Met niet minder dan 230 zullen ze zijn, de exposanten op ‘Interieur 04’ in Kortrijk. Daar zijn ook heel wat Belgen bij en die moeten niet onderdoen tussen het internationale designgeweld. Wij zochten de primeurs en maakten een selectie.

Het is Arne Quinze die ons erop wijst : “Synergie is immens belangrijk geworden. In Amerika en Nederland vind je daarvan overal voorbeelden terug.” Zijn steeds meer internationaal georiënteerde onderneming Quinze & Milan past het begrip, (dat in Van Dale wordt omschreven als ” situatie waarin het effect van twee of meer samenwerkende of gecombineerde organen of functies groter is dan de som van de effecten die elk van de organen of functie alleen zou kunnen opwekken.”) meteen in de praktijk toe op Interieur 04. Meubelmerk Juventa is de grootste partner, maar ook andere firma’s decoreren mee aan het hotel van 16 m breed, 8 m diep en 8m hoog dat op de beurs zal verrijzen. Meer dan duizend stuks in de hotellobby, twee hotelsuites in containers buiten Xpo Kortrijk, een pendelbus naar de Juventa toonzaal, en 25.000 draagtassen zullen maken dat deze coöperatie niet onopgemerkt voorbij zal gaan.

Verlichtingsspecialist Dark en magazine Frame hielpen dan weer mee aan de inrichting van het restaurant van Extremis. Exterieur 04, voor wie na de beurs nog een plek zoekt om te tafelen, zal telkens vanaf 17 uur geopend zijn in de oude paardenstallen van het Broelmuseum. In de Xpo-hallen is Extremis aanwezig met onder andere een nieuwe tafel in de Ex Tempore-lijn.

Het hotel mag dan de spectaculairste samenwerking zijn, het is zeker niet het enige op Interieur 04. De dienst Vormgeving van het VIZO geeft er traditiegetrouw een forum aan ontwerpende ondernemers. Deze keer maken ze van de gelegenheid gebruik om hun nieuwe naam – design vlaanderen – en logo èn de inhoud van hun Vierde Triënnale van de Vormgeving, aan het publiek voor te stellen. “Onze stand is een kapellekensbaan, met een grote kapel in het midden, met daaromheen kleintjes met schetsen en foto’s van alle 33 ontwerpen die geselecteerd werden voor de Triennale”, legt Lut Pil van design vlaanderen uit.

Vrolijke neiging

Soms zijn het fabrikanten die ontwerpers aantrekken, soms gaat het omgekeerd, en in nog andere gevallen zoeken ontwerpers elkaar op. De Limburger Casimir bijvoorbeeld, verzamelde voor zijn eerste industriële collectie Vlaemsch ( ) vier Belgen (onder wie Leon Ransmeier), een Amerikaan en een Japanner rond zich die allemaal “de vrolijke neiging om de gebruikelijke typologieën te doorbreken” delen. Kris Pieters, die vroeger communicatie en export verzorgde voor Maarten Van Severen en Extremis, is dan weer de trotse vader van nieuwkomer KSI Collection. Hij stelt het eerst ontwerp daarvan voor : een buitenbank en -tafel voor een stadsterras of kleine tuin van Bataille & ibens. Voor het vervolg van de collectie zullen Anthony Duffeleer (n° I) en Bart Lens (n° II) instaan. De bedoeling is minstens tot n° XI (of ksi) te geraken. Ook nieuw is Feld. Oprichter Sébastien Feldbrugge wilde zijn jarenlange praktische ervaring in de drie productiebedrijven van zijn vader combineren met het talent van ontwerpers, en daarvoor koos hij Alain Berteau, Bram Boo, Marco Schmidt, Olivier Gilson en de Nederlander Pieter Jan Dols. Interieur 04 krijgt de volledige collectie in première. MNM brengt een nieuwe uitvoering van de ManChi-stoel van Danny Venlet, een bedconcept en gepersonaliseerde stoeltjes van Dirk Meylaerts en schuimrubber meubels in de vorm van pralines van Maxime Szyf samen. Bulo haalde Vincent Van Duysen binnen, maar is daarbij niet alleen. De pottery die de architect-ontwerper tekende voor When Objects Work is samen met de Bowl en Square Vase van John Pawson te zien op de stand van Bulthaup. Voor Bulo maakte Van Duysen Desk, een bureau dat uitgebreid kan worden tot een werkeiland, en zo in de ruimte kan functioneren als domestic architecture. Alain Berteau ontwierp ook voor Bulo de Tab Chair, een polyvalente stoel die uitvoerbaar is in fineer of lak, bekleed met leder of stof en met of zonder wielen.

