De vakantiemaanden zijn steevast het startsein voor festivals en feestelijkheden allerhande. Alleen al in mijn stad Leuven kan ik de vrijdagavonden van juli naar het muziekfestival Beleuvenissen, begin augustus naar het eetfestijn Hapje Tapje en een week later naar Marktrock. Ondanks het mooie aanbod, zal ik op die dagen waarschijnlijk gewoon thuis blijven. Ik ben geen krak in grote massa’s en zeker niet op muziekfestivals. Op het ondertussen al lang ter ziele gegaan Seaside festival in De Panne, miste ik mijn favoriete band wegens te lang moeten aanschuiven voor de sanitaire blokken, vond ik mijn medefestivalgangers nauwelijks terug in de zwartgeklede mensenmassa en bleek in het holst van de nacht dat onze chauffeur er alleen vandoor was. Die ene keer op Werchter reed ik na afloop de wagen vast in een modderige parking.

Gelukkig bestaan er mensen als Linda Asselbergs. Zij is ’s zomers – en eigenlijk ook in de winter – met geen stokken in huis te houden. Qua festivals heeft ze een gedegen staat van dienst. Op haar zeventiende trok ze met twee vriendinnen liftend naar Jazz Bilzen en sindsdien heeft ze niet meer omgekeken. Vandaar haar voorstel om deze zomer Weekend Knacks festivalverslaggever van dienst te zijn. In “Fiësta” (pagina 18) geeft ze meteen het ritme aan. Couleur Café in Brussel, de murgas op de Grote Markt van Antwerpen, het Openluchtteater Rivierenhof in Deurne en het Antwerpse Lambermontplein : allemaal in één weekend. En op maandag fris en monter terug naar kantoor. U kunt de festivaltocht van Linda Asselbergs de komende weken ook volgen in onze rubriek Radar.

Op het nieuwe festival Werchter Boutique (13 juli in Werchter) sluit de Nederlandse band Doe Maar de dag af. Peter Van Dyck interviewde de vier mannen die hij omschrijft als The Fab Four van de Lage Landen (“We zijn weer lekker aan het spelen”, pagina 22). Voor veel veertigers is Doe Maar puur jeugdsentiment. Wie kent hun hits niet uit het hoofd ? Maar ook onze fotografe, slechts een prille dertiger, is een fan. En hoewel ze ‘fanfoto’s’ een beetje sullig vindt, greep ze toch de kans om met Henny Vrienten op de foto te gaan.

Nog meer nostalgie in dit nummer met de reportage van Pierre Darge over de Panerai Classics Yachts Challenge (“Klassiek oogt het mooist”, pagina 28). Aan de Azurenkust kon hij zelf ondervinden hoe indrukwekkend elegant oude houten zeiljachten zijn en hoe gepassioneerd hun zeilers.

Kat De Baerdemaeker maakte een terug-in-de-tijdreis langs de Oostzee (“Nostalgie aan de Oostzee”, pagina 54). Ze vond er nostalgische architectuur en de oude grandeur van keizerlijke badsteden.

Trui Moerkerke, trui.moerkerke@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content