Filip Verheyden / Foto's Tony Le Duc
...

Filip Verheyden / Foto's Tony Le DucKeep it simple is de boodschap. Gerechtjes die in tien minuten tot een kwartier klaar zijn, kunnen niet anders dan eenvoudig en rudimentair zijn, maar dat betekent niet dat er zonder smaak wordt gekookt. Twee tot drie ingrediënten volstaan. Wokken en bakken in de pan zijn hiervoor de beste methoden, omdat de hoge temperatuur in de pan de aroma's vasthoudt en krachtiger maakt. Kies voor ingrediënten die weinig voorbereiding en gaartijd vragen. Tijdens de wintermaanden zijn dat groenten als prei, bleekselderij, winterspinazie en paddestoelen. Probeer ook eens rauwe aardappelen te bakken. Ingewikkelde, apart bereide sausen zijn niet nodig. Het kook- of bakvocht van vis en groenten enkele minuten laten inkoken en verrijken met een paar smaakmakers volstaat om een gerecht diepgang te geven.De hierbij gepresenteerde recepten zitten zo in elkaar dat ze in een kwartier tijd kunnen worden gemaakt. Ze zijn eenvoudig en bereid op basis van niet meer dan drie hoofdingrediënten. Alle stappen in de bereiding zijn makkelijk, zodat verschillende ervan tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Elk voorgesteld gerecht is een volwaardige maaltijd.3 middelgrote vastkokende aardappelenboter1 fijngehakt teentje knoflookgrof zeezoutversgemalen zwarte peper2 dikke stukken kabeljauwfilet van 170 g elkpeper en zout1 el graanmosterdeen mespuntje pesto2 kwartjes gepelde en ontpitte Italiaanse tomaat3 dl gevogeltebouillon2 appelkappersVoor de saus:1/2 el kappertjes5 fijngehakte groene olijven1 theelepel pesto1 el basilicumblaadjes1 grofgehakte, gepelde en ontpitte Italiaanse tomaat6 el kookvocht van de visklontje boterpeper en zoutSnij de ongeschilde aardappelen in plakjes van 3 mm en bak ze krokant in een klontje boter. Doe er vlak voor het einde de knoflook bij en kruid met grof zout en zwarte peper. Bereid tijdens de baktijd van de aardappelen de vis. Kruid de kabeljauw met peper en zout, meng de mosterd met de pesto en smeer er de vis langs de bovenkant mee in. Dek af met een kwartje tomaat, leg in een ovenschotel en giet er de gevogeltebouillon rond. Dek af met aluminiumfolie en zet gedurende 8 minuten in een oven van 180C.Maak op het einde de saus. Doe alle ingrediënten in een pan, bevochtig met het kookvocht van de vis en monteer met boter. Kruid met peper en zout. Schik de aardappelen op de borden, leg er de vis op en lepel er de saus rond. Werk af met een appelkapper.