Geborgen in het Bretoense groen ligt het wellnesscentrum van Yves Rocher, pionier van natuurlijke cosmetica. In het spahotel La Grée des Landes is ecologie troef, ideaal om te ontspannen en te detoxen.

La Gacilly, ooit een slaperig dorpje te midden van Bretoense velden, dankt zijn welvaart aan één man : Yves Rocher (1930-2009). Diens geschiedenis leest als een roman. Als zoon van eenvoudige middenstanders met een dorpswinkel in naaigerief, experimenteerde de jonge Bretoen in de jaren vijftig op de zolderverdieping van het ouderlijk huis met het maken van een zalfje, een middeltje tegen aambeien, naar een oud recept op basis van planten. Hij prees het goedje aan via lokale advertenties en leverde de bestellingen per post. Een primeur in die tijd ! Zowat het halve dorp hielp hem bij zijn onderneming. Het duurde niet lang of Yves Rocher koos het pad van de cosmetica. Hij ontwikkelde producten op plantaardige basis, zonder peperdure verpakkingen en bereikbaar voor iedereen. De doorbraak kwam er met een flagship store avant la lettre, op de Parijse Champs-Elysées. Van daaruit verspreidde het succes zich als een vuurtje, eerst in Frankrijk, later over de hele wereld.

Sinds drie jaar heeft de cosmeticagigant een eigen ecologisch wellnesscentrum aan de rand van La Gacilly, op een uurtje rijden van de mooie binnenzee Golfe du Morbihan, aan de zuidkust van Bretagne. Het Eco Hotel & Spa, La Grée des Landes, is het paradepaardje van de Fondation Yves Rocher en de gelijknamige groep, geleid door zoon Jacques. In lijn met de stijl van het huis, oogt de constructie van hout en natuursteen simpel maar aantrekkelijk, zonder blingbling. De locatie, te midden van een domein van tien hectare veld en bos, is grandioos. ?Bij de bouw werd niet alleen naar de esthetiek gekeken. De ecologische parameters waren doorslaggevend”, zegt Jacques. ?We hebben gebruikgemaakt van de recentste technologie inzake geothermie, zonne-energie en waterzuivering. Er is alleen lokaal gekapt hout aangewend en natuurlijke isolatiematerialen. We installeerden overal groendaken en zelfs nestkastjes voor vogels en vleermuizen.”

Naast een heel gamma aan schoonheids- en wellnessbehandelingen biedt het centrum elk voorjaar ook een programma Detox Minceuraan. Ideaal om na de winter de opgestapelde gifstoffen en extra kilootjes te elimineren en de veerkracht te stimuleren. Zo’n zuiveringskuur verhoogt de weerstand en bevordert de slaap. Reden genoeg voor ons om de behandeling eens uit te testen.

Voorjaarsschoonmaak

Van bij het ontwaken tussen de lakens van biokatoen geniet ik van het schitterende uitzicht over de groene vallei en snuif met volle teugen de frisse dauwlucht op die door het open raam naar binnen stroomt. Het ontbijtbuffet met zoete broodjes, biokaas, huisgemaakte confituur en Bretoense flan lonkt verleidelijk. Maar is helaas niet voor detoxers ! Ik word met een glas lauw citroensap en een sneetje volkorenbrood met honing wandelen gestuurd in de tuin, kwestie van het metabolisme op gang te krijgen. Later wacht echter een uitgebalanceerd maar smakelijk ontbijt met fruit en granen, een geitenkaasje van een lokale bioboer en zuiverende kruidenthee van versgeplukte rozemarijn.

Het gastronomische restaurant van het hotel, Les Jardins Sauvages, gaat ook helemaal mee in de ecotrend. Als lid van de Slow Food-beweging kiest chef-kok Gilles Le Gallès resoluut voor biologisch, streekgebonden en lokaal. Het domein beschikt over een eigen eco-gecertificeerde moestuin, een boomgaard met oude Bretoense appel- en perenrassen en zelfs bijenkorven. Zij voorzien het restaurant van groenten, fruit en honing. Biologisch gekweekt vlees en dagverse, lokaal gevangen vis, worden geleverd door lokale boeren en vissers. Wie komt detoxen, krijgt een apart gastronomisch menu, dat speciaal is uitgedokterd om het organisme zo min mogelijk te belasten en om overtollige kilo’s weg te werken. Aan smaak wordt echter niet ingeboet : op het menu staan een soepje van rauw gemixte groenten, gestoomde coquilles met een sausje van zeevruchten, gevulde minicourgettes, een stukje witte vis of een sappig bosduifje… Caloriearm maar verfijnd en gevarieerd. Boosdoeners als zoetigheid en alcohol worden geweerd en vervangen door groene thee en een gestoofd peertje of appelcompote van fruit uit eigen boomgaard.

Groene cosmetica

Voor we gaan herbronnen in L’Heure Végétale, de spa van het hotel, staat een yogasessie op het detoxprogramma. Want yoga helpt om de organen te stimuleren en toxines vrij te maken. In L’Heure Végétale wordt uitsluitend met ‘groene’ producten gewerkt. Rocher trok vijftig jaar geleden al de kaart van de natuur met zijn Cosmétique Végétale en wordt beschouwd als pionier van de natuurlijke cosmetica. Ook de inrichting van de spa beantwoordt aan strenge ecologische criteria : FSC-gelabeld hout (van duurzaam bosbeheer), gerecycleerde warmte, CO2-neutraal en chloorvrij, met uv-licht gezuiverd zwemwater, dat wordt gerecycleerd voor sanitaire installaties en het besproeien van de tuin.

Het Rituel Vitalité Minceur begint met een stevige scrub met bamboe silica (een natuurlijk exfoliërend middel uit het hart van de stengels), gevolgd door een drainerende massage met essence van mirte, groene thee en pepermunt. Heerlijk, zuiverend en ontspannend.

La Grée des Landes combineert de relaxte sfeer van een vakantiewoning, de gastvrijheid van een B&B, het comfort van een luxehotel en de rust van de natuur. Niet alleen prettig maar ook ecologisch verantwoord.

TEKST EN FOTO’S KAT DE BAERDEMAEKER

In lijn met de stijl van het huis, oogt de constructie van hout en steen simpel maar aantrekkelijk

Ook in het gastronomisch restaurant Les Jardins Sauvages staan bio en lokaal voorop

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content