We hadden er al vaker naar uitgekeken en nu is het eindelijk zover: we slapen in een b&b met slechts één kamertje. We moeten er wel aan toevoegen dat het een hele klim is naar het kamertje met het rode gepigmenteerde stucwerk. Maar het is er best gezellig en ouderwets, en er hangt een Italiaans sfeertje. Het bed komt van de veiling en heeft prachtige rondingen, is een beetje monumentaal met ingebouwde nachtkastjes en indirecte verlichting. Er staat ook een magnifiek radiomeubel van in de tijd dat een radio nog ernstig werd genomen, en daarop een vaasje met twintig echte rozen. En verder een fauteuil, een werktafeltje, een ontmanteld gaskacheltje en een paar heel bijzondere lampjes. En in een uitspringende hoek: een fraai ligbad ingebed in mozaïek.

Onze gastvrouw is Murielle Liekens, een enthousiaste jonge vrouw die eerst schilderkunsten – in het meervoud nog wel – en daarna twee jaar restauratie heeft gestudeerd. Maar ze had altijd een gezellig nest voor ogen. “Als studente droomde ik van een een tearoom, volgestouwd met curiosa, waar de gasten de borden zouden kopen waaruit ze een taartje hadden gegeten. Later droomde ik van een een boerderijtje, maar nooit had ik het geld ervoor. Toen ik zwanger was van Josefientje kwam ik toevallig langs dit pand, dat toen niet veel meer dan een kot was, maar wel een gezellig kot.”

Murielle en Frans krabden hun centen bijeen, de eigenares maakte een vriendelijke geste omdat ze Murielle sympathiek vond “en ook een West-Vlaamse was” en de koop was geklonken. Vrienden en kennissen staken een handje toe en het pand kreeg een grote beurt, en alle leidingen werden doorgetrokken, met het oog op gastenkamers, later. Een paar maanden later werd op de benedenverdieping het restaurant De Avonden geopend. Het kreeg die naam omdat Murielle een fan van Gerard Reve is. Tot verbazing van de eerste eters bleek het restaurant ook ’s middags open, en was er een dagschotel te koop voor ocharm 280 frank. Het restaurant dat konijn, kwartel, struisvogel en altijd een vegetarische schotel serveert, loopt als een trein, vele gasten van het eerste uur zijn nog altijd trouwe klanten. Tijdens de lunch kijken ze tegen de voorovergebogen overgrootvader van Murielle aan: in 1906 werd hij in Oelegem kampioen hardrijden op de fiets. De sfeer in het restaurant is die van een artistieke nonchalance, met een piano waarop een half dozijn wijnflessen staan, en een weegschaal – als u begrijpt wat we bedoelen.

Niets is volmaakt, zeker niet de krakkemikkige trapleuning naar het kamertje, maar alles is charmant. En aan de ontbijttafel wordt vers fruitsap geserveerd, zelfgebakken brood en met liefde gemaakte paté.

Murielle heeft nog plannen voor een tweede, grotere kamer onder het dak maar de contouren ervan liggen nog niet helemaal vast, en het zal najaar zijn voor alles in orde komt. Voor ons niet gelaten, maar dan moeten we wel op zoek naar een ander uniek adres met slechts één bed. Suggesties zijn welkom.

De Avonden, heeft één gastenkamer waarvoor 1200 fr. gevraagd wordt voor één slaper, of 2000 fr. voor twee, inclusief ontbijt.

De Avonden, Ham 39, 9000 Gent. Tel. en fax 09-233 53 49.

Pierre Darge / foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content