Wat is er mooier dan bij verrassing iets te ontdekken ? Zo ging het tijdens een eerder toevallig bezoek aan het intieme eethuis Table des Matières. De inrichting, het eigen sfeertje en de innemende benadering van de jonge bazin wisten vanaf het eerste moment te vertederen en dan geef je gemakkelijk krediet. Dat betekende niet dat de zaak meteen gewonnen was : je gaat per slot van rekening op restaurant om lekker te eten ! Gelukkig viel de keuken, ook zonder de engelenlach van de bazin, in de smaak.

Naar Table des Matières ga je niet voor een gastronomische maaltijd : dat zie je aan het interieur dat met bescheiden middelen tot stand kwam en aan de bescheiden prijzen. Maar ook zonder gastronomie kan een maaltijd een succes zijn : lekker eten hoeft immers niet duur te zijn ! In Table des Matières slaagt de kok erin om met verse, vriendelijk geprijsde producten, een juiste behandeling en goede kruiding, smakelijke en modieuze gerechten op het bord te brengen.

Wij kwamen op een zaterdagavond, hadden geluk en vonden een parkeerplaats in de buurt en waren de eersten. In de loop van de avond werden, een voor een, alle tafels ingenomen. Hoe drukker het werd, hoe slechter de akoestiek werd. Het eethuis is een pijpenlade, getint in beige kleuren met een framboosrode achterwand. De stoelen en tafels zijn van hout en het tafelblad is van roestvrij staal. Glas, plexiglas en spiegels brengen transparantie.

Op onze tafel kwamen drie verschillende voorgerechten : mengeling van krab en avocado tussen krokant gefrituurd filodeeg met Aziatische misuma-salade (13 euro), salade van verse vijgen, mozzarella en ezelsorensalade (11,50 euro) en gebakken cantharellen met platte peterselie en knoflook, opgediend met toast (12 euro). Hoofdgerechten waren : ossenhaas met gebroken peper, gebraiseerd witloof en frieten van zoete aardappel (20 euro) en op de huid gebakken kabeljauw met puree van aardappel, aangemaakt met olijfolie (19 euro).

De wijn van de avond werd een Côtes du Roussillon, Domaine Boucabeille, Monte Nero 2002, een wijn met intense kleur (granaatsteen met zwarte schittering), krachtige neus (vanille en gebrande koffie) en harmonieuze afdronk (28 euro). Om af te sluiten was er honingzoete crumble met peer en noten, opgediend met een bol speculaasijs (7 euro).

In Table des Matières heerst een ‘broos’ sfeertje dat door ruwe lieden makkelijk verguisd kan worden. Maar voor gevoelige en voorzichtige mensen is het een adresje om te koesteren.

modieus eethuisje

Keuken – 7

Decor – 7.5

Comfort – 6

Service – 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu – 7

puur

De Franstalige Tania Ribaucourt is jong en heeft smaak : zij realiseerde met Table des Matières een droom: een restaurant waar mensen een goed moment beleven. Tania deed ervaring op in modieuze Brusselse restaurants als Lola en Les Deux Frères.

Pierre Moret is de chef-kok. Ook hij werkte in trendy Brusselse eethuizen ( Rouge Tomate, Lola, Bistrot du Mail). De twee willen het goed doen en een beetje anders zijn. Op het bord komen modieuze en lichte bereidingen. De essentie vormen eerlijke producten, die op een pure manier zijn bereid en zonder franjes naar voren worden gebracht.

Table des Matières

Waterleidingsstraat 155

1050 Brussel

02 537 00 27

Dagschotel : 8 euro.

Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content