Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Of Ishtar dit weekend nu het Songfestival in Belgrado haalt of niet, in Antwerpen zijn er andere muzikanten die de geesten beroeren. Zoals dEUS bijvoorbeeld. Want dat die gasten na een lange pauze een intieme clubtournee verkiezen boven zevenentwintig concerten in het Sportpaleis, tot daar aan toe. Maar dat Tom Barman en co de parel aan de Schelde deze maand links lieten liggen, terwijl het vijftal wel aantrad in Luik en Charleroi, daarbij moest menig Sinjoor zich toch even achter de oren krabben. Want het was toch op kleine Antwerpse podia dat de groep zijn debuut maakte ? En als vele Franstalige Brusselaars zich al niets bij de groepsnaam kunnen voorstellen, wat zouden onze Waalse landgenoten dan mogelijkerwijs met dEUS hebben ?

Aan Patrick Janssens kan het alvast niet gelegen hebben. De Antwerpse burgervader en Barman lagen dan op ramkoers in de aanloop naar de 0110-concerten, ondertussen lijken de plooien gladgestreken te zijn. Al weet je maar nooit natuurlijk. Toen dEUS me vijftien jaar geleden van mijn sokken blies tijdens een free podium op de VUB, was Barman een volslagen onbekende en leurden groupies met zijn eerste cd-single. Vijf albums later heeft de Vlaamse muziekwereld echter stilaan zijn eigen Bono. Want net als die andere muziekgod uit Ierland is Barman niet alleen sex on legs, hij is ook een opiniemaker die mensen in beweging kan brengen. Zestigduizend man voor verdraagzaamheid, tegenover de eenenzeventigduizend voorkeurstemmen voor Janssens, zo’n type hou je liever te vriend.

Het Vlaams Parlement maakte inmiddels dezelfde bedenking. Ondanks protest van het Vlaams Belang reikte het eerder dit jaar immers een gouden erepenning uit aan Barman, die eerder ook al de Prijs voor de Democratie ontving. Toen de aanwezigen in het parlement getrakteerd werden op Instant Street, wiebelde voorzitter Marleen Vanderpoorten zowaar op haar stoel. In Charleroi, waar 0110 destijds eveneens halt hield en Barman geen vreemde is, maakte de groep begin deze maand trouwens wel meer los. De jongste plaat van de fab five bracht de Carolos in geen tijd aan het headbangen.

Nu mag een dEUS-concert niet het meest geschikte moment zijn om aan de Wetstraat te denken, voor even kon ik moeilijk anders dan trots zijn op de voormalige barman uit de koekenstad. En hopen dat de muzikale vonken van een Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen misschien meer bereiken dan ingestudeerde YouTubefilmpjes. Zijn de punten van de Waalse jury op dit moment niet van groter nut dan die van pakweg Macedonië ? Als de Vlaamse regering de Europese liedjeswedstrijd ooit beu raakt, kan ze die 25.000 euro subsidie voor de Eurosongwinnaar wat mij betreft evengoed vlak over de taalgrens besteden. Aan een Waalse tournee van dEUS of zo. Misschien komen die douze points er dan toch nog eens van.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content