Kasteel Baexem, Kasteelweg 7, NL-6095 ND Baexem, Nederland, +31 475 45 28 43.

B aexem is niet alleen het oudste van de 333 kastelen en ruïnes van Nederland, het duizendjarige gebouw is ook een heel aparte plek gebleven. Dat komt door Jan en Theo Peters, die het twintig jaar geleden van de ondergang hebben gered. “Eigenlijk zocht ik alleen een flinke lap grond voor mijn kruidentuin”, herinnert de gastvrouw zich, terwijl we samen met haar man een kop bonensoep uitlepelen en die doorspoelen met een flink glas rode wijn. “En het kasteel kostte niets, dat kregen we bij de grond omdat het twintig jaar had leeggestaan en er zo’n lelijke scheur door één van de muren liep. Maar omdat het toch om een Rijksmonument ging, kregen we de gemeente zo ver dat de scheur eerst werd gedicht.”

Toen die eerste hindernis genomen was, liepen de nieuwbakken eigenaars voor advies bij Fons van der Meer langs, die vlakbij het kasteel Grathem bewoonde. En toen geschiedde het wonder : die andere kasteelheer stelde voor om samen met de linkshandige kruidenexperte, haar al even onhandige cellist en hun drie tieners de handen uit de mouwen te steken. “Fons leerde ons alles en met ons zessen werkten we een jaar lang zeer ge- disciplineerd aan de restauratie. ’s Avonds kookte mijn dochter en tegen halfnegen lag ik in bed. Toen het werk klaar was, lag de conclusie voor de hand : toen we eraan begonnen, konden we niets, sindsdien kunnen we alles.”

Uiteindelijk werd kasteel Baexem op zeer persoonlijke wijze aangekleed. Sommigen noemen de stijl artistiek, anderen bohémien, of met de Franse slag. Het orgelpunt is de muziekkamer, die MatthijsRöling, neef van Marthe, van unieke muurschilderingen voorzag. “Niet dat we ze konden betalen, maar hij was mijn eerste vriendje.”

Vijf jaar geleden, toen de kinderen het huis uit waren, liep een auteur van een gids voor b&b’s langs en suggereerde, zittend in de tuin, een nieuwe bestemming voor het pand. Kort daarop opende kasteel Baexem vijf kamers voor reizigers die wel eens wat anders willen dan eenheidskoek. Vier van die kamers bevinden zich op de eerste verdieping, zelf kozen we voor de benedenverdieping, waar een gloeiende Godin-kachel de vrieskou had verjaagd en waar in een hoek een heus hemelbed stond. In de badkamer wachtte nog een verrassing : een wastafel van GuusjeBeverdam uit Enschede met uitbundige blauwe dolfijntjes in reliëf, door Jan op afbetaling gekocht. Ook de andere kamers zijn heel bijzonder, zij het nooit eenvormig bemeubeld, en achter het kasteel ligt een kruidentuin van een hectare, waarin de gastvrouw zich kan uitleven en waar een authentieke zigeunerwagen wacht op gasten die alles al hebben uitgeprobeerd.

Kasteel Baexem telt vijf kamers die aan 67 en 89,50 euro worden verhuurd, ontbijten inbegrepen.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content