Naturel is in. Maar hoe natuurlijk is dat ? Een blik backstage – bleke modellen met kringen onder de ogen – doet je een tweede keer kijken naar de stralende dames op de catwalk. Hun geheim zit in een potje : foundation.

Vb. : Concealer met tea tree olie (7,70 euro) van The Body Shop.

Vb. Chanel Vitalumière Satin Smoothing Cream Concealer BF 15 (3 T : 33,56 euro)

Vb. Lancaster Beauty Source Spa Concealer (24 euro)

Vb : Estée Lauder Ideal light Brush-on Illuminator (26,30 euro), Biotherm Light Catch (18,71 euro).

Vb. T. Leclerc (32,20 euro)

Vb. Innoxa Volupt’poudre (2T : 15,55 euro)

Vb. Chanel Joues Contraste (32,53 euro), Nivea duo’s (3 T : 10,69 euro)

Vb. Shu Uemura Cheek Glow on (2 T : 20 euro)

De dames en heren aan het hof van Lodewijk XIV wisten het al : met foundation kun je de ideale teint creëren. Maar toen bestonden uitsluitend dikke pasta’s met vaak giftige bestanddelen om de huid te bleken. De foundation zoals wij die vandaag kennen, heeft zijn wortels in de filmindustrie die begin vorige eeuw opkwam. Visagist Max Factor ontwikkelde een vette pancake die de sterren van het witte doek een smetteloze teint gaf. Voor het grote publiek bracht Max Factor in 1936 een compacte versie op de markt, die voor zijn doorbraak zorgde.

De vooroordelen tegen foundation stammen uit die tijd : zware formules die als een dikke laag op de huid kleven en je gezicht in een levenloos masker veranderen. Maar vandaag bestaan er vederlichte texturen die je een smetteloze stralende teint geven, zonder dat iemand ziet dat je make-up draagt. Foundation wordt bovendien steeds meer verzorgend : hij biedt bescherming met uv-filters, optische camouflage met lichtreflecterende pigmenten en ingrediënten die de huid hydrateren, verstevigen of voeden. Keuze te over, het enige wat u nog moet doen, is de geschikte textuur en kleur eruit pikken en juist aanbrengen. U hebt misschien geen topvisagist ter beschikking, maar met deze handleiding moet het lukken.

Textuur kiezen

Elke textuur geeft een ander resultaat : glanzend of mat, lichte of zware dekking. De meest geschikte formule kies je in functie van je huidtype, volgens Patrick Rouzée van Parfuma.

1. Fluïdes zijn formules die iedereen kan gebruiken. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en geven een natuurlijk resultaat. Vaak bestaan er ook olievrije versies voor vettere huidtypes.

2. Crèmes geven hydratatie en comfort en zijn bijgevolg vooral geschikt voor de drogere en rijpere huid. Bestsellers bij Parfuma zijn de Cream Foundation (38 euro) van Shiseido, Vitalumière (vanaf 38,14 euro) van Chanel en voor dikke portemonnees is de Caviar Cream Foundation (159,10 euro) van La Prairie een aanrader.

3. Compact foundations bevatten vaak poeder en zijn dus geschikt voor wie een mat effect wenst, met name vooral de vettere huidtypes. Patrick raadt vaak de Pureness-poederfoundation (25 euro) van Shiseido aan en ook de Tanning Compact (29 euro) uit Shiseido’s zonnelijn is een klassieker. Droog gebruiken voor een mat, poederachtig effect ; met een vochtig sponsje voor een transparanter resultaat.

4. Getinte moisturizers houden het midden tussen een hydraterende verzorging en een foundation. Ze geven een natuurlijke gloed, maar weinig dekking en zijn dus vooral geschikt voor een jonge, heldere huid.

Mousses ( Biotherm : 28 euro, Gemey- Maybelline : 10,49 euro), sticks (Shiseido : 34 euro) en sprays ( DiorSkin AirFlash : 43,18 euro) verkopen minder courant, volgens Patrick. Ze hebben een hoog gadgetgehalte, maar dat maakt ze niet minder interessant. De luchtige, smeltende formule van een mousse, de dekkingskracht van een stick en hightech aanpak van een spray hebben vooral gebruiksplezier op het oog.

Kleur kiezen

4 Foundation betekent letterlijk ‘basis’ en dient om te egaliseren, niet om kleur te geven – daar bestaat blusher of zonnepoeder voor. Hij mag dan ook niet te zien zijn : als de kleur helemaal lijkt te verdwijnen in de huid zit u goed. Selecteer dus enkele tinten die het dichtst uw eigen teint benaderen en breng enkele strepen aan op de kaaklijn, waar het product zowel in het gelaat als het blekere gedeelte van de hals moet opgaan. Het resultaat beoordeel je best in natuurlijk daglicht, niet in het kunstlicht van de winkel.

