Sluseholmen, een voormalige industriële site in de zuidelijke haven van Kopenhagen, werd begin de jaren 2000 omgebouwd tot een prettig, rustig wooneiland, doorkruist met kanaaltjes. Aan een ervan wonen Camilla Ebdrup en haar man Andreas met hun vijfjarig zoontje Sigurd. Het kunstmatige schiereiland ligt slechts op tien minuten fietsen van de stad en trekt veel jonge gezinnen aan, op zoek naar licht en lucht. Een krantenadvertentie voor de verkoop van een kleine loft in een van de nieuwe gebouwen van staal en glas, met uitzicht op het water, haalde Camilla en Andreas over de streep : drie jaar geleden besloten ze het stadscentrum te verlaten. "We wonen nu dicht bij een groot bos waar we graag gaan picknicken", zegt Camilla, die erg blij is met de gemaakte keuze. En kleine Sigurd vindt het geweldig als hij naar de steiger mag, om te gaan vissen met zijn netje.
...

Sluseholmen, een voormalige industriële site in de zuidelijke haven van Kopenhagen, werd begin de jaren 2000 omgebouwd tot een prettig, rustig wooneiland, doorkruist met kanaaltjes. Aan een ervan wonen Camilla Ebdrup en haar man Andreas met hun vijfjarig zoontje Sigurd. Het kunstmatige schiereiland ligt slechts op tien minuten fietsen van de stad en trekt veel jonge gezinnen aan, op zoek naar licht en lucht. Een krantenadvertentie voor de verkoop van een kleine loft in een van de nieuwe gebouwen van staal en glas, met uitzicht op het water, haalde Camilla en Andreas over de streep : drie jaar geleden besloten ze het stadscentrum te verlaten. "We wonen nu dicht bij een groot bos waar we graag gaan picknicken", zegt Camilla, die erg blij is met de gemaakte keuze. En kleine Sigurd vindt het geweldig als hij naar de steiger mag, om te gaan vissen met zijn netje. Eén open ruimte omvat keuken, eetkamer en salon. Door het plafondhoge raam met uitzicht over het kanaal, waar kajaks en plezierbootjes varen, en een rationeel gebruik van de ruimte, lijkt alles groter dan het is. "De oppervlakte van de flat bedraagt niet meer dan 80 m². Oorspronkelijk was er maar één aparte kamer, de flat was dus niet geschikt voor een gezin. We moesten wel creatief zijn", zegt Camilla. Van het hoge plafond in de leefruimte werd gebruik gemaakt om een mezzanine te installeren, met net genoeg ruimte voor het ouderlijke bed. Om de 'zwevende' alkoof af te scheiden van de rest van de loft, maakte Camilla aan het hoofdeind een wand van houten Ikeakubussen die ze vanbinnen lichtgrijs schilderde. Een leuke oplossing voor de nachtlampjes, boeken en collectie porseleinen uiltjes die zij verzamelde tijdens haar reizen. Aan de metalen structuur die de mezzanine ondersteunt, hangt een dik zeemanstouw, waarmee Sigurd als een aapje in het rond kan slingeren. Matrassen op de vloer vormen een 'indoor speelterrein'. Voor de meubilering van de compacte ruimte kozen Camilla en Andreas niet voor minimalisme maar voor weloverwogen decoratie. "Wij houden niet van overvol, wij willen alleen onze favoriete objecten een plaatsje geven." Een mooi voorbeeld van deze aanpak is de lange, tweehonderd kilo zware, houten tafel die ze kochten tijdens een vakantie in Bali en die naar Kopenhagen werd verscheept. Dit unieke meubel, gecombineerd met vintage Eamesstoelen en een monumentale lamp van Achille Castiglioni bepaalt de hele uitstraling van het interieur : oud en nieuw, goedkoop en exclusief worden hier mooi gemixt. In de zithoek staan oude kratten, die worden hergebruikt als extra opslagruimte, naast een strak, koffiekleurig Deens bankstel opgefleurd met Luckyboysunday-kussens in pasteltinten variërend van blauwgrijs tot muntgroen. De salontafel is een zelfgemaakte assemblage van een blad en een voet van twee verschillende oude tafels die ze in de kelder vonden. De warme honingkleur van het hout past perfect bij de rest. Een ander voorbeeld van geslaagde recyclage is de inrichting van het wat troosteloze, raamloze souterrain. In de piepkleine ruimte, die toegankelijk is vanuit het salon, is plaats gemaakt voor de fotostudio van Andreas, die soms thuis werkt. Natuurlijk verweerde planken van drijfhout, verzameld in de buurt van het kanaal, werden ruwweg tegen de muur bevestigd tegenover het bureau van Andreas. Her en der, zowat overal in de loft, maar vooral op onverwachte plekken zoals de ribben van het gebinte, heeft Camilla keramische 'spookjes' opgehangen, die gemaakt zijn door de bevriende Deense kunstenaar Anders Arhoj. Zo kreeg de kleine loft, dankzij slimme oplossingen, drie niveaus. De grote kamer van Sigurd, bij de ingang, werd door Camilla ingericht als een rustgevende plek die de verbeeldingskracht stimuleert. Dat vindt zij belangrijk, gezien haar creatieve job voor het textieldesignmerk Luckyboysunday, dat zij in 2007 samen met haar vriendin Camilla Kørschen lanceerde. Buiten de bureauhoek in licht hout, domineren zeer zachte tinten van wit en lichtblauw. "Ik wilde een serene sfeer creëren, in contrast met het plastic en de felle kleurtjes van het kinderspeelgoed", legt Camilla uit. De wat enigmatische figuurtjes in alpacawol van Luckyboysunday zie je in alle hoeken van de kamer. Ze worden geflankeerd door vreemde maskers die Camilla meebracht van verre reizen en een piratenvlag bevestigd aan een tak van drijfhout. Zo kreeg iedereen, ondanks de beperkte oppervlakte, zijn eigen plek en blijft er een grote centrale ruimte voor de gezinsactiviteiten, inclusief de bereiding van de gezamenlijke maaltijden in de open keuken. DOOR MURIEL FRANÇOISE & FOTO'S STELLAN HERNERVan het hoge plafond werd gebruikgemaakt om een mezzanine te installeren, met net genoeg ruimte voor een bed