DEZE WEEK: WELKE WIJN BIJ WELK GERECHT?

© FOTO'S MICHEL VAERWIJCK

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Chateau simple (399), wijn voor beginners die ook de kenners wel bevalt.

Zoet regeert de voedingswereld, toch die van vogels en zoogdieren. Dat komt doordat de zaden van wortelende (stilstaande) planten voor hun voortbestaan verpakt zitten in zoet vruchtvlees, een ‘geschenkverpakking’ voor (bewegende) dieren die zo de onverteerbare pitten en zaden rondstrooien. Ook de mens is dus ‘fruitariër’ en verzot op zoet. (Daarom stopt de voedingsindustrie zoet in haar producten als verborgen verleider.) Het zure, als afwezigheid van zoet, fungeert als nulpunt op de zoetschaal. Zo komt het dat het tweespan zoet-zuur de smaken in de culinaire wereld domineert. Bitter heeft in kleine concentraties een smaakstructurerende functie ; in grote concentraties is het een signaal voor gif. Zout ten slotte, dient als smaakversterker en zou men eigenlijk nooit direct mogen proeven.

Zoet-zuur vindt men dus terug in een brede gerechtenwaaier, van de traditionele tot zelfs de moleculaire keuken, en meteen ook in het wijnaanbod dat deze gerechten moet kunnen begeleiden. Het principe van ‘passendheid’ is immers gelijkaardigheid.

Wijn is overigens niets anders dan getransformeerd (vergist) fruit met een zoet-bitter accent voor rood, en een friszuur smaakaccent voor wit. Archetypes van bij rood passende gerechten zijn dus van het genre ‘gestoofd konijn met pruimen’ of gebakken vlees – de korst gaat door de Maillardreactie qua chemische samenstelling in de richting van zongestoofd fruit. Archetypes van wat past bij wit zijn vis en alle gerechten waar men citroen of limoen op druppelt.

In alle categorieën van wijnen en gerechten zijn er ’tussengevallen’. Roséwijn is rood en wit tegelijk, koele beaujolais doet denken aan wit, stevige Pouilly-Fuissé wordt bijna rood. Gebakken of geroosterde vis krijgt allures van vlees, kalfsblanquette past bij witte wijn.

De kleur van de witte bourgognes van vandaag is overal geruststellend frisgeel.

Bourgogne Blanc, Chardonnay 2011

Florale, vrij discrete neus. Korte smaak met opvallend zuur accent. Kan bij oesters.

Delhaize : 5,69 euro.

Mâcon Villages 2011

Frisse neus, herkenbaar als chardonnay en met wat karakter. Lichte, maar voldoende lange smaak, ook herkenbaar als chardonnay. Kan al passen bij warme visschotels.

Delhaize : 5,99 euro.

Mâcon-Chardonnay 2012,

L’Aurore

Lichte, fruitige neus. Na opschudden herkenbaar als chardonnay, met wat zwaardere aroma’s. Ook de smaak heeft een goed chardonnaykarakter en wat stevigheid in de lengte, met mooi ingebouwde zuren. Kan passen bij warme visschotels en wit vlees zoals kalfsblanquette.

Colruyt : 6,62 euro.

Bourgogne Chardonnay ‘Les Cailloux’ 2011

Gedegen neus met wat karakter na opschudden. Goede chardonnaysmaak met wat lengte en degelijk opgebouwde zuren. Kan bij warme visschotels en wit vlees zoals kalf en kip.

Colruyt : 6,95 euro.

Bourgogne Chardonnay 2011

Intensere gele toets in de kleur en brave, wat florale neus die frisheid mist. De smaak is niet herkenbaar als chardonnay, nietszeggend en met een zure finale. Tafelwijnkwaliteit.

Carrefour : 7,19 euro.

Viré-Clessé 2012

Ook hier een gelere toets in de kleur en een fruitige neus met een vleugje citroen. Goede, frisse smaak met wat ruimte. Kan bij warme visschotels.

Carrefour : 7,69 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAERWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content