Gebruik niet dezelfde foundation het hele jaar door : pas kleur en textuur aan het seizoen aan.

4 Dermalogica heeft Color Correctors (28,40 euro) waarmee je een foundation lichter of donkerder kunt maken. De lichtere tinten kunnen ook dienen als concealer of highlighter.

Aanbrengen

Vertrek van een goed gehydrateerde huid, anders zet de kleur zicht vast op droge plekjes, velletjes of in de haarlijn, wat een vlekkerig resultaat geeft. Werken met een sponsje geeft meer dekking, met de vingers krijgt u een transparanter resultaat. Breng het product aan in stipjes op het midden van de wangen, kin en voorhoofd en werk dat uit naar de buitenkant, met speciale aandacht voor de zones rond ogen, neus, kin, kaak- en haarlijn. Vroeger werd doorgaans het hele gezicht opgemaakt, maar u kunt foundation ook lokaal gebruiken om kleurverschillen van pigmentvlekjes of couperose uit te vlakken.

Aanvullende producten

4 Concealer

Dit is eigenlijk een geconcentreerde foundation om imperfecties te camoufleren. Over de vraag of je hem onder of over een foundation moet gebruiken, bestaat discussie. Visagiste Ad Van Mierlo raadt aan om hem eronder als camouflage te gebruiken, erop om bepaalde zones op te lichten.

Een concealer bestaat in verschillende texturen :

1. stick : is de meest praktische vorm en geeft meestal de beste dekking, wat hem geschikt maakt om pukkels, littekens en adertjes te verbergen. Vaak bevat hij ook verzorgende ingrediënten, om bijvoorbeeld puistjes te ontsmetten en uit te drogen.

2. crème : geeft minder dekking, maar een natuurlijker resultaat.

3. vloeibaar : aangewezen om kringen onder de ogen te verdoezelen. Werk in een halve cirkel van de binnenkant van het oog tot het midden : als je verder gaat, riskeer je een panda-effect.

Zeer praktisch zijn de klikpennen die ook als highlighter fungeren, waarvan YSL’s Touche Eclat (33,70 euro) de referentie is. Je gebruikt ze om bepaalde zones op te lichten : op de wenkbrauwboog, de jukbeenderen, rond de neusvleugels en de plooien naar de mondhoeken.

4 Poeder

Met poeder kun je je make-up fixeren, glimmen voorkomen en open poriën camoufleren.

Soorten :

1. los : geniet de voorkeur van professionals omdat het transparanter en natuurlijker oogt. Breng het luchtig aan met een grote kwast en borstel het teveel weg.

2. compact : de meest praktische vorm om plaatselijk bij te werken. Vaak wordt hij met een sponsje geleverd, maar dat wordt snel vuil. Er bestaan intrekbare borstels voor in de handtas.

4 Blusher

Blusher dient om een frisse gloed te suggereren, niet om je gezicht opnieuw vorm te geven, zoals in de jaren tachtig de gewoonte was. Blusher wordt aangebracht na foundation en poeder.

Soorten :

1. poeder : aanbrengen met een grote zachte borstel, het teveel aftikken. Beter te weinig dan te veel, want het is moeilijk te corrigeren. Begin op het volste gedeelte van de wang, meteen onder het midden van de ogen. Over de jukbeenderen opwaarts naar de slapen, waar u vervaagt naar de haarlijn om harde lijnen te voorkomen.

2. crème : na foundation te gebruiken, maar vóór gezichtspoeder. Enkele stipjes aanbrengen en met de vingertoppen mengen. Ook hier subtiel te werk gaan : niet te veel, veeleer in laagjes werken tot je het gewenste effect – een frisse gloed – bereikt.

Tip van Ad Van Mierlo, visagiste bij Model’s Office : “Pas de textuur aan het seizoen aan : bewaar foundation voor het najaar en kies in de zomer voor een getinte moisturizer. Een foundation maakt een gebruinde huid al gauw oranje of grauw.”

Tip van Jorge Serio,

make-up artist van het Estée Lauder Trend Team : “Een zwaar en onnatuurlijk effect kun je vermijden door niet te veel te gebruiken en de vloeibaarste textuur te kiezen, die zich goed in laagjes laat aanbrengen.”

Tip van Filbur, make-up artist van Nivea : “Breng eerst wat foundation aan op de rug van je hand en meng met de vingertoppen : de warmte van de huid doet foundation sneller indringen en transparanter worden.”

Tip van Olivier Echaudemaison, artistiek directeur van Guerlain : “Vergeet de oorlelletjes niet : die hebben de neiging om rood te worden.”

Estée Lauder Individualist (6 T : 34,19 euro). Deze olievrije fluïde bevat een speciale pigmentenmix die de natuurlijke gelaatskleur versterkt, oneffenheden corrigeert en een grauwe schijn en maskereffect voorkomt. De luchtige smeltende textuur geeft een natuurlijke dekking, is kleurvast en geurloos.

