Wie in een echt kasteel wil overnachten, moet naar Spontin en ontdekt er een onversneden stukje geschiedenis en de ware Ardense gastvrijheid.

:: Château de Spontin, 8 Chaussée de Dinant, 5530 Spontin, 0473 80 50 08.

“Achteraf bekeken moet je wel een slag van de hamer gehad hebben om zo’n werk te ondernemen, en in mijn geval klopt dat ook nog letterlijk”, grapt Robert Vermeersch. “Toen ik als burgerlijk ingenieur nog in de mijnen werkte, kreeg ik een hamer op het hoofd en was daar maanden niet goed van. Maar eigenlijk was ik ook daarvoor al verzot op kastelen, mijn opa werd geboren op het kasteel Wittem en zijn verhalen over het kasteelleven zijn altijd blijven nawerken.”

De gastheer had er al bijna een volledige carrière opzitten in de mijnen, de chemie en het bankwezen toen hij in 1989 een droom in vervulling zag gaan : hij kocht het indrukwekkende kasteel van Spontin, dat in de afzink naar het dorp na een bocht zomaar uit het niets opduikt. En toch vergist de oppervlakkige passant zich bij die wonderlijke aanblik, want achter de indrukwekkende gevel bevindt zich weer een ander, nog sprookjesachtiger kasteel met zes ronde torens dat in de dertiende eeuw oprees rond een donjon die een eeuw ouder is.

Het instandhouden en restaureren van dit magnifieke geheel is het levenswerk geworden van de eigenzinnige gastheer, die uiteindelijk vijf kamers openstelde voor gasten. Vooraleer we de suite comtale betrekken, leidt mevrouw Delvaux ons rond door de bijzonder ruim uitgevallen andere suites met prachtige schouwen en intieme badkamers. Al is ons eigen optrekje ook niet mis : een breed tweepersoonsbed met baldakijn, in een sobere, witte kamer met een prachtig antiek Chinees meubel, ingelegd met paarlemoer, een kleine tafel en een paar lichtpunten. Zes houten treden leiden naar de badkamer, die in één van de torens ligt en het mooiste antieke ligbad bezit dat we ooit hebben mogen gebruiken.

Warm is het geheel niet meteen en die kopzorg houdt de gastheer, die onlangs 213 brandmelders liet installeren, al langer bezig. Zijn laatste ingreep betreft een circuit dat aangeblazen warme lucht via de schouwen en de gangen door de hele vleugel jaagt en de kamers behoorlijk opwarmt. Tenminste voor wie de kamerdeur een half uurtje openlaat.

Toch slapen we heerlijk, luisteren ’s morgens vroeg naar het stromen van de Bocq en de vroege vogels en worden door het kamermeisje op een ontbijt met croissants, brood, vlees en Maredsous-kaas vergast. Een onvergetelijke ervaring.

Het Château de Spontin telt vijf suites die aan 86 tot 182 euro worden verhuurd. Singles kunnen vanaf 80 euro, vier gasten betalen 235 euro, zes slapers 295 euro, altijd inclusief het ontbijt op de kamer.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content