In juni 1897 verscheen in Londen Dracula van de hand van Bram Stoker. Het boek kostte 6 shilling en was gedrukt in een oplage van 3000 exemplaren. Stokers moeder schreef meteen vanuit Ierland : ?Mijn liefste, het is 1000 mijl voorbij alles wat je daarvóór geschreven hebt, en ik weet zeker dat het je hoog tussen de schrijvers van vandaag zal plaatsen.? Hoewel de meeste recensenten minnetjes reageerden op het boek, werd het een succes.

Dracula was niet de eerste vampierenroman. In 1819 had John Polidori met The Vampyre een ware rage ontketend in Engeland. Andere schrijvers sprongen op het onderwerp en acteurs repeteerden het ene toneelstuk na het andere. Dé vampierklassieker blijft echter na 100 jaar nog altijd Dracula. De inspiratie ervoor had Stoker gehaald uit het werk van zijn voorgangers, een historisch verhaal over een bloeddorstige prins in een vreemd land (Transsylvanië, huidig Roemenië) en terugkerende beelden uit zijn nachtmerries.

Van Dracula verscheen er eigenaardig genoeg eerder een film- dan een toneelversie. In 1922 had de Duitse maatschappij Prana Film Nosferatu uitgebracht. Namen en plaatsen waren veranderd om aan betaling van auteursrechten te ontsnappen, maar Stokers weduwe Florence slaagde er enkele jaren later in om de filmrollen uit roulatie te doen nemen. Gelukkig werd de uitspraak van een Duitse rechtbank om alle kopies te vernietigen nooit tot de laatste uitgevoerd, anders waren we nu van een prachtige filmklassieker verstoken gebleven.

De eerste Ameri kaanse Dracula-film kwam uit in 1931. De Hongaarse acteur Bela Lugosi speelde de hoofdrol en, op de Engelsman Christopher Lee in latere versies na misschien, is niemand ooit zo met de naar bloed hunkerende graaf geïdentificeerd. Twintig jaar lang en meer dan 2000 keer speelde Lugosi voor film en theater dezelfde rol. Lugosi wou in zijn zwarte Dracula-mantel met rode satijnen voering begraven worden en toen hij in 1956 overleed, werd aan die wens voldaan. De Graaf zelf ? Die gaat nooit meer liggen, vrezen we.

Van 4 maart tot 1 juni loopt in het Centrum van het Beeldverhaal (Zandstraat 20 in Brussel, tel. 02/219.19.80) een tentoonstelling rond Dracula, gezien door de ogen van striptekenaars. Ook het Festival van de Fantastische Film besteedt aandacht aan het eeuwfeest van Dracula : op zondag 9 maart wordt aan de festivalbar in de Passage 44 in Brussel de lezing ?Dracula tussen legende en realiteit? gehouden, gevolgd door documentairefilms. Info : tel. (02) 201.14.95.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content