Op 17 december 2004 opent het radicaal vernieuwde Casino Kursaal. De drijvende krachten achter de nieuwe horeca-exploitaties, Fernand David, Pierre Wynants en Antoine Pinto, geven u een voorproefje.

:: Kursaal Oostende : Monacoplein, 8400 Oostende, 059 50 73 40, www.kursaaloostende.be. Info@kursaaloostende.be. Er zijn drie multifunctionele zalen, een auditorium, een meetingcenter met zes professioneel uitgeruste commissiezalen, de Ridderzaal, de Delvauxzaal, drie restaurants, vier bars, een nightclub en een casino, en een ondergronds parkeerterrein voor 320 wagens.

:: De Kursaal opent op 17 december, Ostend Queen opent met de jaarwisseling, Coffee House en OK Eat-In, Take-Out volgen op 15 februari 2005.

:: Op 21 januari 2005 is er een Weekend Knack Lezers Rendez-Vous in het Casino Kursaal, voor meer info zie p. 129.

Met het vernieuwde Casino Kursaal ondergaat de ‘koningin van onze badsteden’ een ingrijpende facelift (kosten : zo’n 35 miljoen euro). Via een partnership tussen een werkmaatschappij van Fernand David (voorheen vice-president Hilton West-Europe), en EKO, de speciaal opgerichte exploitatiemaatschappij van het Casino Kursaal, wordt alles in het werk gesteld om de vroegere glorie terug te brengen. Het ligt in de bedoeling het voorheen ietwat elitaire en daardoor gesloten casino te veranderen in een open evenementengebouw, met het grootste multifunctioneel auditorium van ons land (2200 personen), seminariezalen en een uitgebreide keuze aan drankgelegenheden en restaurants. De drie spilfiguren van de horeca-exploitaties zijn : Fernand David als stuwende kracht, Pierre Wynants van de Brusselse Comme chez Soi als raadgever van de visbrasserie Ostend Queen en supervisor van de catering- en banketafdeling, en designer-chef Antoine Pinto als binnenhuisarchitect.

Tim Oeyen, art-director van Weekend Knack, en zijn vrouw Sanny Winters die samen zopas de Henry van de Velde-prijs voor Jong Talent in de wacht sleepten (zie Weekend Knack van 17 november 2004), verzorgden de hele grafische vormgeving van het project. De logo’s die zij ontwierpen voor de kursaal en voor de restaurants komen onder meer terug in het servies en in de tapijten.

Formules voor ieders portemonnee

Fernand David : “Een jaar geleden werd ik aangezocht voor dit project. De stad Oostende was al bezig met de uitbestedingen. De plannen van de Kursaal lagen op tafel, niet die van de horeca-uitbatingen. Het oorspronkelijke idee was om individuele uitbaters te zoeken voor de verschillende concepten. Ik heb geopteerd voor één uitbater die alle concepten onder zijn hoede neemt : zo is er geen onderlinge concurrentie en kan de Kursaal als één geheel naar buiten treden. Dezelfde maatschappij runt ook de concessie van het seminarie- en banketgebeuren. Het is de bedoeling dat het nieuwe Casino Kursaal een echt entertainmentcentrum wordt, waar men in verschillende prijsklassen kan eten, drinken of vertier kan zoeken in tearoom of nightclub. Ter hoogte van de zeedijk is het Coffee House, een all people-restaurant met 120 couverts, dat dagelijks metamorfoseert van ontbijtrestaurant, via pastahuis naar tearoom, en ’s avonds naar winebar met Oostendse tapa’s en een vleesrestaurant. Het Coffee House is toegankelijk via de zeedijk of via de grote inkomhal aan het Monacoplein. Aan de kant van het Monacoplein is OK-Eat-In, Take Out, een hippe quick service met takeaway en cybercafé met touch screens om zelf te bestellen. Daar is men op het goede adres voor een krabsandwich, Portugese visbeignets, een noedelsoep of fish and chips om ter plaatse of op de dijk op te eten. Gaat men naar boven, dan is er eerst de Lounge Bar, die reeds ’s middags opent en ’s avonds is omgetoverd tot een nightclub van niveau. Ter ere van Marvin Gaye, die twee jaar in Oostende woonde, speelt de dj vanuit zijn toren cool soul music. Vanuit de Lounge Bar heeft men, net als vanuit de onder het dak gelegen visbrasserie Ostend Queen, een adembenemend mooi zicht over de kustlijn. Pierre Wynants leent zijn naam, knowhow en recepten aan Ostend Queen. Wij hebben alles in het werk gesteld om formules voor ieders portemonnee te creëren : een maaltijd in OK Eat-In, Take Out kost nog geen 10 euro, een bezoek aan het Coffee House 25 euro en een bezoek aan de visbrasserie zo’n 50 euro per persoon voor eten en drank.”

