‘Discreet fluisterde ik president Trump de juiste positie toe’

BELGA IMAGES © AFP

Donald Trump is in het land in het kader van de inhuldiging van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Monique Driesmans (65),

ceremoniemeester van de Dienst Protocol van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, leidde de aankomst in Zaventem en het programma van Melania Trump mee in goede banen.

“Gelukkig was ik niet aan mijn proefstuk toe. Bij een bezoek van een Amerikaans president hoort overleg met talloze diensten, maanden voorbereiding en op het moment zelf een groot aantal deelnemers. Bovendien ging het om de eerste officiële buitenlandse reis van de kersverse president. In zijn entourage, voor wie alles nieuw was, stonden de zenuwen dus strak gespannen. Zeker bij de veiligheidsdiensten, gezien de ophef rond het bezoek.

Vlak voor de aankomst van Air Force One werd nog een repetitie ingelast, waarbij ik op verzoek van de Amerikaanse protocol- en veiligheidsdiensten zelf de bewegingen van de president naspeelde, en mijn Amerikaanse collega die van zijn echtgenote. Tot en met de begroeting van eerste minister Charles Michel en zijn echtgenote en andere hoogwaardigheidsbekleders. Hoe we daar bovenaan op een metershoge trap stonden, zonder vliegtuig achter ons, maar wel met honderden toeschouwers, zal een bijzondere herinnering blijven. Ondanks de hitte die dag moesten we de trap talloze keren op en af lopen – zelfs over het aantal treden werd de president gebriefd.

Bij het verlaten van het toestel stond mevrouw Trump tegen de briefing in aan de linkerzijde van de president. Ik heb hem dan discreet de juiste positie toegefluisterd, waarop hij me verbaasd aankeek, maar toch de juiste plaats innam. Dan ben ik blij, want discreet foutjes wegwerken hoort bij de job.

Van persoonlijk contact was in dit geval weinig sprake gezien de minutieuze timing, al had ik dat wel met mevrouw Trump. Dat was open en aangenaam. Niet dat mijn mening er op zo’n moment toe doet. Alle staatshoofden en hun partners verdienen een ontvangst op niveau, en dat vergt zelfbeheersing en savoir-faire. In deze functie moet je zowel eventuele bewondering als ergernis opzij kunnen zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content