Innoxa Sensual’teint (2 T : 14,95 euro). Een fluïde met een transparante, matte finish.

Bourjois Reboosting Foundation BF 12 (3 T : 14,50 euro). Hydraterende formule met microcollageen en softfocus-pigmenten om rimpeltjes (optisch) te minimaliseren. Gemiddelde dekking.

Tip van Jorge Serio : “Kies een concealer een tint lichter dan je eigen teint.”

Tip van Ad Van Mierlo : “Om te voorkomen dat concealer in de rimpeltjes kruipt, heeft een rijpere huid baat bij een oogcrème. Gebruik de concealer onder de foundation, zodat die mooi kan inwerken.”

DiorSkin SculptFond De Teint Liftant Lissant BF 20 (6 T : 41,93 euro). Foundation voor de rijpere, vermoeide huid met een stretchtextuur die een film op de huid legt en zo het oppervlak gladmaakt en opspant. Bevat hydraterende en antiverouderingingrediënten en corrigerende poederpigmenten die de teint verhelderen, de huidtextuur verfijnen en onregelmatigheden verdoezelen.

Lancôme Teint Idole Ultra BF 12 (6 T : 37 euro). Deze romige, licht geparfumeerde textuur voelt zacht en comfortabel aan en belooft een gemiddelde dekking die 14 uur lang zou houden, zonder te verkleuren of af te geven.

Clarins Teint Eclat Confort Autofocus BF 15 (6 T : 33 euro). Dekkende crème die de droge huid voldoende comfort geeft en toch zacht en luchtig aanvoelt dankzij een complex van poeders en vluchtige siliconen. Speciale pigmenten zorgen voor kleurvastheid, éclat en optische camouflage en een verzorgingscomplex beschermt tegen pollutie, uv-stralen en vrije radicalen.

Guerlain Fleur de Teint Hydro-doux (4 T : 38,64 euro). Deze crème in pompflacon bevat paarlemoerpigmenten voor een natuurlijk, stralend resultaat. Rozenextract herstelt, verzacht, hydrateert en geeft een aangename geur.

Shiseido Lifting Foundation (8 T : 42 euro). Een hydraterende crème die voldoende comfort voor een normale tot droge huid belooft en trucjes in petto heeft voor de rijpere huid :

liftende polymeren spannen de huid op en

speciale pigmenten minimaliseren rimpeltjes.

Stay Real van Nivea (4 T in fluïde : 13,99 euro ; 3 T in compact : 13,69 euro). Nivea ontwikkelde een foundation die zich aan iedere huidskleur aanpast zonder ze te verbergen en die toch voldoende egaliseert. Deze fluïde bevat een verzorgingscomplex met hydraterende ingrediënten en antioxidanten en geeft een natuurlijke, transparante dekking.

Tip van Ad Van Mierlo : “Oppassen met poeder, want het accentueert rimpeltjes.”

Clinique Repairwear Anti-Aging Make-up BF 15 (8 T : 34,80 euro, vanaf 14/11). Clinique speelt zijn troeven als verzorgingsmerk uit met deze olie- en parfumvrije foundation voor normale tot droge huid die hydrateert, herstelt en beschermt met antioxidanten en zonnefilters. De dekkende crèmetextuur verbergt oneffenheden en geeft de huid een gladder uitzicht.

Sisley Phyto-Teint Perfect (5 T : 57,50 euro). Deze compact is een kruising tussen poeder en crème, die het gebruiksgemak van een foundation en de luchtigheid van een poeder combineert. Het geeft een egaal, maar natuurlijk resultaat.

Biotherm Matte Soufflé (28 euro). Een romige, parfumvrije mousse die op de huid versmelt tot een zachte poederfinish, acht uur lang een matte, behoorlijke dekking geeft en afpoederen overbodig maakt. Ideaal voor een normale tot vette huid.

Chanel Vitalumière BF 15 (6 T : 42,19 euro). Compact crème die een futloze, trekkerige teint hydratatie en éclat belooft. Een lichte textuur die gemiddelde dekking en een natuurlijke finish geeft.

YSL Teint Compact Hydrafeel BF 10 (6 T : 40,68 euro). Deze compact heeft een hydraterende crèmetextuur die op de huid smelt tot een matte, poederachtige finish. Speciale pigmenten zorgen voor een heldere teint met een zachte glans en maakt kleine imperfecties minder zichtbaar. De formule absorbeert overbodig talg zodat de teint mat en de kleur fris blijft. Ideaal voor vettere huidtypes die ook baat hebben bij de kalmerende ingre-

diënten die vlekkerigheid verminderen.

Door Sofie Albrecht / Backstagefoto’s Etienne Tordoir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content