DEZE WEEK: KLEINE FRANSE DROGE WITTE

EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (367), WIJN VOOR BEGINNERS, DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.

Wat opvalt in de reeks die we vandaag proeven is de lage prijs: nauwelijks 4 euro per fles, voor wijnen uit de appellations Bordeaux en Entre-Deux-Mers. Dit wijntype vormt, samen met Muscadet, de instapgrens van veel wijnkaarten in restaurants waar diezelfde flessen dan vlot geprijsd worden voor meer dan 20 euro ! Aan de productiezijde ligt de prijs laag omdat de hectarerendementen ongestraft hoog mogen zijn. Zo ligt de gemiddelde opbrengst van de Duitse wijngaarden voor kleine droge witte wijn ver boven de 100 hectoliter per hectare. Een tweede reden voor de relatief lage prijs is het feit dat de wijn niet moet (mag) verouderen. Wijn die enkele jaren op fles moet verouderen om te versmelten of af te ronden, wordt duurder: stockeren kost geld. Met de rendementen mag men echter niet overdrijven of er komt ‘zuur water’ van, waarmee men aan tafel niets kan aanvangen. Toch zou ook dit type van wijn een zekere ‘passendheid’ moeten vertonen.

In tegenstelling tot wijnen uit de Loire, gemaakt van chenin, of in Duitsland van riesling, zijn de wijnen die we vandaag proeven niet gemaakt van één druivensoort maar van het duo sauvignon-sémillon – met voor Entre-Deux-Mers nog wat muscadelle erbij. Dat is typisch voor de meer zuidelijke wijngaarden, waar complexiteit moet komen van een veelheid van druivensoorten: sémillon geeft body, sauvignon zorgt voor frisheid. Kortom : karakter en zuurheid.

We hebben het al vaak geschreven: wil wijn aan tafel passen, dan moet er een gelijklopendheid zijn tussen glas en bord. Van het wijntype dat vandaag aan bod komt, kan men dus verwachten dat het prima samengaat met friszure gerechten als kip, konijn, kalfsvlees, kabeljauw, zeetong, tarbot, makreel… Voor een echte mariage moet ook het karakter in rekening gebracht: stevige wijn bij stevige gerechten. Zo vraagt geroosterde vis om een steviger wijn dan kabeljauw uit de oven.

De fijne componenten die droge witte wijnen hun friszure eigenheid geven, zijn zeer oxidatiegevoelig. Te lange blootstelling aan lucht beschadigt de mineraliteit, de delicate zuurheid en het fruit of de druivigheid in het algemeen. Dan komt er een platte weeïgheid in de wijn die hem nog enkel geschikt maakt voor marinades. Verder mag men deze wijnen niet té koud serveren want dan gaat de smaak, als die er al is, helemaal verloren. Meestal is wijn in restaurants te duur, het glas te klein en de temperatuur te laag. Zo zijn we weer bij het begin.

Entre-Deux-Mers 2010, Chantecaille

Frisse kleur met gele nuance. Omhulde, fijne, puntige sauvignonneus met zelfs wat onderbouw na opschudden. De smaak is kort en eenvoudig friszuur. Oesterwijn.

Colruyt : 3,55 euro.

Bordeaux Blanc 2010, demi-sec

Waterige kleur. Neus van kleine, zure wijn met een zoete toets ! Het zachtzoete verhult de non-smaak. Geen gastronomische mogelijkheden.

Carrefour : 3,99 euro.

Château La France, Bordeaux Blanc sec 2011

Kleur met een gevulde nuance. In de neus eenheid met fruit en sauvignonpuntigheid. Frisse, gevulde smaak. Goed in zijn genre. Voor bij het grote viswerk.

Colruyt : 5,39 euro.

Bordeaux Blanc sec 2010

Kleine gele nuance in de frisse kleur. Presente sauvignonneus, goed omhuld met sémillon. De smaak is goed, breed en met eenheid, helemaal niet ruw-puntig. Universele droge witte wijn voor het aperitief tot bij vis uit oven. Goede wijn in zijn genre.

Delhaize : 3,99 euro.

Bordeaux Blanc sec 2011

Frisse kleur met een kleine gele nuance. Puntige, sprankelende sauvignonneus. Frisse, eenvoudige, correcte smaak met iets na-ijlend zuur. Oesterwijn.

Carrefour : 3,59 euro.

Entre-Deux-Mers 2010

Waterige kleur maar goede multicépage-neus. Brede smaak met eenheid en wat lengte. Goed voor bij eenvoudige visschotels.

Delhaize : 3,69 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content