Een monumentaal Antwerps herenhuis werd ingericht met modern design. Een inspirerend en verfrissend contrast met het oorspronkelijke art-nouveaudecor.

Aan dit soort huizen merk je dat België ooit een van de rijkste plekken op aarde was. Voor de Eerste Wereldoorlog werden onze steden verrijkt met ontzettend veel vastgoed. Langs nieuwe straten verschenen riante woningen. Dit Antwerpse pand is een puik voorbeeld. Het werd omstreeks 1910 opgetrokken in een art-nouveaustijl die duidelijk aanleunt bij de ietwat strakke Arts & Crafts uit Engeland. De woning werd opgeknapt zonder dat het originele decor werd hersteld, maar het werd ook niet verwijderd. Alle ruimtes kregen een eenvoudige kleur mee, en tal van elementen, zoals schouwen, vloeren en deuren, bleven bewaard.

Onlangs onderging het interieur wel een grondige facelift. In samenwerking met de bewoonster Martine Hansen richtte decorateur Bea Mombaers de woning helmaal opnieuw in. Mombaers runt in Knokke de speciaalzaak voor vintage-design Items. Ze richt veel woningen in en is in binnen- en buitenland actief. Overal heeft ze contacten met kunstenaars, verzamelaars en vintagehandelaren, en de nieuwste interieurtrends volgt ze op de voet. Bea Mombaers reist veel. Haar lievelingssteden zijn Milaan en São Paolo, waar ze nogal wat vintage op de kop tikt. Ze heeft een ruime belangstelling : “Ik kijk naar alles, van een leuk bestek tot een nachtlamp. Ik voel me ook thuis in verschillende periodes, van de jaren vijftig tot tachtig. Momenteel is mijn stijl meer eighties, met onder meer koperen en chroomstalen meubels.”

Deze plek werd in een handomdraai heringericht. “Dat was een hele uitdaging. In amper zes dagen tijd schonken we dit interieur een volkomen andere uitstraling”, legt Bea uit. “Eerst lieten we al het oude meubilair verwijderen. Ondertussen reed ik van Parijs naar Amsterdam op zoek naar meubels, tapijten, objecten en verlichting. Daarna kwam alles hier toe en begon het enorme puzzelwerk.” Ze houdt ervan om impulsief te verzamelen en om een interieur ook snel aan te kleden. Daardoor krijg je niet de indruk dat er te veel werd nagedacht over de stoffering. “Door wat te mengen krijg je het gevoel dat een interieur gegroeid is in de tijd. Wie enkel voor hedendaags design kiest en alles nieuw koopt, haalt eigenlijk een showroom in huis. Als je oud en nieuw door elkaar gebruikt, loop je dit gevaar veel minder. In deze woning volgde ik min of meer een rode draad. Gezien de man van Martine, Carl Hansen, van Noorse afkomst is, leek het voor de hand te liggen om deze woning een Scandinavische toets te geven.”

Info : www.items-knokke.com.

Door Piet Swimberghe Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content