New York is onherkenbaar in december : lichtjes, sprookjesmagie en onverwoestbare tradities toveren de stad om tot een Wonderland. Jacqueline Goossens lijst de blikvangers en aanraders op.

De schade van de razende storm Sandy is gigantisch geweest, de marathon der marathons is afgelast, maar toch maakt New York zich weer op voor de eindejaarsfeesten. Traditioneel is dat de drukste toeristische periode. Met reden. ‘Magisch’ is de enige manier om de sfeer in de stad te beschrijven met verwachtingsvolle kinderen en volwassenen die een hele serie feesten vieren van Thanksgiving (nationale feestdag), Hanukkah (joods lichtfestival), de winter solstice (de winterzonnewende), Kerstmis, Kwanzaa (Afro-Amerikaans feest) tot oudejaar en nog meer. New York verandert tussen eind november en begin januari in een waar wonderland : mooie kerst-etalages, sprookjesachtig versierde huizen, hartverwarmende concerten, shows en romantische ritjes met paard en koets door Central Park.

En dan is er natuurlijk de shopping. Van kerstmarkten tot luxueuze warenhuizen op Fifth Avenue tot downtownboetieks voor het hipste volkje, voor elk wat wils. Intussen zwaaien de Rockettes hun lange benen in de beroemde Christmas Spectacular in Radio City Music Hall, lopen de kleinsten met warme chocolademelksnorretjes rond, klampen giechelende gezinnen en vrienden zich goed aan elkaar vast op de ijsschaatspistes en zingen mensen op straat uitgedost in rode fluwelen puntmutsen kerstliedjes uit volle borst. New York verveelt nooit. De prettige uitdaging is kiezen uit het enorme aanbod. We maakten alvast een keuze voor u. Happy Holidays !

1. Shopping

New York is bekend voor zijn gespecialiseerde winkels, een kleine greep uit de rijke keuze : Printed Matter,Inc. 195 Tenth Avenue, Chelsea, Manhattan, www.printedmatter.org

Een paradijs voor kunstboekenliefhebbers. Je vindt er prachtige limited editions en zeldzame kunstobjecten. De winkel heeft 20.000 titels in stock, waaronder Keith Harings Fun Book ! !, een verzameling van 12 zwartwittekeningen, bedoeld als kleurboek voor kinderen.

MoMA Design en Book Store, 11 W. 53rd St, Midtown West, Manhattan, www.momastore.org

De befaamde winkel van het Museum of Modern Art verkoopt posters van werken die in het museum hangen, en heeft een uitgebreid aanbod van designervoorwerpen, van juwelen tot lampen, klokken en boeken.

Fishs Eddy, 889 Broadway, Union Square Manhattan, www.fishseddy.com

New Yorkse klassieker, gespecialiseerd in keukengerei, van vintage tot kitsch en modern. Je vindt er betaalbare geschenkjes.

Madison Avenue

Net zoals Fifth Avenue vlakbij, vind je op Madison Avenue een mix van heel dure en meer betaalbare winkels, maar het is er minder druk. Begin aan Coach (aan 57th Street), een Amerikaans luxemerk van leerwaren en accessoires. Vier straatblokken noordwaarts is Barneys New York met exclusieve merken zoals Rag&Bone, Alexander Wang en Barneys eigen label. Nog wat verder is de drie verdiepingen tellende Lanvinwinkel, Missoni en interieurzaak Jonathan Adler.

Macy’s Herald Square Shoe Salon, 151 W. 34th St., Midtown West, Manhattan, www.macys.com

De grootste schoenenafdeling in het grootste warenhuis ter wereld, toch als we Macy’s zelf mogen geloven. Schoenenliefhebbers zullen er alle mogelijke stijlen vinden van onder meer Michael Kors, Lucky Brand, L.A.M. B en Madonna’s Truth or Dare-collectie tot Gucci, Burberry en Longchamp. Een tip : hier en daar, wat verborgen, zijn hoekjes met afgeprijsde schoenen.

The Shops at Columbus Circle, 10 Columbus Circle, Midtown West, Manhattan, www.the

shopsatcolumbuscircle.com

In dit glazen hoofdkwartier van Time Warner zijn meer dan 40 kwaliteitswinkels ondergebracht. Liefhebbers van schoonheidsproducten en make-up kunnen onder meer terecht in Sephora, Aveda of L’Occitane. Is mediatechnologie je ding dan zijn er Bose en Brookstone. Er is zelfs een winkelafdeling van het Metropolitan Museum of Art dat gespecialiseerd is in artistieke juwelen.