Toegankelijker dan Comme chez Soi

Pierre Wynants : “Ik werd aangezocht als consultant voor het restaurant Ostend Queen. Ik zal de spijskaart samenstellen, de recepten geven, het personeel rekruteren en opleiden in samenwerking met chef-kok Koenraad Steenkist en de kwaliteit van het eten in het restaurant Ostend Queen en van de grote banketten bewaken. Koenraad Steenkist heeft bij mij in de Comme chez Soi gewerkt en kan uitstekende papieren voorleggen. De executive chef-kok van het Casino Kursaal is Paul Allaerts, een vakman die van Hilton International komt. In de Comme chez Soi kook ik voor een elitair publiek. Ik heb al 25 jaar zin om met democratische producten iets meer toegankelijks te doen. Als raadgever deed ik eerder ervaring op via een reeks klaargemaakte Comme chez Soi-maaltijden, die door Delhaize worden verkocht. Er is Piccalilly Comme chez Soi op de markt en binnenkort liggen drie Comme chez Soi-pasteien in de supermarkt. Met Ostend Queen doet zich een goede gelegenheid voor om een lang gekoesterde droom te realiseren. Ik ben 65 jaar en heb in mijn restaurant de laatste tien jaar de verantwoordelijkheden geleidelijk aan overgedragen aan de kinderen. Dat maakt dat ik niet meer altijd in de keuken moet zijn. Ik heb eindelijk wat tijd om iets anders te doen en zo de recepten te gebruiken die ik in het verleden heb verzameld. Het nieuwe Casino Kursaal is een interessant project en de locatie onder het dak met zicht op zee is ideaal. Wij hebben besloten dat Ostend Queen een visbrasserie wordt, waar, om de prijs te drukken, ook minder exclusieve vissen, zoals pladijs, aan bod komen. Wij kiezen voor de beste vis van de laatste verkoop dat het label Ostend First Quality zal dragen. Het keurmerk vertelt dat de vis de laatste dag van de terugreis werd gevist, waardoor de vis gegarandeerd supervers is. Een bord zal de verschillende vissen vermelden. De klant kiest de vis, de bereidingswijze, de saus en de begeleiding. Alle visbereidingen zijn vergezeld van een mengeling van de groenten van de dag. Ostend Queen biedt ook een keuze aan culinaire evergreens, zoals tomaat met garnalen of garnaalkroketten. Tevens zullen er persoonlijke creaties zijn, zoals Oostendse smeus met gepocheerd ei en haringkaviaar, mosselen met geuzebier en mosterd van Tierenteyn en een vorstelijk nagerecht gebaseerd op de klassieke Siberische omelet. Voordat de knoop definitief werd doorgehakt, heb ik Michelin ingelicht. Ik ben zelf enthousiast over het project maar de dames uit mijn directe omgeving zijn gereserveerd. Ik voel mij thuis in Oostende, waar ik bij de Zeemacht mijn legerdienst deed, waar ik vijftien jaar lang een appartement had en waar ik sinds tien jaar golf speel. Bovendien won ik in Oostende in 1965 mijn eerste titel tijdens de wedstrijd Prosper Montagné. Helaas merk ik dat niet iedereen in Oostende blij is met mijn komst en met de nieuwe opzet. Ik hoor wel eens opmerkingen als “wat komen die Brusselaars hier doen !” Die mensen mogen niet vergeten dat heel wat spilfiguren, zoals Fernand David en Paul Allaerts, Oostendenaars zijn en ook chef-kok Koenraad Steenkist werd in Oostende geboren. Bovendien zal de gehele Oostendse kleinhandel kunnen meeprofiteren van de vernieuwde belangstelling. Gezien de omvang van het project, zal het Casino Kursaal opnieuw veel mensen naar Oostende trekken.”

De zee als inspiratiebron

Antoine Pinto : “Ik werd in het begin van afgelopen zomer benaderd voor dit project. Er werd mij gevraagd om de horeca-inrichtingen te ontwerpen met respect voor de oorspronkelijke architectuur van het monumentale gebouw. Het was een echte uitdaging maar alles moest wel razend snel gaan. Bij het ontwerpen heb ik mij laten inspireren door de zee en de doorzichtigheid van water. Er zijn muren bedekt met mosselschelpen, muren met een Gaudi-achtige tegelmozaïek met afbeelding van schaal- en schelpdieren, kwalvormige lusters, omgekeerde virtuele projecties die de indruk scheppen dat vissen naar je toe zwemmen en een schaal- en schelpdierenbar met barkrukken die op een in de vloer ingebouwd aquarium staan. De bar is omgeven door kolommen, waarin vissen zwemmen. Ik blijf trouw aan mijn uitgangspunten en gebruik, zoals in eerdere realisaties (nvdr. Pakhuis, Dock’s Café, Quincaillerie, Belga Queen) nobele materialen, zoals hout, ijzer, glas en steen. Ook de verlichting krijgt veel aandacht. Boven liet ik het plafond zwart maken en werden er met glasvezelstaafjes kleine lichtjes aangebracht. Zo krijgt men de indruk dat de hemel in het restaurant komt. Overal is de verlichting aanpasbaar aan de sfeer en het moment van de dag. Het geheel is één groot ‘divertissement’ voor het oog.”

Tekst Pieter van Doveren

Het voorheen wat elitaire casino wordt een open entertainment-centrum met eet- en vertiermogelijkheden in alle prijsklassen.

Ostend Queen wordt een budgetvriendelijke visbrasserie waar de klant zelf de vis, de bereidingswijze, de saus en de begeleiding kiest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content