Op dit adres wordt gewoond, gewerkt, geleefd. De dubbelwoonst omvat twee ateliers en een leefruimte voor het gezin. Elk met zijn eigen sfeer, maar toch één karaktervol geheel. Professioneel creëren en samen ontspannen gebeurt er onder hetzelfde dak.

In een arbeiderswijk in Maastricht kochten Ellen Truijen en haar man Rob twee aanpalende interbellumwoningen met gespiegelde gevels. Het linkse was ooit een schoenenwinkel, het rechtse een woonhuis voor studenten. Na jaren gefaseerd verbouwen met een beperkt budget, doen de huizen nu samen dienst als woning / grafisch bureau / concept store. Wonen, werken, verkopen en creëren lopen er naadloos in elkaar over.

Rob is artdirector van zijn eigen creative agency Caramel, Ellen maakt tactiele lederwaren in gedempte kleuren. Vooral haar handtassen zijn erg in trek. In België zijn ze onder meer te vinden bij topzaken als Twiggy (Gent), A.Puur.A (Gent en Antwerpen), L’Amuzette (Knokke) en Rue Blanche (Brussel). In Ellens eigen concept store, op de benedenverdieping van hun linkse woning, verkoopt ze naast haar eigen collectie ook een selectie mode-items die in haar stijl passen. Denk maar aan de lingeriecollectie van La Fille d’O of de modelijnen van Pop cph en Lena Berens. Alles is met veel gevoel voor compositie uitgestald in een grijsgroene huiskameromgeving.

“Een 3D-visitekaartje”, noemt Rob dewinkel van zijn vrouw. Ellen : “De tassen verkopen nog altijd het best. Maar ik krijg ook veel vraag naar de vintage meubelen die ik als display gebruik. Rob en ik kopen heel veel tweedehands. Een deel belandt in ons huis, maar de kaptafel en de toog zijn blikvangers in de winkel. Helaas zijn ze niet te koop.” Achteraan zit een glazen deur, die naar Ellens naaiatelier leidt. Dat paalt op zijn beurt aan de dubbele tuin, die de twee huizen met elkaar verbindt.

ORIGINELE ELEMENTEN

Het woonhuis zelf, rechts van de winkel, werd grondiger verbouwd. Hoewel zoveel mogelijk originele elementen werden gespaard, werd de woning opener, strakker en hedendaagser. Een grote lichtstraat doorsnijdt het dak en verlicht de leefruimte aan de tuinzijde. De uitsparingen van de vroegere buitendeur en het buitenraam bleven bewaard, als echo van het originele huis. Een groenige betonvloer met craquelé reflecteert mooi het licht. “Het huis was verhuurd aan studenten en opgedeeld in kamers. Achter de omtimmering ontdekten we vooraan oude dubbele schuifdeuren. Zo kreeg het huis weer de oude en suite-indeling in drie compartimenten. Elke kamer schilderden we in een licht andere tint : van wit naar lichtgrijs. Die dégradé benadrukt ook die drieledige indeling.”

Aan de straatzijde installeerden Ellen en Rob een knusse leeshoek. Daar valt meteen het handbedrukte bomenbehang van Cole & Son en de bibliotheek in bekistingspanelen van betonplex op : zelf ontworpen én geassembleerd door Rob. Ook de vele muziekinstrumenten zijn van hem. De kleine stillevens, op kasten, in nisjes, op schouwmantels, zijn Ellens dada. Zij componeert mooie ensembles met gevonden schelpen, vazen, kindertekeningen, droogbloemen en opgeprikte insecten. De mooiste harmonieuze verzameling ontdekken we op de zwevende wandkast in de leefruimte. De blikvanger daar is een groot kunstwerk in keramiek : een werk van Audrey van der Krogt, een bevriende kunstenares. Fijn zijn ook de gipsafgietsels van danseressenvoeten : een knipoog naar Ellens verleden als beroepsdanseres.

STOERE RETROSFEER

Rob en Ellen delen een passie voor tweedehandsspullen. Ze vinden van alles op de website Marktplaats, en speuren allerlei rommelmarkten af. Hun huis is een prettige mix van vintage meubilair, anonieme stukken en (lookalikes van) designklassiekers. De zit- en eethoek combineert bijvoorbeeld zetels van Eames, een sofa van Martin Visser en een vintage Stockholmsalontafel van Ikea. Ook hun keuken is van Ikea, maar die werd wel gepimpt met een zelfgemaakt keukenblad in kopse balkjes van tropisch hardhout. “Ik kon een restpartijtje op de kop tikken voor een prikje”, vertelt Rob. “Ook de vloer hebben we er zelf mee gelegd.” Behalve de keuken en de bibliotheekkast is er weinig maatwerk te bespeuren in de woning. En dat heeft zo zijn reden : Rob en Ellen veranderen de inrichting en indeling heel regelmatig.

Beide huizen hebben dezelfde monumentale art-decotrap, weliswaar gespiegeld. Die leidt onder meer naar de kinderkamers met zwarte vloeren en frivole accenten. Zoonlief verzamelt op zijn kamer ook schelpen en opgeprikte insecten, dochter heeft een retrobureau en knus zithoekje onder haar hoogslaper. Op dezelfde verdieping, maar dan boven de winkel, zit Robs ontwerpstudio. Een lederen bank en een witte plankenvloer met gebruikssporen : ook hier primeert dezelfde stoere retrosfeer als in het woonhuis. Een raamsticker met boomkruinprint zorgt voor een poëtische schaduw op de muur. Een leuke knipoog naar het boombehang op de benedenverdieping.

Info : www.ellentruijen.com en www.bureaucaramel.com.

DOOR THIJS DEMEULEMEESTER & FOTO’S TIM VAN DE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content