DEZE WEEK : GRAVES

© MICHEL VAEREWIJCK

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Chateau simple (386), wijn voor beginners die ook de kenners wel bevalt.

Vijf van de wijnen van vandaag dragen de appellation Graves, een naam die nu eens niet naar een plaats verwijst maar naar een bodemsamenstelling : doorlaatbaar grind of kiezel. Historisch gezien bestrijkt de appellation een ruim gebied ten zuiden van Bordeaux-stad, dat zich vijftig kilometer ver uitstrekt op de linkeroever van de Garonne tot aan het stadje Langon. Het omvat enkele ‘zoete’ enclaves, meer bepaald de appellations Cérons, Barsac en Sauternes. De zoete wijnen van binnen het Gravesgebied zelf komen op de markt onder de naam Graves Supérieures (ca. 500 ha). Grosso modo zijn er ongeveer 1000 hectare voor droge witte Graves, en 2000 hectare voor rode.

In 1987 werd het noordelijke gedeelte van de Graves dat het dichtst bij Bordeaux-stad ligt, afgescheiden van het geheel en met een nieuwe prestigieuze appellation bedacht : Pessac- Léognan, naar de twee belangrijkste wijngemeenten uit het gebied. Dit gedeelte (1300 ha rood, 260 ha wit) omvat alleen in 1959 geklasseerde cru’s, met onder meer Haut-Brion, La Mission Haut-Brion, Pape Clément, Smith Haut-Lafitte, Fieuzal en Haut-Bailly. De witte wijnen die hier gemaakt worden, zijn gekenmerkt door karakter. Ze worden gemaakt van minstens een vierde sauvigondruiven en voor de rest sémillon vanop wat meer zanderige grond. Ze worden op hout vergist en gelagerd, en verouderen en verbeteren op fles gemakkelijk gedurende tien jaar. De wijnen van de Graves zijn doorgaans wat eenvoudiger, maar ze worden ook gemaakt van het duo sauvignon-sémillon, met een wat mildere inbreng van het houten vat.

Kiezel- en grindbodems worden voor wijnbouw bestemd omdat er niets anders kan groeien. Door de flinke drainage komt de wijnstok wat droog te staan, ‘onder stress’, en begint dan te werken voor zijn vruchten, eerder dan voor bijkomende bladeren en twijgen. Dat heeft – door het minimale organische materiaal – onder meer tot gevolg dat de bodem door wijncultuur heel weinig wordt verarmd en dat er dus weinig stikstofmeststof nodig is. De armoede van de grindbodem brengt ook mee dat de wijnstok diep zal wortelen, zodat hij relatief ongevoelig wordt voor droogte en uit de mineralen van de ondergrond kan putten. Althans volgens het boekje, de waarheid schuilt altijd en uitsluitend in het glas.

Alle wijnen die we vandaag proeven vertonen de geruststellende bleke, geelgroene kleur, behalve de Chantegrive met zijn volgele nuance. Ze zijn gemaakt van het duo sémillon-sauvignon, in La Tuilerie zit wat muscadelle.

CHÂTEAU LA TUILERIE, GRAVES 2010

Complexe, niet-scherpe neus, goed present en met een toets van stevigheid. Smaak met goed geknoopte lengte en structurele frisheid. Kan passen bij vis uit de oven met mousselinesaus.

Delhaize : 6,39 euro.

BENJAMIN DE CHANTE-GRIVE, GRAVES 2009

Statige neus met diepte en een toets van witte perzik en honing. De smaak is intens, zacht en rijp (de enige 2009). Kan passen bij geroosterde fijne vis en kip.

Colruyt : 9,35 euro.

CHÂTEAU MOULIN DE CLAIRAC, GRAVES 2010

Getemde brede neus, floraal en statig. De smaak is zacht-aardig en met eenheid, geen spoor van na-ijlend zuur. Kan passen bij zachte visbereidingen zoals tong meunière.

Carrefour : 5,99 euro.

CHÂTEAU LE GRAND VERDUS, BORDEAUX BLANC 2010

Complexe florale neus met een verre honingtoets. De smaak is fris, karaktervol en met ge-knoopte lengte. Voor bij zachte bereidingen met wit vlees, zoals vol-au-vent en blanquette.

Carrefour : 6,79 euro.

LE PEYRAT BLANC, GRAVES 2011

Frisse, wat scherpe, eenvoudige neus, ook dun na opschudden. De smaak is eenvoudig, friszuur en kort. Oesterwijn.

Colruyt : 3,57 euro.

CHEVALIER D’ALBRAN, GRAVES 2010

Discrete, brede, zachtaardige neus. De smaak is anoniem maar correct, met een beetje frisse lengte. Kan als eerste wijn voor bij koude voor-gerechten of als tuinaperitief.

Delhaize : 4,79 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content