Patrick De Bruyn, Verminkt, Manteau, 18,95 euro.

Deflo, Onschuldig, Manteau, 18,95 euro.

Mark Cave, Draaikolk, Manteau, 17,95 euro.

Er zit duidelijk flinke groei in het aanbod Vlaamse misdaadverhalen. Het succes van Pieter Aspe is daar zeker niet vreemd aan. De volgende maanden verschijnen een zestal nieuwe titels, waaronder ook een nieuwe Aspe. Maar dat blijft nog even wachten tot de lente. Intussen kunt u rode oortjes krijgen met Verminkt, de vierde thriller van Patrick De Bruyn. Superspannend boek en de plot zou zo uit het leven gegrepen kunnen zijn. Bressing is een gewezen Sabenien die na het verdwijnen van de luchtvaartmaatschappij huisman is geworden. Als hij op een dag naar huis rijdt, wordt hij gehinderd door een andere auto en kort daarop dringen gangsters zijn woning binnen. Ze gijzelen zijn gezin en zijn dochter wordt daarbij afschuwelijk verminkt. Bressing vermoedt dat het allemaal iets te maken heeft met de chauffeur die hem hinderde. Maar is dat ook zo ? De Bruyn tovert spanning uit alledaagse gebeurtenissen maar geeft ook een meerwaarde aan zijn thriller. Zo heeft hij veel begrip voor zijn personages en toont hij de psychische ellende waartoe werkloosheid kan leiden.

Deflo blijft met Onschuldig, het zesde deel in de reeks met Deleu en Bosmans, in Mechelen. Daar heeft een verkrachter en moordenaar het op jonge zwangere vrouwen gemunt. Deleu zit intussen met zijn eigen problemen : hij heeft een verhouding met Nadia Mendonck, een jonge en mooie collega. En die is zwanger. Gaat hij nu zijn vrouw verlaten ? Het wordt allemaal nog ingewikkelder als Nadia ook het slachtoffer wordt van de verkrachter. De man wordt snel gevat, maar hij ontkent wat dan ook te maken te hebben met de aanranding van Nadia, die in coma in het ziekenhuis ligt. Volgens sommige politiemensen zou Deleu zelf wel eens de dader kunnen zijn. En er komt zelfs een assisenzaak van. Deflo bedacht een verrassende plot en zorgt voor veel vaart in een politieroman met flink wat soapelementen.

Draaikolk is het misdaaddebuut van Mark Cave. De uitgever noemt zijn boek de eerste Vlaamse misdaadroman die in de haute finance speelt. Achtergrond van het verhaal is fraude met beleggingsfondsen, en als we Cave, zelf economist, mogen geloven is dat niet zo moeilijk. Centraal in de thriller staat Paul Jamieson, een Brit die naar Luxemburg moet gaan en daarvoor eigenlijk niet beloond wordt door zijn werkgever. Zijn huwelijk loopt op de klippen en hij zoekt een winstgevend frauduleus handeltje. De plot zit redelijk in elkaar, maar daarmee is ook alles gezegd. De personages zijn bijzonder oninteressant en van één figuur horen we zelfs niets meer. Een onverbiddelijke redacteur zou van Draaikolk misschien iets gemaakt hebben. (FB)

Samenstelling Jan Haeverans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content