Koen Jonkers en Veerle De Pauw veranderden de Turnhoutse Achterkeuken in het gastronomische restaurant Kuisine : zij zijn jong en gaan met bezieling te werk.

Kuisine is ondergebracht in het oude koetshuis van Baron du Four, een in 1889 in kasteelstijl opgetrokken gebouw in het centrum van de stad. Binnen wacht een romantisch-elegante inrichting met oud-Engels groen als terugkomende kleur. Aan het plafond hangen artistieke luchters en de stoelen dragen jurkjes van stof. Koen Jonkers presenteert seizoengebonden inventieve gerechten met wereldse invloeden. Voor een jong tweemansbedrijf zijn de prijzen indrukwekkend, waardoor men kritisch mag zijn. Specialiteiten zijn bereidingen met Turnhoutse Royal-kaviaar (43 euro per portie), Gillardeau-oesters (21 euro de zes), Texels lamsvlees (29,90 euro) en Wagyu-rund (55,30 euro).

Wij zochten naar een goede verhouding prijs-kwaliteit en besloten om het Menu Kuisine uit te proberen (45 euro of 63 euro met wijnen). Er waren twee welkomsthapjes : tartaar van zalm met komkommerschuim en bavarois van geitenkaas met avocadocrème. Het eerste gerecht was tartaar van maatjesharing met lente-ui, romige crème van hoeve-ei, gemarineerde komkommer, cavaillon, gedroogd mosterdblad en heldere blokjes gelei van gedroogde ham. Van dit gerecht begrepen wij niets. Hoe meer wij over de combinatie van maatjesharing met roerei, met hamgelei en vooral met meloenbolletjes nadachten, hoe meer deze creatie in aanmerking kwam voor de miskleun van het jaar ! De tweede bereiding bestond uit gebakken sint-jakobsvruchten, groot van formaat en zoet van smaak, in een smakelijke, schuimende schaaldierenjus met een vleug steranijs en bont vergezeld door lauwe langoustine, gepureerde koolrabi, gestoofde lamsoortjes (zeegroente !) en zoetzure prei. Als hoofdgerecht kwamen borstsneden van Franse eend, te lang gebakken en daardoor droog, opgediend met sprietdunne korenasperges, in boter gestoofde witte asperges met bieslook, mousse van paarse aardappel, mousseline van dragon en yoghurt, smakeloze cantharellen en gepekelde ganzenlever met in worchestersaus gekonfijte kerstomaten. Om af te sluiten waren er aardbeien met wodkaparfum en schuim van aardbei met kruidnagel en een glas met luchtige platte kaas met basterdsuiker, koude compote van rabarber en saffraan. Bij de koffie kwam een likstok, flan van passievrucht en in huis gemaakt snoepgoed.

Koen Jonkers wil laten zien wat hij kan, maar wil het te goed doen. Eenvoud is ook in de keuken het kenmerk van het ware !

GASTRONOMISCH RESTAURANT

Keuken: 6,5

Decor : 7

Comfort : 7

Service : 6,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu : 6,5

JONG OP EIGEN BENEN

Vroeger duurde het tien jaar voordat een kok alle afdelingen in de keuken had doorlopen en in aanmerking kwam om tot chef benoemd te worden. In die tijd werkte een chef-kok voor een baas. Koks die hun eigen restaurant openen is een vrij recent fenomeen. Eddie Van Maele was zo’n kwarteeuw terug een van de eerste. Vandaag is een keukenopleiding korter, gevarieerder en minder intens, waar-door het mogelijk is om op jonge leeftijd voor jezelf te beginnen. Koen Jonkers was slechts 21 toen hij het bekende Turnhoutse restaurant De Achterkeuken overnam. Koen kreeg een beroepsopleiding kok en sommelier en deed twee jaar ervaring op als chef-kok in restaurant De Wereld in Turnhout.

Restaurant Kuisine

Baron Fr. du Fourstraat 4, bus 7,

2300 Turnhout.

014 43 86 42. www.kuisine.be

Lunch 31 euro, menu’s van 37,50 euro tot 80 euro.

Maandagmiddag, zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content