DEZE WEEK : RODE BOURGOGNE

© MICHEL VAEREWIJCK

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Chateau simple (388), wijn voor beginners die ook de kenners wel bevalt.

Alle rode bourgognes worden verplicht gemaakt van pinot-noirdruiven. De naam pinot verwijst naar de vorm van het blad, een soort gelijkzijdige driehoek die doet denken aan een pijnboom. Als alles meezit vertoont pinotwijn een haast onweerstaanbare charme. Dat heeft ertoe geleid dat hij bijna overal ter wereld is aangeplant, in navolging van de succesvolle bourgognes. Maar heel veel wijnmakers – ook in Bourgogne zelf – breken hun tanden op deze pinot. De druivenstok is namelijk extreem wispelturig en heel gevoelig aan bijna alle mogelijke onvolmaaktheden van bodem of klimaat.

Men zegt wel eens dat pinotwijn sensueel en ’transparant’ smaakt, terwijl cabernetwijn uit Bordeaux eerder iets ‘intellectueels’ heeft. De tegenstelling tussen hart en verstand, wordt dan geopperd. Feit is dat bourgognewijn in zijn jeugd meer makkelijke charme etaleert en het minder moet hebben van veroudering op fles.

De mythe dat ?bourgogne geen kleur moet hebben”, dateert uit de periode 1970-1980, na een fout gerichte kloonselectie. Een ingreep had zich opgedrongen, want de Bourgondische wijngaarden waren in die tijd totaal verloederd door degeneratie en virale besmetting. Er werd massaal gekozen voor rendement én voor de kloon pinot droit. Deze is een mooi rechtop groeiende plant met heel dikke vruchtentrossen, die machinaal konden worden geoogst. Maar de dunne wijntjes die ervan kwamen, deden de markt afhaken zodat men noodgedwongen moest overstappen op de pinot fin – ook pinot tordu genaamd. Deze druif groeit veel minder regelmatig, heeft veel kleinere vruchtentrossen en veel dikkere schillen, en geeft dus meer kleur en tannine. Kortom : meer ‘wijn’. Maar ook met de pinot tordu is niet alles koek en ei : als men hem te veel doet opbrengen, door laks snoeiwerk en uitbundige bemesting, komt er flauwe, simpele, lichtzure wijn van.

De wijnen van de Hautes-Côtes komen, zoals de naam aangeeft, van hoger gelegen percelen, boven en buiten de magische strook van de historische wijngaarden van Beaune en Nuits. Ze zijn eveneens gemaakt van pinot noir, die, zoals men weet, heel moeilijk rijpt boven de 500 meter. Hier dreigt dus onrijpe zurigheid.

PINOT NOIR, BOURGOGNE 2010, LA CHANCE AU ROY

Bijna rosé van kleur, met een brede, waterachtige rand tegen de binnen-zijde van het glas. Haast geen neus en dun zuur na opschudden. De smaak is ook dun, zuur en kort. Geen gastronomische mogelijkheden.

Delhaize : 5,79 euro.

BOURGOGNE HAUTES- CÔTES DE NUITS 2011, ALBERT BICHOT

Goede kleurconcentratie met een toets van ‘belegen’. Goed gecon-centreerde neus, met zelfs wat diepte na opschudden. De smaak spreekt goed aan en verzwakt niet op het einde. Goede, elegante wijn voor bij gerechten met kip of kalf.

Colruyt : 9,99 euro.

BOURGOGNE HAUTES- CÔTES DE BEAUNE 2011

Te lichte kleur, zelfs voor rosé, en een brede waterachtige rand. Geen neus, ook niet na opschudden. Smaak van dun, zuur water. Geen gastronomische mogelijkheden.

Carrefour : 9,05 euro.

BOURGOGNE PINOT NOIR 2010, MARIE ANDRÉ

Bijna rosé van kleur. Geen neus, slechts wat dun en zuur na opschud-den. Ook de smaak is dun en zuur en niets meer. Niet geschikt voor aan tafel.

Delhaize : 8,79 euro.

BOURGOGNE HAUTES-CÔTES DE BEAUNE 2010, ALBERT BICHOT

Erg licht van kleur, iets beter dan rosé, maar een te neutrale, dunne neus. De smaak heeft een goede aanzet maar eindigt dun en zuur. Niet voor aan tafel.

Colruyt : 8,05 euro.

BOURGOGNE PINOT NOIR 2011, LOUIS SERRIGNON

Redelijk goede kleur met een nuance van rood met een schijn van purper. Elegante, maar wat discrete neus, herkenbaar als pinot noir na opschudden. De smaak is evenwichtig met goede eenheid maar ook wat simpel. Correcte wijn voor bij fijne vleeswaren.

Carrefour : 6,39 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content