Een boot op het dak

De meest originele hermitage van ons land : de volledige stuurcabine van een binnenschip werd bovenop het huis in hartje Antwerpen geplaatst. © JAN VERLINDE
Piet Swimberghe

Ongetwijfeld een van de meest ongewone woonhuizen in ons land. Het is immens ruim, het baadt in een surreële sfeer en er staat een boot op het dak. Een creatie van vintageantiquair Eddy Jambers.

Samen met de museumwoning van Panamarenko is dit gigantische pand een van de meest originele woningen in Antwerpen. Het is niet de ankerplek van een kunstenaar maar van een man met verbeelding en gevoel voor architectuur en spektakel. Vintageantiquair Eddy Jambers maakte destijds naam en faam met zijn zaak in de Kloosterstraat, waar ook de internationale handelaars op afkwamen. In de jaren tachtig begon hij al met het verzamelen en verhandelen van vintage uit de fifties en van art deco. Weinigen weten dat hij ondertussen ook een schitterend pand heeft opgeknapt in de Volksstraat, nabij het Museum voor Schone Kunsten, het deel van het Antwerpse Zuid waar rond 1900 imposante huizen werden gebouwd.

© JAN VERLINDE

Het gebouw waarin Eddy Jambers zijn vintagezaak, CMB58 (Compagnie Magnifiek Belge), zijn woning en een B&B heeft, is een kasteel in de stad. De metershoge plafonds, gedecoreerd met opulent stuc, horen thuis in een landgoed. Het pand heeft ook een kasteeldecor, zodat je even vergeet dat je in hartje Antwerpen bent. “Niet dat ik altijd iets heb gehad met zo’n architectuur of met het opknappen van huizen. Je rolt bij toeval in zo’n avontuur. Ik ontmoette destijds wel enkele mensen die dergelijke grote panden herstelden en dat bracht me op ideeën”, zegt Eddy Jambers.

Deze immense huizen werden jarenlang ondergewaardeerd, je kon ze destijds kopen voor een veel zachtere prijs dan tegenwoordig. Want slechts weinigen waagden zich aan zo’n grote renovaties en slechts enkelingen droomden van dit soort decors. Tien jaar geleden moest alles nog strak en steriel ogen. Nu is dat anders, de belangstelling voor opulente decoratie met veel stuc en wat goud is weer helemaal in. Het is een internationale trend die zich ook manifesteert in Brussel en Antwerpen, waar de vraag naar zulke gebouwen heel wat groter is dan vroeger.

© JAN VERLINDE

Een mysterieuze setting

Voor Eddy Jambers gaat het om meer dan een vastgoedproject. Het inrichten en herstellen van dit huis was voor hem een soort artistiek avontuur. Jambers verhandelt zelf geen kunst, ook vroeger niet, maar hij omringt zich wel met artiesten en kunstwerken. Hij heeft de woning niet op een klassieke manier opgeknapt, maar sleutelde zo aan het decor dat het mysterieuzer werd. De wanden in de grote middenkamer op de eerste etage werden bekleed met antiek goudlederbehang, zodat de ruimte er heel warm en rijk uitziet. De lichtsculptuur van Ludo Mich aan het plafond brengt een surreëel accent, net als het grote beeld van broer Marc Jambers in de voorkamer. Ook de originele wintertuin in art-nouveaustijl en de badkamer in art-decostijl zijn mysterieus van sfeer.

© JAN VERLINDE

Dé blikvanger van het huis is natuurlijk de stuurhut van een binnenschip die Jambers op het dak van het gebouw liet plaatsen. Hij vond de intacte metalen cabine op een scheepswerf in de Antwerpse haven. Hij reconstrueerde het dek errond, compleet met de metalen relingen. Vanuit de stuurhut op het dak kun je nog net de schepen op de Schelde zien voorbijvaren. De onderliggende gastenkamers werden ook aangekleed in maritieme stijl, met uit schepen gerecupereerde badkamers en trappen. Het tweede kroonstuk is de gastenkamer met het door Gio Ponti ontworpen bed. Ook hier werden de wanden, net als op een schip, met hout bekleed.

Het hele interieur lijkt niet alleen op een filmdecor, het wordt ook regelmatig daarvoor gebruikt. Zo werden er vorig jaar nog opnames gemaakt voor The Fitfth Estate.

© JAN VERLINDE
© JAN VERLINDE
© JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content