Digitale accounts en de data die ze bevatten kunnen doorgegeven worden aan je nabestaanden, of afgesloten.

FACEBOOK

Facebook is duidelijk : een account mag niet doorgegeven worden zonder schriftelijke aanvraag. Behoorlijk uitdagend vanuit de eeuwige jachtvelden. Nabestaanden kunnen je profiel echter wel laten verwijderen, maar Facebook heeft zo zijn eigen manier om de doden te eren : je kunt een profiel namelijk laten memorializen. Zo krijgt je pagina een exclusieve status waarbij enkel bevestigde vrienden het profiel nog kunnen zien, niemand nog kan inloggen en alle gevoelige informatie zoals verjaardag en statusupdates verwijderd worden. Een soort digitale grafsteen dus, waar nabestaanden elkaar ontmoeten in hun rouwproces en berichten kunnen achterlaten waarin ze de overledene herinneren.

GODADDY

Veel mensen houden een blog of website levend via de webhost GoDaddy, waarvoor je jaarlijks moet betalen. Aangezien credit cards afgesloten worden bij overlijden zal GoDaddy herinneringsmails sturen naar het adres dat je destijds hebt doorgegeven. Als niemand je GoDaddylogingegevens heeft en niemand in je mailbox kan, dan wordt je site na 42 dagen afgesloten en komt de domeinnaam weer vrij voor andere geïnteresseerden, wat bijzonder pijnlijk kan zijn voor je nabestaanden. Voor hen is er immers maar één Fashionloverke.be.

ITUNES

Officieel is het verboden om je in iTunes aangekochte muziek, films of audioboeken door te geven aan iemand anders, omdat je enkel toegangsrechten voor jezelf hebt gekocht. “You may not rent, lease lend, sell, transfer, redistribute or sublicense the Licensed Application”, staat gedrukt in Apples ‘veelgelezen’ Terms Of Use. Sterker nog : “If you sell or give your Mac computer or iOS Device to a third party, you must remove the Licensed Application from this device before doing so.” Natuurlijk zijn er heel wat creatieve manieren om je iTunesbibliotheek toch door te sluizen, via een externe harde schijf bijvoorbeeld, maar vraag jezelf eerst af of je werkelijk iemand een plezier kunt doen met zeventien liveopnames van Spandau Ballet.

TWITTER

Wie een Twitterprofiel aanmaakt, krijgt het meteen onder de neus gedrukt : “Twitter gives you a personal, world- wide, royalty-free, non-exclusive, non-assignable license to use the software.” Niet overdraagbaar dus. Hoewel er verschillende start-ups zijn die je Twitteraccount voor jou in leven kunnen houden na je dood (check bijvoorbeeld LivesOn en IfIDie1st), lijkt het behouden van een (persoonlijke) account een beetje luguber. Nabestaanden kunnen de account dan ook simpelweg laten verwijderen na het bewijs van overlijden van de gebruiker. Wie echter je berichten ook na je dood wil blijven herlezen, kan deze maar beter meteen uit het hoofd leren : na zes maanden inactiviteit sluit Twitter de bewuste account zelf af.

WEBMAIL

Wie een e-mailaccount heeft bij Yahoo is eraan voor de moeite. Via de no right of survivorship and non-transferability-clausule in de providers Terms of Service ga je ermee akkoord dat je account verwijderd wordt na je dood. Yahoogebruikers die hun inbox niet verloren willen zien gaan, zorgen er dus best voor dat hun logingegevens na hun dood via een testament of bankkluis bij de juiste persoon terechtkomen. Microsoft Outlook- en Gmailgebruikers daarentegen geven hun nabestaanden keuzemogelijkheden. Zo kan Microsoft na het ontvangen van de akte van overlijden de inhoud van de account op een data-dvd naar de rechtmatige erfgenaam opsturen. Gmailaccounts kunnen worden afgesloten als de nabestaanden dat vragen, of (na ontvangst van een akte van overlijden en een bevel van de rechter) doorgegeven worden aan een officieel gespecificeerde erfgenaam.

Om al deze rompslomp te vermijden is het wijs om maandelijks back-ups te nemen van belangrijke e-mails en deze harde schijf (of gewoon je logingegevens) toe te vertrouwen aan een vertrouwenspersoon.

PAYPAL

Paypal, de veelgebruikte onlinebetaalservice, zal nooit het geld van een openstaande rekening overmaken aan één van de erfgenamen, noch toestaan dat een erfgenaam je account overneemt. De service kan de account wel afsluiten na het ontvangen van een akte van overlijden en een officieel document (met fotografisch bewijs) waarin staat dat de contactpersoon de testamentuitvoerder is en de opdracht heeft gekregen de account af te sluiten. Het resterende geld op de PayPalaccount wordt dan via een cheque op jouw naam gezet, en dus bij je totaal te verdelen vermogen geteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content