Alles gloednieuw

Kunstcollectief L’Anverre toont, naast zijn ceramiek dat nu op grotere schaal geproduceerd wordt, ook een parasol, gecreëerd met The Nomad Concept uit Antwerpen, dat zich specialiseert in buitententen en beschuttingen in textiel in vormen uit de natuur. Durlet haalde zijn inspiratie bij de NASA : in hun allereerste lijn relaxzetels zou je in dezelfde houding liggen die een mens aanneemt op het moment dat hij in gewichtsloze toestand terechtkomt. De onderliggende mechaniek is voor de vier fauteuils dezelfde, het uitzicht niet, dankzij de vier ontwerpers die ervoor verantwoordelijk zijn : de eigen Durlet-studio, Anita Schmidt, Sylvain Joly en Maarten Van Severen. Van die laatste is een gloednieuw tapijt te bewonderen op zijn eigen stand. Voor andere canapés en nieuwe stoelen met bijpassende tafel heeft Durlet Sébastien Pochet en Jacob Pringiers aangetrokken. Ook Fabiaan Van Severen werkt mee aan verschillende collecties. Voor Indera, een nieuw meubelmerk dat binnenkort gelanceerd wordt maakte hij een nieuw zitconcept, in Kortrijk in voorvertoning. De Keyzer kon rekenen op zijn hulp voor een badkamermeubel en keuken. Obumex wist een tijd geleden al Carlo Colombo te strikken voor een keukenconcept. Op hun stand wordt ook een nieuwe maatwerkkeuken opgebouwd en is het gokken welke designers de keukenspecialist de eerste avond uitpikte om voor decoratie te zorgen. Decopur brengt leuke stoffen van onder andere Martine Kaesen, K&F en Emmanuelle Payard en Tribù blijft rekenen op Wim Segers, die Monolith, een modulaire bank voor binnen of buiten bedacht.

Natuurlijk blijven er heel wat stands voorbehouden aan één ontwerper of firma. Op die van Essential bijvoorbeeld staan van Hans de Pelsmacker een etagère en chaise longue en een houten uitvoering van een bestaande lessenaar centraal. In de kraam van ontwerpbureau Hoet zal het vooral de Puzzle-stoel zijn die opvalt. Dark toont nieuw werk van verschillende ontwerpers zoals de lampen met koeien- of konijnenhuid van Ivan Missine. Op de nieuwe website van Wever & Ducré gaat het er iets futuristischer aan toe, met The Light Scientist, “die het effect van licht bestudeert op het menselijke gevoelsleven”. De bevindingen van deze (virtuele) wetenschapper resulteerden in vernieuwende lichtarmaturen en de Curvus– en Shape-collecties voor het verlichten van bijvoorbeeld hoeken tussen wanden of plafonds. Pieter Stockmans mag een gevestigde waarde zijn, dat wil niet zeggen dat zijn studio stilstaat. Porseleinen wijnbekers, vazen, een wasbak en verlichting zijn de laatste nieuwigheden uit Genk. Omdat Interieur 2002 het begin van hun bedrijf betekende, koos Bart Spillemaeckers van Lithos bewust deze beurs om zijn vier nieuwe lichtschakelaars voor te stellen. Roel Vandebeek was er twee jaar geleden voor het eerst bij. Toen nog op Young Fairy Tales (zie ook p. 84), nu op een stand die helemaal aan zijn label Beek (Un)limited gewijd is, met daarin een speelse tafel als topper. Buitenbeentje is ongetwijfeld de stand van Sofie Lachaert van de gelijknamige juwelengalerij. Zij presenteert haar juwelen en nieuwe suiker- en honinglepels in een reuzenvolière. n

Tekst Leen Creve

Soms zijn het fabrikanten die ontwerpers aantrekken, soms gaat het omgekeerd, en in nog andere gevallen zoeken ontwerpers elkaar op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content