Herwig Van Hove

De peperdure grote bordeauxwijnen brengen veel welstand in de streek. De grote châteaus bulken van het geld en de wijn kan niet veel beter worden: alle grote investeringen in wijngaarden, kelders en gebouwen zijn uitgevoerd. En toch drijft de vraag de prijzen voortdurend naar omhoog. Ook de komende 20%-daling van sommige 1998-wijnen ex château zal aan deze trend niets wezenlijks veranderen. De Franse fiscus zit natuurlijk grijnzend te wachten, maar er zijn nog andere gevolgen aan deze hausse.

Onlangs werd Cheval Blanc verkocht (o.m. aan ‘onze’ Baron Albert Frère) voor het duizelingwekkend bedrag van 150 miljoen Belgische frank voor 1 hectare wijngaard. Deze prijs zet een norm, en men mag redelijkerwijs veronderstellen dat de iets mindere goden uit de Saint-Emilion-kopgroep voor minstens 50 procent van deze prijs verhandeld kunnen worden. Het onlangs tot deze kopgroep van Premiers Grands Crus Classés gepromoveerde Château Angélus is dus minstens 75 miljoen frank waard per hectare. Welnu, Angélus is een familiebedrijf waarvan de helft van de aandelen in handen is van ver wonende zusjes die niet in de wijnzaken participeren. In hoofde van deze zusjes en hun aangetrouwde partners moet de verleiding om nu ‘uit onverdeeldheid te treden’ wel erg groot zijn. Alle grote familiebedrijven die dure geklasseerde wijnen maken, zullen uiteindelijk hun domeinen aan grote, vaak internationale concerns moeten afstaan.

“Ik was al enkele jaren op zoek om een ‘eigen’ wijngaard te verwerven waarmee mijn kinderen hun toekomst veilig kunnen stellen”, aldus Hubert de Boüard de Laforest, huidig beheerder van Angélus. Het werd uiteindelijk Château La fleur Saint-Georges, 17 hectaren op de AOC Lalande de Pomerol. “De beste wijngaarden zijn altijd diegene die aanleiding geven tot een voorsprong in rijpheid. Op de andere wordt alleen in goede jaren goede wijn gemaakt. Welnu, Château Lafleur St-Georges is wat men noemt een terroir précoce. Bovendien stelden we tot onze vreugde vast dat het château-domein ook 7 hectaren grove kiezel en grint omvat: een uitzonderlijke wijngrond waarmee we direct de mogelijkheid zagen om een tweede wijn af te splitsen.”

Het is nu zover. De grote wijn komt (vooral) van het speciaal grintperceel onder de naam La fleur de Boüard, en is gemaakt van 75% merlot en 25% cabernet franc, met 14 maanden vatlagering waarvan de helft nieuw. Er zijn ongeveer 50.000 flessen van. De tweede selectie draagt de originele naam van het château: La fleur Saint-Georges (60% merlot, en 12 maanden op eerder oud hout). De adviserende oenoloog is, zoals voor Angélus, Michel Rolland. Niet verwonderlijk dus dat de wijnen wat familietrekjes vertonen.

Vooral het eerste millesime 1998 van La fleur de Boüard is een voltreffer: een massieve, gevulde kleur en een gesloten, toegeplooide neus met rijpheid in de diepte. De smaak is uiterst attractief en krachtig met grote lengte en met perfect door fruit toegedekte tannines: wijn met de allure van een grote, die nu voor de eerste keer op de markt komt en die met de volgende jaren snel veel duurder zal worden.

Invoer: Wijnmakelaarsunie in Diepenbeek, Lens in Schilde, General Stores in Oostende en Olivier Boutelegier in Brugge

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content