Lomography Gallery Store, 41 W. 8th St, Greenwich Village, Manhattan, www.lomography.com

De topbestemming voor wie nog analoge film waardeert. Je vindt er camera’s, film, cameratassen en andere accessoires. Je kunt er een vintage Russische Lomo LC-A+ en panoramische camera’s bewonderen die perfect zijn voor landschapsfoto’s en zelfs een Fuji instant camera dat fotootjes ter grootte van een kredietkaart afdrukt.

J&R Music en Computer World, 23 Park Row, T, Financial District, Manhattan, www.jr.com

Megazaak voor muziekliefhebbers en technofielen : audiodragers, computers, tv’s, digitale camers’s, muziekinstrumenten en allerlei elektronische gadgets.

FAO Schwarz, 767 Fifth Ave., Midtown East, Manhattan, www.fao.com

Van gigantische teddyberen tot antieke poppenhuizen en mini-Ferrari’s… Kijken kost niets. Een echte aanrader.

Chelsea Market Baskets, 75 Ninth Ave., Chelsea, Manhattan, www.chelseamarketbasket.com

Het adres voor wie een geliefde thuisblijver wil verrassen met een assortiment van Made in New York State delicatessen, van kaas tot jam, koekjes, noten en chocolade.

2. IJsschaatsen

New York telt 12 publieke schaatsbanen. De beroemdste is de Ice Rink aan Rockefeller Center. Miljoenen mensen vergapen zich elke december aan de schaatsers die rondjes trekken onder New Yorks bekendste kerstboom en het vergulde standbeeld van Prometheus.

The Ice Rink aan Rocke-feller Center : 25 dollar voor volwassenen, 15 dollar voor kinderen. Schaatsen huren : 10 dollar. www.therinkatrock center.com

Citi Pond aan Bryant Park : gratis. Schaatsen huren kost 14 dollar. http://citipondatbryant

park.com

Central Park heeft twee prachtig gelegen schaatsbanen : de Wollman Rink, tussen West 62nd en West 63rd Streets, en de noordelijker gelegen Lasker Rink, tussen West 106th en West 108th Street. Prijzen variëren van 7 tot 17 dollar, afhankelijk van de dag van de week. Schaatsen huren : 7 dollar. www.centralpark.com

Een tip : kies voor een onvergetelijke ervaring en ga schaatsen na zonsondergang of als het heeft gesneeuwd.

3. Windowshopping

Geen budget om uitgebreid te gaan shoppen ? Niet getreurd. De New Yorkse topwarenhuizen steken elkaar elk jaar de loef af met de weelderigste kerstmisetalages die iedereen gratis van op straat kan bewonderen. Elke winkel pakt telkens uit met een nieuw origineel thema.

Saks Fifth Avenue : de etalages zijn dit jaar gebaseerd op het kinderboek Who Makes the Snow ? van Naresh Ramchandani. Er komt onder meer een grote sneeuwmachine aan te pas, een figuur in een opulente rode jurk van Alexander McQueen en een Fiat 500, ontworpen door Gucci.

Lord & Taylor : uitgebreide taferelen met een gemechaniseerde Santa en schaatsers, geïnspireerd op antieke tekeningen.

Macy’s : dit jaar sprak het warenhuis ontwerpers als Michael Kors, Tommy Hilfiger en Ralph Lauren aan om kerstmisversiering te maken. Het publiek kan er eigen ontwerpen aan toevoegen met behulp van touchscreens.

Barney’s New York : Lady Gaga. Van een Gaga in een kristallen grot tot een Gaga als zeemeermin tot een Gaga boudoir volledig samengesteld uit menselijk haar.

Tiffany & Co : de kampioen van de verfijndste miniatuurkerst-etalages. Dit jaar : een met juwelen versierde kermiscarrousel, paardjes en zebra’s. Let op de gigantische kristallen Unicef-sneeuwvlok boven de winkel.

Bergdorf Goodman : opulent als steeds. Het thema Carnaval van de dieren : herten in avondjurken van Tom Ford, reuzenvogels in frivole witte jurken van Naeem Khan en CD Greene, en een zeemeermin in een jurk gemaakt van zeeschelpen, getekend Alexander McQueen. De creatie van de etalage duurde tien maanden, een record voor de winkel.

