Vorige zomer namen we u zeven weken lang op sleeptouw door Europa. Elke week bezochten we een ander Europees land en we berichtten daarover in de typische Knack Weekend-mix : met interviews, uitgebreide reisverhalen, culinaire producties, mode en woonreportages. De positieve reacties van lezers op die landenreeks hebben ons gesterkt in het idee om deze zomer opnieuw Europees te gaan. Want in Europa valt zoveel te ontdekken dat we nog lang niet uitgeschreven zijn. Behalve Frankrijk en Italië – toch nog altijd de favoriete vakantiebestemmingen van veel Vlamingen, en daarom opnieuw geselecteerd – zijn de zomerbestemmingen IJsland, Ierland, Portugal, Zwitserland en Griekenland.

Natuurlijk is er het afgelopen jaar veel veranderd. De financiële en economische crisis houdt ons continent in een wurggreep. Griekenland ging bijna bankroet en het ene Europese land na het andere kondigt grote besparingen aan.

Alsof dat voor de reissector nog niet genoeg slecht nieuws was, toonde een aswolk uit een IJslandse onuitspreekbare vulkaan aan hoe precair onze hoogtechnologische mobiliteit wel is.

Maar aan de bright side : reizen naar IJsland is na de bankencrisis van 2008 een stuk goedkoper geworden. Verder speelt een zwakke euro je niet zoveel parten als je binnen Europa reist.

Maar ook thuisblijvers zitten goed met onze zomernummers. Ze bieden een interessant zicht op cultuur en zeden van de landen die we bezochten. Voor elk nummer zochten we ook Belgen die een link met het land hebben of net mensen uit het besproken land die bij ons wonen.

Lang voor de aswolk stond het al vast dat we met IJsland zouden openen. Hoewel nog altijd een nichebestemming is het een vakantieland dat bij ons de afgelopen vijf jaar stevig in de lift zat.

IJslandreiziger Willy Wouters trekt er al veel langer naar toe en woont er de helft van het jaar. In Inzicht vertelt hij hoe “IJsland ingrijpt op de hersenen”. Vrt-journalist Lukas De Vos reist professioneel en privé graag naar IJsland. Hij leerde zelfs de taal. In dit nummer becommentarieert hij met kennis van zaken de clichés over de eilanders en laat hij ons in hun ziel kijken.

We kennen niet zoveel ‘bekende IJslanders’ maar één van de twee prominentste konden we toch strikken voor een interview : Jónsi, frontman van Sigur Ros en na Björk het muzikale exportproduct van IJsland.

Maar bovenal willen we u het fenomenale land tegen de poolcirkel laten zien : “onwezenlijk mooi”, “een verzameling robuuste vulkanen uit de oceaan, met daarover een lappendeken van gletsjers”, de IJslandse natuur laat geen reiziger noch fotograaf onberoerd. In onze reisverhalen trekken we het hele eiland rond.

Trui Moerkerke

“In Europa valt zoveel te ontdekken dat we nog lang niet uitgeschreven zijn. Na IJsland volgen Frankrijk, Ierland, Italië, Griekenland, Portugal en Zwitserland.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content