Tussen de oude fabrieken en sombere arbeiderswijken van Roubaix een fris museum ontdekken, is een belevenis. Bovendien is het Musée d’Art et d’Industrie ondergebracht in La Piscine, een prachtig oud zwembad.

Piet Swimberghe

Toch ligt de nadruk van dit museum op schilderkunst, beeldhouwkunst en ceramiek, en is er daarnaast nog een beperkte hoeveelheid design te zien. Er bestond in Roubaix al een museum, dat lang geleden de deuren sloot. Naast werk van lokale kunstenaars bevatte deze collectie veel staalboeken met duizenden textielmonsters, die nu de basis vormen van de Tissuthèque. Deze monsters zijn van onschatbare waarde voor textielontwerpers en een deel ervan wordt in La Piscine geëtaleerd.

Om de verzameling aantrekkelijker te maken, verhuisden heel wat kunstwerken uit Parijs naar Roubaix. La Piscine werd verrijkt met beelden, schilderijen en ceramiek uit de reserves van het Musée National d’Art Moderne (in het Centre Pompidou), het Musée d’Orsay, het Fonds National d’Art Contemporain en het Musée de la Céramique de Sèvres. Toch een ietwat ongewone situatie, omdat de museumcollectie niet gegroeid is uit een specifiek verzamelbeleid maar ontstaan is dankzij een artificiële injectie uit de hoofdstad.

Wat niet wegneemt dat er heel wat fraais te zien valt, in een bevallig kader bovendien. Het art-decobassin, rond 1930 ontworpen door Albert Baert, werd immers stijlvol hersteld door architect Jean-Paul Philippon. Het bad zelf werd gedempt, maar er is nog een streep water waarlangs grote beelden staan opgesteld. Beelden van het soort dat je ook ziet op straathoeken, in parken en op kerkhoven. Kunstwerken waar je anders niet bij stilstaat, maar die hier aantrekkelijk ogen. Door het stromend streepje water krijg je de indruk nog door een echt badhuis te wandelen. Bovendien is er nu en dan een bandje te horen met zwembadgeluiden van schreeuwende en plonzende kinderen, hetgeen voor een verrassende sfeer zorgt: je krijgt zin om in het water te duiken. Jammer dat het nieuwe deel, ook gebouwd door Philippon, een wat protserige aanblik geeft.

Na het bewonderen van de kunst kun je in een oude gelagzaal genieten van een bakje troost en succulent gebak van de vermaarde Rijselse patisserie Méert. Voor een culturele uitstap suggereren we ook even halt te houden in Tourcoing, dat een verrassend rijk Musée des Beaux-Arts heeft met een uitgebreide collectie van Rembrandt tot Picasso, Theo van Doesburg, Sol Lewitt, Pistoletto, Matt Mullican en Richard Long. Op amper enkele kilometers afstand beland je ook in het Musée d’Art Moderne van Villeneuve-D’Ascq, waar er nog meer moderne kunst te zien is.

Musée d’Art et d’Industrie van Roubaix, 24 rue des Champs, +33-320-69 23 65.

Musée des Beaux-Arts van Tourcoing, 2 rue Paul-Doumer, +33-320-25 38 92.

Musée d’Art Moderne van Villeneuve-D’Ascq, 1 allée du Musée, +33-320-05 42 46.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content