De getalenteerde Roeselaarse banketbakker Kris Goegebeur presenteert een zoet buffet in boekvorm. Het is samengesteld uit moderne en lichte desserts die makkelijk te maken zijn, ook door beginners.

:: Huize Goegebeur, Meenseheirweg 78, 8800 Roeselare. 051 22 60 01.

:: P2 Pastry Party, Homarus Culinaire uitgeverij, Tekst Pieter van Doveren, foto’s Tony Le Duc, 29,95 euro.

Boeken van banketbakkers zijn er genoeg. Het is meestal vakliteratuur waar de leek weinig of niets mee kan doen, omdat de recepten te ingewikkeld zijn en de ingrediĆ«nten moeilijk te vinden. De getalenteerde banketbakker, chocoladebewerker, ijsbereider en broodbakker Kris Goegebeur gooide het over een andere boeg : hij daalde af van zijn voetstuk en gebruikte, als een ‘gesuikerde Jamie Oliver’, zijn kennis en creativiteit voor de presentatie van een zomers zoet buffet, samengesteld uit uitsluitend eenvoudige maar originele desserts en zoete hapjes. Al het lekkers dat er die zwoele feestnamiddag op de tuintafels kwam te staan, is door iedereen, ook door beginners, zonder moeite te bereiden.

Kris Goegebeur is een 34-jarige West-Vlaming die dit jaar het tienjarig bestaan van zijn banketbakkerij viert. Hij is een allround vakman, die in zijn jeugd in de leer ging bij de Brusselse Mahieu en bij de beroemde Nederlandse banketbakker Huize van Wely. Kris Goegebeur beheerst het volledige patisseriecircuit en is een van de weinigen in de streek die zelf chocolade, banket, brood en ijs in huis bereiden. Dat is veel werk en dat betekent dat in Huize Goegebeur om 01 uur de lichten in de bakkerij aangaan. Dan komt het personeel het brooddeeg voorbereiden. Kris Goegebeur werkt zes dagen per week van 03 tot 18 uur ’s avonds en dat is geen sinecure.

Alles heeft zijn tijd nodig en moet in volgorde worden gemaakt : eerst het brooddeeg, dan de boterkoeken en de banketbakkerscrĆØme, vervolgens het ‘kleinbrood’, zoals pistolets, tafelbrood en stokbrood, om verder te gaan met seizoenpatisserie, zoals appel- en perentaart en banketgebak op basis van mousse van originechocolade. Om 6 uur gaat de winkel open en doet de bakker zelf de ronde om restaurants en hotels van ontbijtkoeken en broodjes te voorzien. Als hij een uur later terug is, schuift het personeel van de bakkerij bij elkaar aan de ontbijttafel. Na het ontbijt gaan de bakkers weer aan de slag : ze bereiden het deeg voor de koeken van de volgende dag, er wordt biscuitbeslag geklopt en er worden cakes gemaakt, om dan in de namiddag rustig te kunnen werken aan pralines, nouga, karamellen, orangettes en florentines. Om 18 uur is de dag voorbij en is het de hoogste tijd om naar bed te gaan. Kerstmis, Sinterklaas, Pasen, moederdag, vaderdag : iedere feestdag betekent voor de banketbakker nog eens extra werk !

Succestaart in onderdelen

Het boek P2 Pastry Party is allesbehalve de weergave van het repertoire uit de winkel. Slechts de best verkochte taarten vind je in het boek onder het hoofdstuk ‘Gourmettaarten’. Deze succestaarten werden, voor het gemak van de amateur, ontmanteld en ingedeeld in aparte, eenvoudige bereidingen. Ieder van deze onderdelen kan apart gebruikt worden. Breng je ze samen, dan ontstaat er een gourmettaart. Door op deze heldere manier te werken, slaagt Kris Goegebeur erin om de leek naar toppatisserie te leiden. De rest van het boek verzamelt originele, moderne nagerechten. Freewheeling Kris presenteert in zijn boek cakes en daarvan afgeleid gebak, ijsbereidingen gemaakt zonder machine, vijf soorten zoete sushi, klassieke taarten in vereenvoudigde nieuwe vorm, tempura van vruchten, divers laagjesgebak, fruitpizza’s en zoete soepen. Speciaal voor de kleintjes zijn er eetbare cd’s met chocolade, horens gevuld met snoep en meringueletters met suikertjes.

In het boek zijn al deze zoete lekkernijen gepresenteerd in een nagerechtenbuffet, dat centraal stond tijdens een zomers tuinfeest. Plaats van gebeuren was de halfwilde tuin van een artiestenhuis in West-Vlaanderen. Op het gras, in de schaduw van een opgespannen wit schildersdoek, staan zelfgemaakte tuintafels vol nagerechten. De genodigden worden verwelkomd aan de ingang van de tuin. Iedereen moet, bij wijze van verwelkoming, zijn duim in de gesmolten chocolade dopen en vervolgens op een van de ballonnen drukken. Als welkomstgeschenk krijgen de kinderen de eerste letter van hun naam in meringue versierd met suikerbollen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content