Een kruidentuin wordt vaak heel klassiek aangelegd, een geometrische patroon uitgezet in buxushegjes. Maar u kunt kruiden ook overal als tussendoortje zaaien, zodat ze harmonieus in de tuin worden opgenomen. Dille laat zich prima tot kruidige gele schermpjes vormen in een fijnzinnige grassenborder.

Het mooist in de herfst

Wanneer de gewone borders en de bloeiende vaste planten verwelken, blijft de grassenborder overeind. Ook letterlijk is dat zo: grassen behoeven geen steun. Bovendien combineren ze verrassend goed met felle kleuren. Bovendien behoudt de grassenborder tot diep in de winter een speelse charme. Pas in de vroege lente worden de dorre bladeren en halmen teruggesneden. Bovendien kunnen grassen erg goed tegen droogte. Ze zijn ijzersterk en vragen weinig onderhoud.

Recept voor een kleurrijke grassenborder

Een grassenborder met veel prachtriet en andere grassen zoals rietgras en vedergras kan verrassend kleurrijk worden wanneer ook allerhande vuurpijlen, Kniphofia, hun opvallende rol mogen spelen. Het felste rood brengt Crocosmia ‘Lucifer’ in de border. Ook Verbena bonariensis combineert schitterend met grassen. Voor de winter kunt u de jonge rozetten naar binnen halen waar ze vorstvrij overwinteren. Knip de bloemstengel in de lente op 15 cm door. Dan vertakken de planten en bloeien ze reeds midden in de zomer. Tegen de herfst beginnen de spontane zaailingen te bloeien die her en der in de border opduiken.

Dille als tussendoortje

In deze grassenborder is ook dille op zijn plaats. Het kruid wordt ongeveer een meter hoog en de zachtgele bloemschermpjes zijn van het mooiste filigraan. Dille is echt een weefplant die u overal tussendoor kunt zaaien. Lang voor de bloemschermen verschijnen, schenkt het de grassenborder zijn fijnste loof. Het teveel aan plantjes vindt al snel een weg naar de keuken.

Dille, Anethum graveolens, kruidde millennia geleden reeds de gerechten van de Israëlieten en de Egyptenaren. Vandaag is hij vooral in Scandinavië populair. Vis smaakt zoveel lekkerder met de zachte venkel- en anijssmaak van dit fijnbladig kruid. Van dille bestaat een selectie met iets grotere en stevige bloemschermen die erg geschikt is als snijbloem. Ze heet Anethum graveolens var. hortorum ‘Vierling’.

Zaaien is kinderspel

Dille houdt van een zonnige, goed afwaterende standplaats. Strooi het zaad een eerste maal vroeg in het voorjaar en herhaal het zaaien om de maand tot eind juli. Dan kruidt dille de hele zomer met zijn lieve, welriekende gele schermpjes. Vooral de laat gezaaide dilleplantjes zullen de border kruiden. Pakjes met dillezaad vindt u in elk tuincentrum. Ook de selectie ‘Vierling’ wordt algemeen aangeboden. Eens u de planten in de tuin hebt, kunt u er naar believen rijp zaad van oogsten.

Tekst en foto’s Ivo Pauwels, ,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content