Een twaalfhonderd vierkante meter groot penthouse, met mediterrane daktuin, bovenop een wolkenkrabber in centrum Manchester. Dat is de toch wel bijzondere woonst van architect Ian Simpson.

Eigenaar/bewoner van dit unieke penthouse, Ian Simpson, is ook de architect van het gebouw, de hoogste wolkenkrabber van Manchester en een van de hoogste torens van Europa. Bertham Hilton Tower werd voltooid in 2007 en omvat, naast appartementen, een hotel, restaurants, een balzaal, een fitnesscentrum en diverse servicezones. Aan de buitenkant ziet het gebouw eruit als een glanzende monoliet. De structuur is tegelijk stevig en transparant en accentueert de opwaartse lijn van de toren. Simpson, die studeerde bij zijn veel gelauwerde stadsgenoot Norman Foster, is een van de weinige architecten die wonen in een zelfontworpen gebouw. In november 2008 kocht hij de twee bovenste verdiepingen van de toren, de 47ste en de 48ste etage. Sindsdien woont hij met zijn vrouw Jo Farrell in het tot een ruime loft omgebouwde penthouse, met een totale oppervlakte van 1200 vierkante meter, waarvan 400 vierkante meter wintertuin.

De leefruimte is onderverdeeld in een keuken, een dining room en een privé-eetkamer, een ontvangstruimte voor gasten en een privéliving. Boven zijn de slaapkamers, een studeerkamer en een sauna met solarium.

Door de glazen wanden heb je een adembenemend 360°-uitzicht over de stad. Op heldere dagen kun je wel zestig kilometer ver zien. De kamers zijn alle gericht naar de zon en verbonden via doorgangen met dubbelhoge plafonds. De slaapkamers vangen het ochtendlicht, de woonkamer het avondlicht. De tuin met boomgaard is zuid gericht en krijgt een maximum aan zonneschijn. Licht is hier het sleutelwoord.

SCANDINAVISCH DESIGN

Het merendeel van het interieur werd lang geleden al aangekocht – Simpson bezoekt al een kwarteeuw galeries en veilingen, waaronder Christie’s en Bonhams 1793 voor meubels, en Sotheby’s voor kunst. Maar de toon wordt gezet door Scandinavisch design dat hij kocht in Bredgade, een van de meest luxueuze straten van Kopenhagen. In de Deense designwinkels van Klassik, DMK, Dalgaard, Ole van Design en Antik kochten Ian en Jo niet alleen lokale creaties uit het midden van vorige eeuw, maar ook tapijten, glaswerk, verlichting en Afrikaanse kunst. Deze werden aangevuld met klassiekers van grote ontwerpers als Saarinen en Eames, en enkele topstukken uit Italië, zoals een bankstel van Citterio en een badkuip van Boffi.

EEUWENOUDE OLIJFBOMEN

De overgang tussen woning en wintertuin is ingenieus bedacht : de vloer werd verhoogd om het planten van de oude olijfbomen mogelijk te maken, inclusief ruimte om eromheen te wandelen. De bomen zijn wel driehonderd jaar oud en werden aangevoerd uit Toscane. Ze kregen het gezelschap van twee kurkeiken en vier citroenbomen, zodat je in de tuin meteen een mediterraan gevoel krijgt. Alle bomen werden aangeplant voordat het dak voltooid was. Ze kunnen alleen nog worden verplaatst met een helikopter.

De architect wilde vooral een gevoel van intimiteit creëren in deze grote ruimte, door ze onder te verdelen, niet met wanden, maar in ruimtes met een specifieke uitstraling. De uitgelezen objecten, kleuren, stoffen, materialen en licht dragen bij tot een prettige, huiselijke sfeer.

Ian Simpson werd geboren in Manchester en studeerde bij stadsgenoot Norman Foster. In 1987 richtte hij met Rachel Haugh het architectenbureau Simpson Associates op, met kantoren in Londen en de City. Hij doceert ook aan de Manchester University School of Architecture.

DOOR RETO GUNTLI & FOTO’S RETO GUNTLI EN AGI SIMOES/LIVING INSIDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content