Na de kleurrijke zomermode domineert zwart op overweldigende wijze de wintercollecties. Maar niet iedereen heeft het fiat van modepausen nodig om zwart te dragen. Zwart heeft fervente adepten. Ze zijn zeer trouw, over alle trends heen, en laten zich onder geen beding van de wijs brengen door modekleuren. Naast hun voorkeur voor zwart hebben ze nog een afkeer voor pasteltinten gemeen. Portret van zes zwart-fans.

Sylvie Vanhove, zaakvoerster Yamamoto-Comme des Garçons-boetiek in Antwerpen

“Sinds mijn veertiende draag ik overwegend zwart. Het is praktisch, het is de kleur waar je het minst moet bij nadenken. Chic of casual, zwart doet het altijd goed. Sommigen vinden dat zwart op een bepaalde leeftijd niet meer kan, het zou te hard zijn. Ik ga daar totaal niet mee akkoord. Alsof een vrolijke bloemenjurk iets oudere vrouwen per definitie flatteert. Op zwart staat geen leeftijd, ik voel me er goed bij en zal het blijven dragen.”

Agnes Goyvaerts, lifestylejournaliste bij De Morgen

“Mijn voorkeur voor zwart hangt samen met de merken die ik het liefst zie: Martin Margiela, Ann Demeulemeester en de Japanners. Bij Martin Margiela herkende ik mij meteen in zijn beeld: hij presenteert zijn kleren op grote vrouwen met grote neuzen. Ze zijn tijdloos en nonchalant. Je hebt in Margiela nooit het gevoel opgekleed te zijn – ik ga er graag mee op reis – maar je kan je ook in modekringen vertonen. Het zwart van Ann Demeulemeester heeft eveneens een eigen stijl die de seizoenen overstijgt. Wat ik aan zwart ook uniek vind, is het tegelijk rebelse en strenge karakter. Die combinatie zit niet in andere donkere kleuren.”

Rachel Agnew, studente aan de kunstacademie

“Een reden of een bepaalde overtuiging om veel zwart te dragen, heb ik niet. Ik zie in mijn kast vooral zwarte broeken hangen. Waarschijnlijk is dat gewoon praktisch: ik heb niet zoveel kleren en dan is een zwarte broek een betere basis dan pakweg een groene. Ik stel ook vast dat ik meer zwart draag in de winter. In de zomer durf ik soms veel kleuren bijeenbrengen, maar nee, zeker nooit pastels.”

Veerle De Pooter, keukenchef op het kabinet van staatssecretaris Deleuze

The Stranglers, mijn favoriete groep en altijd in het zwart, waren de aanleiding om consequent voor zwart te kiezen. Dat moet in ’88 of ’89 geweest zijn. Ondertussen is het mijn stijl geworden. Ik vind dat het me goed staat en ik plan niet om ooit nog kleur te kopen. In het begin combineerde ik zwart en wit, nu zijn de enige uitzonderingen rood of paars, echte kleuren, geen afgezwakte pastelversies. Ik verf mijn haar ook, van nature bruin, ik draag zwart ondergoed en mijn make-up, op de lippenstift na, is ook helemaal zwart. Voor mij roept zwart geen donkere gedachten op, ik vind het een fantastisch mooie kleur.”

Vanessa Vermandel, winkelbediende bij Fans

“Toen ik dertien was, had ik een new waver als vriendje. Zo begon het. Sindsdien heb ik nauwelijks iets anders gedragen. En dat anders is beperkt: groen, rood of paars. Zwart is gemakkelijk en het past bij mij. Als ik uitga, krijg ik weleens reacties: dat zwart voor een heks is, of voor depressievelingen. Voor mij gaat het gewoon om een mooie kleur. Ik zal mijn hele leven zwart dragen, bij ons thuis doet iedereen dat, zelfs mijn zusje van vijf.”

Petra Lernout, kantoordirecteur bij De Streekkrant

“Zwart is een familietrek. Mijn moeder had altijd verschillende zwarte mantelpakjes in haar kast hangen. Pas na haar vijftigste is ze meer kleur beginnen dragen. Ook veel van mijn tantes droegen altijd zwart. Ik draag zwart sinds mijn studententijd. Je kan er een sobere maar toch eigen en dus opvallende stijl mee creëren. In mijn professioneel leven is het zeer handig: overdag ben je niet overdressed, maar als het onverwacht moet, kan je ’s avonds zonder probleem op een receptie verschijnen. Sinds ik de jeans van Hampton Bays en de sneakers van Hogan ontdekt heb, durf ik tijdens de weekends wel kleur te dragen. Mijn nogal strakke zwarte garderobe past niet bij zo’n casual stijl.”

Trui Moerkerke / Foto’s Tony Le Duc / Make-up Vasko

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content