Zeven jaar geleden, op de terugweg van een reis naar Thailand, besefte Peggy dat ze stilaan genoeg had van haar drukke leven. Ze bewoonde op dat moment de bovenste etage van een kasteel aan de stadsrand van Parijs. “Ik verbeeldde me dat ik naar de rust van het platteland snakte, naar een modern huisje met weinig onderhoud en een klein tuintje.” Het viel helemaal anders uit. Op haar zoektocht ontdekte ze langs de Seineboorden in Chartrettes een zeventiende-eeuws kasteel dat dertig jaar lang zo goed als leeg had gestaan, en af en toe als weekendhuis werd gebruikt. Zonder waterleiding, badkamer of keuken.

“Het stond op zaterdag in de krant, we bezochten het op zondag, sloegen toe op maandag. En kregen enkele dagen later een vorstelijk aanbod om het compromis in de prullenmand te gooien”, herinnert haar man zich. “Daar was geen sprake van”, zegt de enthou-siaste gastvrouw. “Ik was verliefd op het huis en zag in gedachten al een droom gerealiseerd : thuis werken en gasten ontvangen.”

Toch duurde het nog enige tijd vooraleer het kasteel als b&b operationeel werd. Sinds twee jaar is het project voltooid, compleet met oude meubels, twee kamers en drie suites. Zelf logeren we op de Marie-Antoinette-kamer op de eerste verdieping, met lambrisering, witmarmeren schouw en een uitzicht op de tuin met indrukwekkende, gesculpteerde taxussen. De rest van het twee hectare grote park werd grotendeels ongemoeid gelaten.

Het kasteel zelf is niet alleen indrukwekkend, het herbergt ook nog een schat : toen één van de vorige eigenaars in 1870 naar de oorlog trok, verborg hij er zijn volledige fortuin. Hij sneuvelde op 2 december 1870 bij Champigny, zijn weduwe slaagde er nooit in de schat te lokaliseren.

Ligging: langs de Seine

Sfeer: nostalgisch

Reistijd: drie uur rijden van Brussel

Prijsklasse: zeer correct

TIP

Het kasteel van Vaux le Vicomte, dat op last van Fouquet, minister van Financiën van Lodewijk XIV werd opgetrokken, ligt op tien kilometer. Toen de eigenaar de koning er op een groot feest uitnodigde, tekende hij zijn eigen ondergang. Lodewijk XIV zette hem drie maanden in de gevangenis en gaf zijn architect de opdracht iets gelijkaardigs maar veel groter te ontwerpen. Het resultaat werd nog indrukwekkender en kennen we allemaal : het kasteel van Versailles.

praktisch

Château de Rouillon, 41 Avenue Charles de Gaulle, F-77590 Chartrettes, Frankrijk, +33 160 69 64 40 en +33 612 52 79 91, www.chateauderouillon.net, chateau.de.rouillon@club-internet.fr.

Het kasteel van Rouillon telt twee kamers en drie suites, alle met ligbad, die tegen 80 en 100 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content