Voor 2:

Voor 2:

Filip Verheyden / Foto’s Tony Le Duc

Keep it simple is de boodschap. Gerechtjes die in tien minuten tot een kwartier klaar zijn, kunnen niet anders dan eenvoudig en rudimentair zijn, maar dat betekent niet dat er zonder smaak wordt gekookt. Twee tot drie ingrediënten volstaan. Wokken en bakken in de pan zijn hiervoor de beste methoden, omdat de hoge temperatuur in de pan de aroma’s vasthoudt en krachtiger maakt. Kies voor ingrediënten die weinig voorbereiding en gaartijd vragen. Tijdens de wintermaanden zijn dat groenten als prei, bleekselderij, winterspinazie en paddestoelen. Probeer ook eens rauwe aardappelen te bakken.

Ingewikkelde, apart bereide sausen zijn niet nodig. Het kook- of bakvocht van vis en groenten enkele minuten laten inkoken en verrijken met een paar smaakmakers volstaat om een gerecht diepgang te geven.

De hierbij gepresenteerde recepten zitten zo in elkaar dat ze in een kwartier tijd kunnen worden gemaakt. Ze zijn eenvoudig en bereid op basis van niet meer dan drie hoofdingrediënten. Alle stappen in de bereiding zijn makkelijk, zodat verschillende ervan tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Elk voorgesteld gerecht is een volwaardige maaltijd.

3 middelgrote vastkokende aardappelen

boter

1 fijngehakt teentje knoflook

grof zeezout

versgemalen zwarte peper

2 dikke stukken kabeljauwfilet van 170 g elk

peper en zout

1 el graanmosterd

een mespuntje pesto

2 kwartjes gepelde en ontpitte Italiaanse tomaat

3 dl gevogeltebouillon

2 appelkappers

Voor de saus:

1/2 el kappertjes

5 fijngehakte groene olijven

1 theelepel pesto

1 el basilicumblaadjes

1 grofgehakte, gepelde en ontpitte Italiaanse tomaat

6 el kookvocht van de vis

klontje boter

peper en zout

Snij de ongeschilde aardappelen in plakjes van 3 mm en bak ze krokant in een klontje boter. Doe er vlak voor het einde de knoflook bij en kruid met grof zout en zwarte peper. Bereid tijdens de baktijd van de aardappelen de vis. Kruid de kabeljauw met peper en zout, meng de mosterd met de pesto en smeer er de vis langs de bovenkant mee in. Dek af met een kwartje tomaat, leg in een ovenschotel en giet er de gevogeltebouillon rond. Dek af met aluminiumfolie en zet gedurende 8 minuten in een oven van 180C.

Maak op het einde de saus. Doe alle ingrediënten in een pan, bevochtig met het kookvocht van de vis en monteer met boter. Kruid met peper en zout. Schik de aardappelen op de borden, leg er de vis op en lepel er de saus rond. Werk af met een appelkapper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content