Ik ben een plantenman”, zegt Dirk Verbeke, die vijftig is en net aan een derde loopbaan begon. Hij is psycholoog van opleiding en plantenliefhebber van aard, maar drie jaar geleden viel zijn oog op een buitengoed dat in een beschermd landschap ligt, ongeveer zes kilometer ten westen van Brugge. Het omwalde huis dateert van 1480 en wordt omgeven door een prachtig park, waar eenden en zwanen in het water stoeien.

Terwijl de witte duiven ongegeneerd een hoge borst opzetten, luisteren we naar het verhaal over Alberic de Formanoir de la Casserie, die de buitenplaats omstreeks de eeuwwisseling bewoonde en verantwoordelijk is voor de neogotische aanbouw. Toen Alberic stierf, werd het huis voor allerhande maatschappelijk verdwaalden opengezet maar moest het zelf liefde ontberen. Dirk Verbeke wilde er aanvankelijk alleen maar een bescheiden kwekerij van bosplanten installeren, volgde een cursus ‘herborist’ en plantte de eerste scheuten.

“Ik wilde het allemaal zelf doen, anders en verfijnder. En ik wilde vooral doen wat ik graag doe.” Hij bekommerde zich om het park en ging de verwilderde esdoorn te lijf, maar bedacht ondertussen dat er in het huis ook nog wel plaats was voor anderen. Daaruit groeide de idee van een gastenhuis, en niet het minste. Wie er de trap naar de eerste verdieping oploopt, wéét dat dit een bijzondere plek is, waar het woord ‘ruimte’ nog met een hoofdletter wordt geschreven en tinten van grijs en groen discreet de boventoon voeren. De kamers getuigen van Dirks sobere, verfijnde smaak, met enkele landelijke Lodewijk XV-stoeltjes, fraaie antieke kasten, houten luchters en vooral: een adembenemend uitzicht over het beschermde landschap. Een tapijt bedekt omwille van de isolatie de houten vloer, terwijl het geheel in een sfeer van rust en evenwicht baadt – al vraagt de gastheer zich wel eens af of de kamer niet gestoffeerder had moeten zijn. We vinden van niet.

In de gang wenken zes jachttaferelen, beneden in de zitruimte zakt de bezoeker weg in gastvrije, ouderwetse fauteuils. Straks, als het kouder wordt, brandt de open haard: een ideale plek voor een zachte whisky en een sigaar. Ook het ontbijt wordt in een grootse maar nooit protserige sfeer opgediend, in een zaal van behoorlijke afmetingen, uitkijkend op het westen.

Bloemendale is een juweeltje en we verbazen ons dan ook hardop over het gepresteerde werk. Gevraagd naar de drijfveren van de gastheer vat hij de situatie in vier woorden samen: “Een geval van verliefdheid.”

Bloemendale telt drie kamers die voor 90 en 100 euro (3631 en 4034 fr.) worden verhuurd, ontbijt inbegrepen.

Bloemendale, Bloemendalestraat 8, 8200 St.-Andries-Brugge.

Tel. 050-32 30 22 en 0476-277 547.

Internet: www.bloemendale.be

E-mail: info@bloemendale.be

Pierre Darge / Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content