1. CHÂTEAU MACQUIN, AOC SAINT-GEORGES-SAINT-EMILION (DENIS CORRE-MACQUIN)

34 hectare op klei-kalkbodem, beplant met 80 procent merlot, 10 procent cabernet franc en 10 procent cabernet sauvignon. De 2010 en 2011 van Château Macquin zijn in alle opzichten aangenaam en sappig met zachte en goed gevulde lengte en met veel zwart fruit.

Denis Corre-Macquin : “Ik was de enige van drie kinderen die in wijnbouw was geïnteresseerd en heb dus de zaak overgenomen. We hebben nu een trieertafel, een verticale houten pers en we vernieuwen elk jaar een derde van de vaten. Nog iets : ik doe nooit groene oogst, maar als het rendement te groot is, maak ik wat roséwijn, door saignée.”

Aldi : 5,99 euro. Dezelfde wijn, onder de naam Domaine de Maisonneuve, bij Makro : 6,99 euro.

2. CHÂTEAU CÔTES DE CHAMBEAU, AOC MONTAGNE EN LUSSAC SAINT-EMILION (ALAIN EN CHRISTOPHE BAUDET)

De eigendom ligt met 10 hectare in de appellation Montagne-Saint-Emilion, beplant met 90 procent merlot en 10 procent cabernet franc, en met 3 hectare merlot in Lussac-Saint-Emilion. Beide wijnen zijn in 2011 en 2012 getekend door grote smakelijkheid van zwarte kersen en met zachte en rijpe, versmolten tannines.

Alain Baudet : “We zijn hier begonnen in 1985, toen we de zaken van ons vader hebben overgenomen. We doen alles wat nodig is om het rendement te beperken : inzaaien van gras, de tweede scheuten uitknijpen, kort snoeien en groen oogsten als het moet. Zo komen we uit op 50 tot 60 hectoliter per hectare, erg redelijk.”

Montagne bij Delhaize en Lussac bij Makro : allebei 7,99 euro

3. CHÂTEAU LA TOUR CANON, LALANDE DE POMEROL, (FAMILIE MARIN AUDRA)

21 ha op het plateau van de gemeente Néac op een magere zand-leembodem met lagen ijzerzandsteen erin en beplant met 70 procent merlot, 20 procent cabernet franc en 10 procent cabernet sauvignon.

2010 en 2012 zijn diep somber van kleur, de neus is doortimmerd met fijn hout en rijp fruit. In de mond komt brede vlezigheid tot en met het verre einde.

Elisabeth Audra : “De appellation Lalande de Pomerol strekt zich uit over de gelijknamige gemeente, maar ook over Néac. Er is nog vaak discussie over welke gemeente de beste is, maar het is zeker Néac. Trouwens vóór 1900 hoorde Néac bij de appellation Pomerol. Wij werken bio, zonder insecticide, met ingezaaid gras en lage rendementen van 42 hectoliter per hectare. Verder 12 maanden lagering op eiken barriques die 10 maanden hebben gediend voor Cheval Blanc. Vier vijfde van onze wijn gaat naar het buitenland.”

Delhaize : 9,99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content