4. Warme chocolademelk

Wie in New York schaatsen zegt, zegt hot cocoa of warme chocolademelk. Onze favorieten :

Jacques Torres Choco-late, 66 Water Street, Dumbo Brooklyn. www.mrchocolate.com

Serendipity 3, 225 E. 60th St, Upper East Side Manhattan, www.serendipity3.com

MarieBelle New York, 484 Broome St, Soho, Manhattan, www.mariebelle.com

The City Bakery, 3 W, 18th St, Union Square, Manhattan, www.thecitybakery.com

Petite Abeille, 134 W. Broadway, Tribeca, Manhattan. Kleine Belgische keten met diverse locaties in Manhattan, www.petiteabeille.com

5.Tips voor oudejaar

Ben je iemand die het fantastisch vindt om omringd te zijn door een grote massa of doe je het liever rustiger aan ?

Times Square Ball Drop. Meer dan 1 miljoen mensen. Er zijn openbare toiletten noch eetgelegenheden. Verlaat je je plaats, dan ben je ze kwijt. Tassen, rugzakken en alcohol zijn verboden. No kidding.

New York Road Runners Midnight Run. Een ontspannen eindejaarsfeest in Central Park. Je kunt er dansen, verkleed mee opstappen in een stoet of meelopen in de 6,5 km lange run die start bij de eerste knal van het vuurwerk. www.nyrr.org

New Year’s Eve Grand Army Plaza Fireworks Display. Nieuwsjaarfuif van Brooklyn op Grand Army Plaza. Vuurwerk om middernacht.

6. Populaire eindejaarsevenementen

Het leuke aan de New Yorkse eindejaarsklassiekers is dat ze geschikt zijn voor groot en klein. Sommige zijn daarbij gratis.

Radio City Christmas Spectacular, tot 30 december. De zang- en dans-extravaganza met de legendarische Rockettes vieren dit jaar de 85ste verjaardag. Dé klassieker. www.radio citychristmas.com

Holiday Train Show in Grand Central Terminal, tot 10 februari. Elk jaar trekt de New York Museum Gallery Annex & Store in Grand Central Terminal klein en groot met zijn show. Antieke speelgoedtreintjes rijden er door mini-New York : een twee verdiepingen hoog en 11m lang. www.grandcentralterminal.com

New York Botanical Garden Holiday Train Show, tot 13 januari. Ook hier rijden antieke treintjes door een mini-New York, maar hier is dat volledig opgebouwd met zaadjes, schors, takken, blaren en ander plantaardig materiaal. Een straf kunstwerk. www.nybg.org

The Nutcracker, ballet van George Balanchine, tot 30 december. Het ballet werd voor de eerste keer opgevoerd in New York in 1954. Sindsdien is de rijkelijk uitgevoerde productie een familietraditie geworden. www.nycballet.com

Het aansteken van de grootste Hanukkah Menorah ter wereld, van 8 tot 16 december. De 11m hoge Menorah (joodse kandelaar) staat aan Grand Army Plaza (Fifth Avenue en West 59th street, tegenover The Plaza Hotel). Om 17.30 uur wordt een kaars aangestoken, behalve tijdens de sabbat, wanneer de verlichting om 15.30 (vrijdag) en 20.30 uur (zaterdag) aangaat.

Een wandeling door Dyker Heights, beroemd voor zijn extravagant versierde en verlichte huizen en voortuinen. Originele kerstervaring in een typische Italiaanse wijk, diep in Brooklyn.

7. Kerstmarkten

Wie een winkelallergie oploopt, vindt op de New Yorkse kerstmarkten een ideaal alternatief. Je vindt er onder meer juwelen, kledij, speelgoed, kerstornamenten, huiswaren, boeken en culinaire hapjes allerlei. Dit zijn enkele van de bekendste :

The Holiday Shops, tot 6 januari. Bryant Park, Midtown West, Manhattan, www.bryantpark.org

Grand Central Holiday Fair, open tot 24 december. Grand Central Terminal, Midtown West, Manhattan, www.grand centralterminal.com

Union Square Holiday Market, tot 24 december. Union Square Park, Union Square, Manhattan, http://union squarenyc.org

Brooklyn Flea Gifted Holiday Market, tot 23 december in het weekend. Skylight One Hanson, 1 Hanson Place, Fort Green, Brooklyn, www.brooklynflea.com

Columbus Holiday Market, tot 24 december. Zuidwestelijke ingang naar Central Park, Central Park West en West 59th Street, Midtown West, Manhattan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content