Zet drie diepe borden klaar: eentje met bloem, eentje met losgeklopt eiwit en eentje met paneermeel. Haal de balletjes eerst door de bloem, daarna door het eiwit en ten slotte door het paneermeel. Frituur ze meteen op 180°C tot ze goudbruin zijn of vries ze in voor een later aperitiefmoment. TIP: lekker met een pittige aioli of gewoon een beetje pikante cocktailsaus om in te dippen. Je kunt de arancini natuurlijk ook perfect rollen met een restje risotto van de vorige dag. Maar we raden aan om ineens een hele pan risotto te maken en de rest van de balletjes in te vriezen: daar lenen ze zich prima toe én dan heb je altijd een indrukwekkend hapje achter de hand voor onverwachte aperomomenten..

2
2© DIANE HENDRIKX
3
3© DIANE HENDRIKX
4
4© DIANE HENDRIKX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content