Eenieder die zich wel eens verbaast over het wonderlijke gedrag van mannetjes en vrouwtjes, kan sinds kort op alle vragen een antwoord vinden in het nieuwste boek van Desmond Morris. Met De naakte aap zorgde deze auteur indertijd voor controverse. Met De andere sekse zal dat niet anders zijn. In dit boek beschrijft hij “vanuit biologisch, evolutionair en sociaal perspectief” het seksueel gedrag van man en vrouw. Met als uitgangspunt de oertijd, observeert en analyseert hij de moderne mens. Omdat het boek prachtig geïllustreerd is en tal van verwijzingen naar het verleden en naar andere culturen bevat, is het een plezier om het te lezen. Of Desmond Morris ook iets bewijst of dat we zijn visie zomaar moeten bijtreden, is een andere zaak: aan kromme redeneringen geen gebrek. Feit is dat geen vraag gek genoeg is, of Desmond Morris weet er een antwoord op te verzinnen. In de veronderstelling dat u wakker zou liggen van volgende vragen, geven we u alvast deze verrassende antwoorden:

Waarom bevinden de testikels van de man zich buiten het lichaam?

Recent onderzoek bij zoogdieren heeft uitgewezen dat de soorten die een springende of dravende leefwijze hebben, zijn uitgerust met uitwendige testikels. De zoogdieren die zich vloeiender bewegen, hebben hun testikels veilig opgeborgen in hun lichaam. Met andere woorden, als je (zoals de menselijke jager, jb) een leven leidt van schokken en stoten, kun je je niet veroorloven om je testikels in je lichaam te hebben, want door de druk op de inwendige organen zouden ze tijdens de heftige bewegingen dusdanig worden samengeknepen dat de inhoud eruit zou worden geperst.

Waarom heeft een vrouw een hogere stem dan een man?

Doordat ze de stem heeft van een kind, kan de vrouw het koesterende, vaderlijke gevoel in haar partner wakker maken, en zo haar kansen op overleven vergroten. (…) In de moderne wereld (…) kan de dominante man het jeugdige en daardoor onderworpen karakter van de hoge vrouwenstem gebruiken om zich superieur te voelen. (…) Door een dunne piepstem te stimuleren, zorgen de mannelijke bazen ervoor dat opmerkingen of meningen van vrouwen nauwelijks indruk maken.

Waarom pleegt men overspel?

De man om zijn genetisch materiaal zo wijd mogelijk te verbreiden. De vrouw om voor een zo goed mogelijk nageslacht te zorgen.

Waarom dragen vrouwen naaldhakken?

De naaldhak zorgt ervoor dat de draagster er zwakker en kwestbaarder uitziet, waardoor ze de beschermende instincten van de man opwekt.

Waarom scheren mannen zich?

Om er jonger, schoner, expressiever, vriendelijker, gevoeliger en vrouwelijker uit te zien.

Waarom dragen vrouwen kuisheidsgordels?

Kuisheidsgordels worden nog steeds gemaakt en gedragen, al dienen ze nu eerder voor seksuele prikkeling dan voor seksuele beheersing. (…) De nieuwe modellen zijn kunstwerken, op maat gemaakt en zo gemaakt dat ze geen ongemak veroorzaken. Uitvoeringen in koper, afgezet met fluweel, met afsluitbare hangsloten kosten algauw 1200 gulden (24.000 frank jb) waarmee het objecten van de erotische haute couture zijn geworden.

Waarom wordt homoseksualiteit vandaag beter geaccepteerd dan vroeger?

Naarmate de menselijke bevolking toenam, nam de vijandige houding af tegenover diegenen die niet-voortplantingsgerichte relaties wilden aangaan. Als de bevolking plotseling gedecimeerd zou worden, zou deze houding snel veranderen en zou iedereen die zich niet wilde voortplanten opnieuw aan scherpe kritiek bloot komen te staan. Maar de stellige zekerheid dat we verschrikkelijk overbevolkt zijn, maakt dat homoseksuelen net als de monniken, nonnen, vrijgezellen en andere zich niet-voorplantende groeperingen welkome niet-bevolkers zijn.

Bestaan er bij ons nog taboes rond menstruatie?

Het enige taboe dat we in het Westen nog hebben, is het gebruik van blauwe vloeistof in plaats van rode in de reclamespotjes voor maandverband.

Waarom krijgt een pasgeboren jongetje blauwe kleertjes en een meisje roze?

In de Oudheid was een mannelijke nakomeling meer waard en men dacht dat blauw bescherming bood. Een meisje kreeg zo’n bescherming niet. Zij had een kleur nodig om haar te onderscheiden van de mannelijke baby.

Waarom leven vrouwen langer dan mannen?

De evolutionaire verklaring zal waarschijnlijk zijn dat grootmoeders belangrijker zijn dan grootvaders. In oude tribale samenlevingen moeten grootmoeders bijzonder belangrijk zijn geweest vanwege de hulp aan hun dochters bij de zware moederrol.

Waarom neemt het aantal huismannen toe?

Wanneer een man onverwachts zijn baan kwijt raakt en thuis komt te zitten, moet de professionele opvang van de kinderen vanwege bezuinigingen weg en wordt deze door de man vervangen. Omdat hij er niet voor heeft gekozen om huisman te worden, maar door de grillen van de arbeidsmarkt gedwongen wordt, veroorzaakt de rol niet zo’n deuk in zijn mannelijk ego. De grootste aanval op zijn zelfvertrouwen was het verlies van zijn baan en de rol van zorgzame vader gaf meer voldoening dan werkeloos rondhangen.

Desmond Morris, De andere sekse, Standaard Uitgeverij, 1095 fr.

Jo Blommaert / Tekening Sandra Schrevens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content