DEZE WEEK: RIOJA

© FOTO'S MICHEL VAEREWIJCK

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Chateau simple (405), wijn voor beginners die ook de kenners wel bevalt.

Door het grote succes van vele andere Spaanse appellations waarin ‘stadsmensen’ uitbundig investeerden, denk maar aan Ribera del Duero en Priorat, wordt soms op Rioja neergekeken. Ten onrechte.

Ook in Rioja werd vanaf 1990 de moderne technologie van de wijnmaker geĆÆntroduceerd, gestimuleerd door de toetreding van Spanje (1986) tot de Europese Unie. In 1926 was trouwens al een appellationsysteem (DO, DenominaciĆ³n de Origen) opgezet onder supervisie van een ‘Consejo Regulador’. In 1990 kwam daar een bijkomende supercategorie bij : de ‘Calificada’ (DOC), zoiets als de Italiaanse ‘Garantita’. Rioja was de eerste DO om in 1991 de DOC-status te krijgen (Priorat was in 2003 de tweede).

Met als centrum het stadje LogroƱo zijn langs de rivier de Ebro drie zones te onderscheiden : Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. De eerste twee zijn soortgelijk wat betreft klimaat en klei/kalk-bodem. Zij verschillen slechts om administratieve redenen. Hier komen de beste tempranillodruiven vandaan, met dorpen als Haro, Fuenmayor en Cenicero. Verder stroomafwaarts, waar de vallei van de rivier verbreedt, wordt de bodem alluviaal en het klimaat meer mediterraan met weinig regen (minder dan 400 mm). In de zomer klimt de temperatuur hier tot 35 graden. Dikwijls wordt de garnachadruif gebruikt om tempranillowijnen, die soms wat dun kunnen uitvallen, iets meer body te geven. Voor Rioja mogen ook nog worden gebruikt : mazuelo (carignan), en graciano voor boeket en structuur.

De meeste grote wijnhuizen (bodega’s) waar de wijnboeren hun druiven naartoe brengen, zijn nu uitgerust met moderne, temperatuurgestuurde gistingstanks om de wijn te maken. Het uiteindelijke product is vooral gekarakteriseerd door vatlagering : eiken barriques naar Frans bordeaux- model. Vermeldingen als ‘Crianza’ en ‘Reserva’ wijzen op een vatlagering van minstens een jaar. ‘Gran reserva’ staat voor minstens twee jaar. Deze drie categorieĆ«n zijn goed voor ongeveer de helft van de totale rode Riojaproductie. De rest gaat als ‘Joven’ (jong) op de meestal binnenlandse markt.

De houtgelagerde Rioja’s in de stijl van Bordeaux passen bij wild, geroosterd vlees en sterke kazen. De meer genadige crianza’s passen bij vleeswaren, vooral bij droge ham.

Rioja Crianza 2009, MarquƩs de CƔceres

Frisse kleurconcentratie met een neus van fijn jong fruit die verdiept na opschudden. De aanspraak is zeer smakelijk in de mond en met geknoopte lengte. Goede wijn.

Carrefour : 9,09 euro.

Rioja Reserva 2006, Castillo San Lorenzo

Goede kleur met licht getaande toets. Fijne neus die nog aan fines-se wint bij opschudden. De smaak is fijn en soepel. Voldoende lengte. Goede rijpe wijn, goede prijs.

Delhaize : 6,09 euro.

Rioja Reserva 2008, Campo Viejo

Goede kleur en neus van fijn rood fruit, iets getemd en discreet. Frisse en fruitige wijn met mooie geknoopte lengte.

Colruyt : 8,99 euro.

Rioja Crianza 2010, IbƩricos, Familia Torres

Normale kleurconcentratie met een frisse, rode nuance. Neus met fijn rood fruit. De wijn kan op fles nog ontwikkelen. De smaak is aangenaam soepel en fris. Goede wijn, maar wat eenvoudig.

Delhaize : 8,85 euro.

Rioja Crianza 2009, AntaƱo, Garcia Carrion

Heel goede kleur met een neus van vers rood fruit. De smaak is soepel met een genadige tanninestructuur. Goede, maar wat eenvoudige wijn.

Carrefour : 7,59 euro.

Rioja Reserva 2008, Coto de Imaz

Goede kleurconcentratie met frisse nuance en een neus van fijn getemd fruit. De smaak is aangenaam, met zachte structurele tannines en voldoende frisheid. Goede wijn.

Colruyt : 9,05 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content