Ligging : In Gooik, op het platteland I Sfeer : hedendaags I Reistijd : een half uur rijden van Brussel I Prijzen : correct

Het plezier van een verblijf in het Hof van Petronilla begint al met het zoeken naar dit toch wel heel bijzondere plekje. Van welke kant men ook komt, altijd weer gaat de tocht over smalle, kronkelende weggetjes door het zacht heuvelende Pajottenland met zijn kleine, ambachtelijke brouwerijen. En dat alles op niet meer dan twintig kilometer van de hoofdstad. De familie Avau baat al acht generaties lang, sinds het midden van de achttiende eeuw, de hoeve uit. Het is een gemengd bedrijf met zowel melkvee als akkerbouw. De oude schuur, waarin de voormalige stallingen waren ondergebracht, werd intens gerenoveerd.

Dat was allemaal het gevolg van een oude droom van gastvrouw Gerda, die actief op de boerderij meewerkte maar altijd al graag mensen wilde ontvangen, en wilde koken voor gasten. Toen ze de vijftig naderde, hakte ze de knoop door. “Ik heb er heel lang over gebroed, maar ik ben nu minder dan een jaar bezig en ik ben heel blij met die beslissing. Ik krijg zoveel positieve respons.” Dat kan nauwelijks verwonderen, want de enthousiaste gastvrouw weet de gasten die op zoek zijn naar rust en zachte ontspanning, weg van de drukte, op de juiste manier te ontvangen.

Het gebouw oogt na de transformatie wel erg nieuw en kraaknet. Er zijn vier kamers, wij slapen in de zeer ruime Amethyst, onder de dakhelling op de eerste verdieping, die in zacht lila is gezet. Er staat een dubbelbed, een derde bed, duidelijk als reserve bedoeld, verstoort een beetje de mooie, gave ruimte. Maar voor de rest valt er echt niets aan te merken op de moderne aanpak van de gastvrouw. Er staat een flatscreen op de kamer, er zijn flesjes bronwater, en daarnaast is er ook nog een terras met een tafeltje en twee stoelen met uitkijk op het landschap. De badkamer met ligbad is een voorbeeld van functionaliteit en netheid.

Bij het ontbijt, dat opgediend wordt in de ve-randa, staat versgesneden fruit klaar, zijn er diverse broodsoorten, hesp en kaas, en komt er ook nog een eitje op tafel. Alleen komt het fruitsap uit de fles. Jammer.

TIP

Fietsen en wandelen

in het Pajottenland

of een bezoek aan

het kasteel van Gaasbeek, dat zijn authenticiteit heeft weten te bewaren.

Info

Het Hof van Petronilla telt vier kamers die vanaf 40 euro per persoon en per nacht worden verhuurd.

’s Avonds kookt Gerda voor wie dat wenst

een driegangendiner met koffie Ć  22 euro per persoon.

Het Hof van Petronilla Lindestraat 15, 1755 Gooik, 054 56 78 39, www.hethofvan

petronilla.be.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content