Geen duistere bars voor de heren deze zomer, ze gaan de zon te lijf. In stralend wit, comfortabel saharaplunje of zelfs in bermuda.

JONGE DUIVEN

Wit onderstreept de optimistische en cleane teneur van de zomermode, al moet u daar geen gewichtloosheid of transparantie achter zoeken. “Wit is pure luxe”, zegt Dirk Bikkembergs over zijn witte pakken. Bij die zomertrend horen dus glansstoffen (Kris Van Assche), borduurwerk (Paul Smith, Alexander McQueen), ingeweven patronen (Raf Simons) of stoere metalen gespen (DSquared, Versace). Dassen, lakschoenen, slippers en foulards bleken mee, en wit wordt gecombineerd met gebroken wit. Of het wordt uitgespeeld tegen felgekleurde streeppatronen (Missoni) of pasteltinten. Zwart-wit is opnieuw de regel bij Gucci, al ruilde ontwerper John Ray testosteron voor jaren-dertigelegantie en geklede espadrilles. Witte pantalons en tennisshorts, onder een blauwe blazer of sportief polo, typeren de mondaine jachtclublook van onder anderen Louis Vuitton, Trussardi, Missoni en Jil Sander.

DE LITERAIRE CONNECTIE

Exotisme komt van de in 1999 overleden auteur Paul Bowles.

De Amerikaan woonde vijftig jaar in Tanger en schreef daar The Sheltering Sky, over de lotgevallen van drie Amerikaanse twintigers in de Noord-Afrikaanse woestijn. Het landschap speelt bij Bowles een verzengende rol, de mode lijkt meer op een reisfolder, met comfortabel linnen, gewassen katoen, ongevoerde jasjes en ruime kleding. Marokkaanse slippers (met luipaardprint bij Yves Saint Laurent, rood bij Dries Van Noten) of kaftanshirts (Emporio Armani) zijn eerder zomerse grillen. Canvas en leder bekleden schoenen en reistassen, en het kleurenpalet van Yves Saint Laurent, Burberry, Hermès en Emporio Armani spreekt boekdelen : zand, karamel, poedertinten, kaki en aardekleuren. Met de populaire foulard blijft de mode overigens bij Bowles. Het safari-jasje, in de jaren zestig al te zien bij Yves Saint Laurent, is het artikel van het moment : Dirk Schönberger, Louis Vuitton, Valentino en Burberry maken dandyeske uitvoeringen, Yohji Yamamoto, Dries Van Noten en Sonia Rykiel elk hun eigen variant.

MET DE benen BLOOT

Fraaie benen zijn mooi meegenomen. Nu tropenkleding hoog op de modeagenda staat, kunnen bermuda’s niet ontbreken. Een strakke snit met discrete zakken, een bandplooi en een omslag zijn populair, want bermuda’s worden gecombineerd met blazers, colberts, hemden en dassen. Naast ruitjesmotieven worden dan ook veel geklede stoffen gebruikt, onder meer door Alexander McQueen, Dirk Schönberger en Jasper Conran. Naast bermuda’s tot op de knieën zijn er tennisbroekjes (Gucci, Louis Vuitton) en shorts (Prada, J. Lindeberg, Kim Jones, Yves Saint Laurent, Vivienne Westwood). Ook daarbij is echter een riem gebruikelijk. Rest slechts de vraag hoeveel mannen vallen voor een designershort of -bermuda. Dan liever de oplossing van Kris Van Assche : een pantalon die in een handomdraai korter of langer gemaakt kan worden en gekleed blijft.

GLADDE JONGENS

Als het chic en slick moet zijn, stellen Italianen zelden teleur. Versace en Valentino dromen van art-decohotels, snelle wagens en zwembaden in Miami. Witte pakken, pastelkleuren, tropische hemden en donkere zonnebrillen passen op het lijf van Sonny Crockett, de MiamiVice-flik die destijds de carrière van Don Johnson redde. Ook bij Dirk Bikkembergs en Emporio Armani is Crockett niet ver. Qua styling zijn colberts met opgerolde mouwen, blote voeten of een stoppelbaardje in. Naast limoengroen en zonnegeel is er veel pastelblauw en -roze te zien, ook in blazers van Giorgio Armani, overalls van Bernard Willhelm en regenjassen van Dries Van Noten. Voor de authentieke nachtclublook zijn er zijde en satijn (Dirk Schönberger, Roberto Cavalli), zilverpakken, al dan niet met lurex (Dolce & Gabbana, Martin Margiela, Calvin Klein, Xavier Delcour), suède blousons (Dolce & Gabbana, Cavalli) en hemden met gouddraad (D&G). Op ornamenten (een hanger met een bal bij Emporio Armani, een Medusagesp van Versace) hoeft u niet te besparen.

STIJLVOL BLAUW

Designerjeans zijn dan niet meer weg te denken, op de catwalk waren ze de laatste tijd ver te zoeken. Deze zomer keert de populairste stof in de mannengarderobe terug, vaak diepblauw en basic – een gave jeans met omslag bij Jil Sander, een gekleed hemd bij Veronique Branquinho, een lichaamsbewust jasje bij Dirk Bikkembergs. Ook kleinoden als een zwembroekje (Burberry), shorts (D&G) of sandalen (Martin Margiela) zijn er in denim. Doorgaans mag het chic en strak, zoals in de witte denimoutfits van Versace, de avondhemden met ruches van Neil Barrett of de westernlook van DSquared. De Canadese tweeling hangt zijn jeans vertrouwd laag op de heupen, maar maakt ze wel slank. Na de BrokebackMountain-hype, en met een dozijn ruitjeshemden en verweerd schoeisel bij kledingketens, slaat hun burleske ranchstijl wellicht aan. En John Galliano zet zijn krantenprint op jeans. In de mode geeft timing soms de doorslag.

SPREKENDE BLOEMEN

De opgewekte stemming vertaalt zich in fleurige prints, van fijnmazige flora (Dolce & Gabbana, Paul Smith, Hermès) tot sierlijke tropische motieven (Versace, Louis Vuitton, Iceberg). Ook accessoires als sjaals en boxershorts gaan voor de bijl (Burberry, D&G), en het effect is, hoewel sterk gedoseerd, afwisselend romantisch, elegant, bohemien of naïef. U kunt er dus alle kanten mee uit, en het hoeven niet eens bloemen te zijn. Bij Prada leveren hemden met sterren- en hartenprints een vrolijke noot en metalen of geborduurde pins zijn tegenwoordig populaire sieraden bij Giorgio Armani, Kris Van Assche en Walter Van Beirendonck. Voor rijkelijke bloemenprints zijn er alternatieven als paisley en borduurwerk, zoals in de kamerachtige regenmantels, korte stierenvechtersjasjes en hemden van Dries Van Noten. Zijn collectie heeft, net als de knipoog van Kris Van Assche naar Zuid-Amerika en de tango, een romantische ondertoon.

Door Wim Denolf / Foto’s Reporters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content