“DIT ZOU IEDEREEN MOETEN DOEN”

© © blijventrappen.weebly.com

Blijven trappen! Met die aanmoedigingskreet stuwen Wouter en Katrien elkaar het komende anderhalf jaar Europa rond. “Met deze fietsreis was het nu of nooit. Niks zo jammerlijk later als spijt krijgen van een gebrek aan durf…”

In 2013 begonnen Wouter en Katrien een eigen zaak. Die liep vrij direct op wieltjes, maar het hart volgde niet: professionele voldoening bleef uit. Stilaan begon een droom te rijpen. Waarom niet voor langere tijd op reis vertrekken? “In de aanloop naar ons vertrek hebben we lang met Wouters opa gepraat”, steekt Katrien van wal. “Als twintiger had hij zes weken in Noorwegen rondgetrokken – in die tijd véél spectaculairder dan wat wij nu doen. Zijn blinkende ogen deden ons beseffen: we krijgen spijt als we dit niet ondernemen. Wat er onderweg ook gebeurt, we zullen altijd kunnen zeggen: we zijn er tenminste voor gegaan!”

Niet dat het koppel over één nacht ijs ging. Was hun entourage net gewend geraakt aan de opstart van hun eigen bedrijf, koos het paar nu resoluut voor een andere strategie. Met een gedegen voorbereiding wilde het koppel zowel het grote avontuur aangaan als de criticasters de mond snoeren. “Niets zo vervelend als van het thuisfront te horen krijgen ‘Zie je wel?’,” lacht Wouter. “Opvallend toch hoe mensen ons onderweg stimuleren en proficiat wensen met de stap die we hebben gezet”, aldus Katrien. “Het contrast met België, waar de schrik regeert en we vooral gewezen werden op de gevaren, kan nauwelijks groter zijn. Risico’s nemen, niet goed weten wat er voor je ligt: het is erg on-Vlaams. (lacht) Maar laat dat nu net datgene zijn wat ons inspireerde en aantrok. En onze droom alleen maar hardnekkiger vormgaf.”

“We hebben wel vaker de vraag gekregen of we op zoek zijn naar zingeving. Persoonlijk wilden we simpelweg Europa, onze bakermat, op een andere manier ontdekken: minder gehaast, diepgaander, rustiger. Van korte citytrips hebben we altijd gehouden, nu wilden we landen doorgronden, geen kans voorbij laten gaan om mensen te leren kennen en culturen te absorberen. Op de fiets ontwikkel je een traagheid die daarvoor ruimte schept. Trouwens, na een paar weken in het zadel hebben we al een compleet andere mindset ontwikkeld dan tijdens een zomervakantie van twee weken. Er is tijd. Om te doen wat we graag doen. Er is geen vastomlijnd programma. Daardoor staan we voortdurend open voor toevallige ontmoetingen met ‘locals’ en zelfs voor opportuniteiten die onderweg zouden opduiken. Wie weet ontdekken we wel ideeën die we in België kunnen implementeren? We zijn niet vertrokken met een hoger doel, maar zouden het niettemin fijn vinden mochten andere mensen door het lezen van onze blog de moed vinden om te doen waar ze al zo lang van dromen… Soms is het goed even een pauze in te lassen en te gaan voor wat je écht raakt. De rijkdom die je vergaart aan nieuwe ervaringen, inzichten, menselijke contacten, raak je van z’n leven niet meer kwijt!”

“De rijkdom die je vergaart aan nieuwe ervaringen, raak je nooit meer kwijt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content